GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Toses

Pueblo

Toses

Municipio

Toses / Comarcas Ripollès

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

150

 

Ayuntamiento

Dirección

C/ Soley 2

Código postal

17536

Teléfono

972736392

Fax

972 73 60 89

Oficina Turismo

972 72 70 16

Web Oficial

Ajuntament de Toses

Web de Interés

historia i patrimoni de Toses

E-mail municipio

toses@ddgi.es
 
 

El municipi de Toses està format per un conjunt de 4 pobles: Toses, Nevà, Fornells i Dòrria. Tambe compta amb el veïnat d'EspinosaConstant entre els més antics de la Vall de Ribes, han estat històricament aïllats per la seva situació remota i la seva particular idiosincràcia política.

Toses

El municipi de Toses està format per un conjunt de 4 pobles: Toses, Nevà, Fornells i Dòrria.Toses, que des de l’obertura de l’estació del ferrocarril transpirinenc, va dependre d’ell per a les seves comunicacions, ha aconseguit trencar en els darrers anys les dificultats per a arribar-hi amb cotxe, amb l’asfaltat de l’eix viari que des de Planès (Planoles) passa per Fornells i arriba al poble, així com el condicionament i asfaltat de l’accès des de la Collada que fa que amb només 9 min. es pugui anar des de Toses fins a les pistes d’esquí de La Molina.

Aquest municipi comprèn la capçalera de la vall del Rigard més amunt de Planoles, entre la serralada axial dels Pirineus, al N, des del cim de la Bassa (2 030 m, límit amb la Molina d'Alp, a la Baixa Cerdanya) fins al pic de Gorroblanc, amb el coll de Sant Salvador i el pla de Salines entremig, límit estatal entre Espanya i França, que la separa de l'Alta Cerdanya (Vallsabollera), i, al S, les serres que enllacen la serra de Cadí i el Moixeró amb la serra de Mogrony, que fan la divisòria d'aigües amb la conca del Llobregat, des de Pla de Rus fins al puig de Coma Ermada (2 045 m):

La Collada de Toses por borkur.net

la collada de toses, paisaje al ripolles, turisme natural

 

Pla Baguet (2 031 m), coll de la Creueta, la Creueta (2 068 m), la Pleta Roja (2 031 m), la Moixera, Costa Borda (1 908 m), collada de les Fontetes o de Castellar, turó de Pedra Picada (2 005 m), coll de Remoló, Emperadora i el coll de la Bona, que la separen del Berguedà (Castellar de n'Hug).

Les cases de Toses, moltes restaurades recentment, tenen una disposició esglaonada, i donen una aparença fortificada a la població. L’arquitectura de Toses, amb trets particulars respecte els de la resta de la vall, destaca per la proliferació d’arcades, que ennobleixen el seu paisatge.

Un altre tret característic, són els porxos, edificacions dedicades a l’ús agrícola i ramader que es troba al costat de cada casa formant un petit pati.

Llocs d´interès:

Església de Sant Cristòfol de Toses (Toses)
Museu del Pastor (Fornells de la Muntanya - Toses)
Església de Sant Martí de Fornells (Fornells de la Muntanya)
Església de Sant Víctor de Dòrria (Dòrria)
Església de Sant Cristòfol de Nevà (Nevà)
Església de la Mare de Déu del Carme de Nevà (Nevà)

Toses: Al museu del pastor hi ha els estris, les eines, els atuells i de fet, la vida d'en Joaquim Gassó i Crehuet. Una persona lligada tota la seva vida a la muntanya on hi va desenvolupar el dur ofici de pastor.

Museu del Pastor: Tel: 972.736.163 Fund.Giromus

Al museu hi ha els estris, les eines, els atuells i de fet, la vida d'en Joaquim Gassó i Crehuet. Una persona lligada tota la seva vida a la muntanya on hi va desenvolupar el dur ofici de pastor. Va saber amb gran encert compaginar la professió amb l'afecció. Al llarg de la seva vida va aconseguir gran nombre de premis i guardons en diferents activitats i celebracions que es fan a l'entorn del treball dels pastors i l'estricta disciplina que inculcan als seus gossos d'atura.

Entre els molts premis que va tenir en vida i ha la Creu de l'Ordre Civil del Mèrit Agrícola, otorgada pel Rei d'Espanya, Joan Carles I a l'abril del 1982. Tots els estris actualment són exposats en una sala de "Cal Pastor", però ja hi ha el projecte de construcció d'un nou edifici que anirà destinat al futur Museu del Pastor i la Muntanya.

A Toses hi ha un bar restaurant (Can Pep), que és el lloc de reunió de la poca gent que queda a l'hivern i dels que hi passen a l'estiu. La festa major d'aquest poble se celebra el 10 de juliol, festivitat de Sant Cristòfol, i també es fa festa per Santa Magdalena, el 22 del mateix mes; el Dilluns de Pasqua es fa una truitada popular organitzada per l'Associació de Cultura Les Caramelles, la qual també s'encarrega d'organitzar la festa major.(ftes y fotos ver links)