GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Viladrau

Pueblo

Viladrau

Municipio

Viladrau / Comarcas: Osona

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

1066

 

Ayuntamiento

Dirección

Carrer Balcells i Morató, 3

Código postal

17406

Teléfono

938 848 004

Fax

938 849 011

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Viladrau

Web de Interés

Descripcio i Llocs d´interès de Viladrau

E-mail municipio

viladrau@diba.cat
 

Viladrau forma part de la comarca d' Osona i és de la província de Girona. El terme municipal té una extensió de 51 km2 i el poble està a 821 m. d'altitud. Es troba en plena zona de contacte entre el Montseny i les Guilleries.

Limita al N amb Sant Sadurní d'Osormort, a l'E amb Espinelves i Arbúcies (Selva) 'ambdós, com Viladrau, es troben adscrits administrativament a la província de Girona', al S amb el municipi de Montseny (Vallès Oriental), a l'W amb els de Seva i Taradell i al NW amb Sant Julià de Vilatorta.

El terme comprèn, a més del poble de Viladrau, els veïnats de les Casiques o les Casetes, les Corts, les Índies, Masvidal, Vernets, Vilarnau, les Paitides, aquest darrer situat entre les masies del Martí i del Pujolar, i el Pla de Montfalcó, que és considerat com a carrer per l'ajuntament, a més de la urbanització anomenada les Guilleries.

El poble de Viladrau es troba a la solana de la serra del Martí i la Vila, que arriba fins al puig de la Torre de Vilarmau. Té un nucli de carrers petits i estrets on hi ha la plaça i l'església.

Viladrau

llocs d´interès:

Centre Cultural Europeu de la Natura de Viladrau
Coll de Joan
El Castanyer de les Nou Branques
El Rieral
Ermita de l'Erola
Espinzella
Font de l'Oreneta i Fonts dels Enamorats
La Sala
Les Paitides
Puig - Sasucre i la Torre de Vilarmau
Serra de Rosquelles
Turó de Mirabell - Les Quebrades

Les cases dels segles XVII i XVIII han estat en la seva major part transformades i renovades en època recent. Al voltant de la capella de la Pietat, existent ja el 1603, a l'antic camí de la vila, es formà un petit nucli o barri al mateix segle XVII.

Noguer monumental a Viladrau

Masies:

El Noguer
Ca l'Herbolari de Viladrau
Mas Rosquelles
Cal Balet

La base econòmica des del començament del segle XX és la que deriva de la funció del poble com a lloc de residència i estiueig, que motivà la construcció d'un gran nombre de xalets i torres residencials, algunes de tipus modernista, que s'estenen per les valls i les petites eminències que envolten la població.

L´Aigua Viladrau

Les diferents cultures assentades en el Mediterrani (grecs, romans, àrabs, jueus…) han gaudit sempre de les propietats lúdiques i curatives de l’aigua. Aquest fet va tenir el seu màxim exponent en la cultura romana, en la que l’existència d’aigües termals era decisiva per establir els seus poblats, convertint-se posteriorment en el punt neuràlgic de les trobades socials.

En el segle XIX es popularitzaren entre les classes més adinerades les visites terapèutiques a balnearis amb la finalitat de gaudir de les propietats curatives de les aigües mineromedicinals. Va ser llavors quan aquesta aigua amb propietats curatives es va començar a comercialitzar en envasos de ceràmica o porcellana, per poder seguir a casa el tractament curatiu iniciat al balneari.

Sobresurten una agrupació sardanística, una associació que relaciona la cultura i l'esport i una fundació dedicada a Jaume Bofill i Ferro, crític literari i poeta barceloní, a més de l'Associació d'Amics del Montseny, grup dedicat a la defensa, la protecció i la promoció del massís. Aquest grup organitza a més, des del 1982, el premi literari Montseny.

El mes de maig es fa un aplec al santuari de Sant Segimon, després del qual hi ha ball popular a l'era de Can Bosc; el dia 8 de setembre es fa el ball del ciri i la contradansa, i al novembre, en honor al patró, sant Martí, se celebra la festa major, amb motiu de la qual, entre d'altres actes, es realitza una festa homenatge als avis.(ftes, fotos, mas info ver links)