GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Vilallonga De Ter

Pueblo

Vilallonga de Ter

Municipio

Vilallonga de Ter / Comarcas: Ripollès

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

477

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça de les Escoles, 1

Código postal

17869

Teléfono

972 74 04 06

Fax

972 74 11 06

Oficina Turismo

972 74 09 36

Web Oficial

Vilallonga De Ter

Web de Interés

Dades d´interès de Vilallonga De Ter

E-mail municipio

vilallonga@ddgi.es
 

L'extens terme municipal de Vilallonga de Ter (64,91 km²) té com a eix principal la vall del Ter, que el travessa en direcció N-SE, al seu sector de llevant, des de l'indret del santuari del Catllar (uns 12 km aigua avall del naixement del riu dins el terme de Setcases) fins al castell de la Roca de Pelancà.

El Balandrau

Al sector NW s'alcen els grans cims que separen les valls del Ter i del Freser: el puig de Pastuïra (2 689 m), el puig de Balandrau (2 579 m) i el Puig Cerverís (2 202 m)

El Ter hi rep diversos corrents d'aigua que davallen de les muntanyes: per la dreta la riera del Catllar, la riera de Tregurà, el torrent de la Planella i la riera d'Abella, i per l'esquerra el torrent del Clot de les Dòries, el de Llebro i el del Clot de Vallvigil.

Conta la llegenda que anys enrere, el campanar de l'església del poble estava tot ple d'una herba anomenada lletissó que calia treure-la perquè no donava bona imatge al monument. El poble va decidir que calia netejar-ho i pensant com fer-ho van arribar a una conclusió: penjar un burro amb una corda i enfilar-lo al capdamunt del campanar per tal que es mengés els lletissons i d'aquesta manera netegés el campanar.

La Roca
I així ho van fer, van agafar el burro, el van estacar pel coll i van començar a enlairar-lo cap al campanar. La gent que observava l'espectacle es mostrava satisfeta en veure que el burro reia, ja que treia la llengua. Però va resultar que el burro no reia sinó que treia la llengua perquè al estacar-lo pel coll l'havien escanyat. D'aquí que a les persones del municipi se'ls conegui com a "lletissons" o "lletissones".

La població creix al voltant de l'església romànica de Sant Martí (s.XII-XVIII), patró de la població. Es constitueix allargassada arran de carretera, coincidint amb el topònim que la identifica, ja que Vilallonga prové del llatí "villa longa": vila llarga. Els seus carrerons estrets porten a les petites i acollidores placetes.

PER FER PASSEJADES :

- FONT BLANCA i FONT NEGRA
- CAMÍ DE LES EUGUES, uneix la Roca i Vilallonga de Ter.
- CAMÍ D'ABELLA
- LA CREU DE FUSTA


PER GAUDIR DE L'ARQUITECTURA:

- ESGLÉSIA DE ST MARTÍ de Vilallonga de Ter
- Les CENTRALS HIDROELÈCTRIQUES de Tregurà i de Vilallonga de Ter
- L'ERMITA DEL CATLLAR
- Les esglésies d'ABELLA, de la ROCA i de TREGURÀ


Al seu voltant es despleguen els diveros veïnats (Vallvigil, Comalets, el Cros, Llebro i el Catllar). A l'entrada del municipi, des del damunt d'un singular penyal, s'entraveu La Roca, poble que es desploma sobre el Ter oferint al visitant unes magnífiques vistes que el transporten a una màgica pau. Més amunt de La Roca i a la dreta del Ter, destaca el poble d'Abella, constituït per petits veïnats i cases esparses.

Situada entre les poblacions de Camprodon i Setcases, Villalonga de Ter, a banda de ser una de tantes meravelles que caracteritzen la Vall de Camprodon, es presenta com un prestigiós centre de diversió per a qualsevol visitant

Allotjament: Foto: Càmping “Conca de Ter”, un càmping de muntanya de 1ª categoria, amb 200 parcel•les de 70 m22envoltat d’arbres i gespa, i en el qual l’incomptable nombre d’ofertes converteixen aquest càmping en el lloc ideal per a passar-hi més d’un cap de setmana en contacte amb la natura.
I és que al Càmping “Conca de Ter” ens preocupa la qualitat tant com la quantitat dels nostres serveis.Telf. (34) 972 740 629 Fax: (34) 972 130 171

Gastronomia: Els plats estan cuinats amb productes de la terra i amb les carns de vedella, xai, porc, conill, pollastre i ànec, d'animals criats a l'entorn.

Mereix un tracte preferencial:

L'ampli assortit d'embotits elaborats artesanalment, que podeu assaborir en els restaurants i adquirir a les botigues del municipi de Vilallonga de Ter.

- La carn de caça, on el senglar és el rei.
- Els rovellons i les vaquetes, entre moltes altres varietats de bolets són l'acompanyament per excel·lència de qualsevol plat.
- L'ampli assortit d'embotits elaborats artesanalment, que podeu assaborir en els restaurants i adquirir a les botigues del municipi de Vilallonga de Ter.

El poble té una sèrie d'instal·lacions esportives: pista polisportiva, piscina, i camp de futbol; hi ha el Futbol Club Vilallonga de Ter.

La festa major se celebra la segona setmana de novembre, per Sant Martí, i la festa petita d'estiu el segon dissabte d'agost. El dilluns de Pasqua es fa un aplec al santuari del Catllar.(ftes, fotos, mas info ver links)