GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Torroella De Montgri

Pueblo

Torroella de Montgri i Estartit

Municipio

Torroella de Montgri i Estartit / Comarcas: Baix Empordà

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

11441

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça de la Vila , 1

Código postal

17257

Teléfono

972 75 81 12 / 972 75 88 09

Fax

972 76 02 36

Oficina Turismo

972 75 19 10

Web Oficial

Torroella De Montgri

Web de Interés

Cultura i turisme en Torroella De Montgri

E-mail municipio

Contacte
 

El municipi

 

El terme municipal de Torroella de Montgrí té una extensió de 65,34 km² i es troba a l'extrem septentrional de la costa del Baix Empordà. Limita amb l'Escala al N, amb Bellcaire d'Empordà i Ullà a l'W, amb Gualta i FontanillesEl terme municipal de Torroella de Montgrí té una extensió de 65,34 km² i es troba a l'extrem septentrional de la costa del Baix Empordà. Limita amb l'Escala al N, amb Bellcaire d'Empordà i Ullà a l'W, amb Gualta i Fontanilles al SW i al S amb Pals. Tota la franja llevantina limita amb la mar. Ofereix un paisatge notablement variat per tal com es divideix en dues grans unitats geològiques: el massís cretaci del Montgrí i la plana al·luvial solcada pel tram final del Ter.

Ajuntament

La seu dels serveis centrals de l'Ajuntament és troba situat a l'emblemàtica Plaça de la Vila, epicentre urbà i social de Torroella de Montgrí.L’edifici de l’ajuntament es troba situat al número 1 de la plaça de la Vila.

Comprèn la vila de Torroella, al peu de la muntanya de Santa Caterina i apartada de la mar, el barri mariner i turístic de l'Estartit, davant les illes Medes, el veïnat de Sobrestany i diverses masies escampades.

L'alta edat mitjana veu el naixement de la majoria dels pobles que avui trobem en aquest territori. Torroella - villa Torocella - apareix per primer cop citada en un document de l'any 888, en una disputa de terres entre el bisbe de Girona i un propietari anomenat Adisclus. També és d'aquest segle IX la primera referència al monte Grinio (Montgrí). Com devia ser Torroella en aquest període? Amb tota seguretat, una petita agrupació de cases entorn del castell - castro de Torroella (1085)- i de l'església, és a dir, a la Cellera . Fins al segle XIII, la vila i el seu entorn apareixen lligats a la família feudal dels Torroella, feudataris dels comtes d'Empúries.

rnyeua: Palau Solterra

L’edifici Palau Solterra en Torroella de Montgrí


Al final del segle XIV es documenta la fundació de l' ermita de Santa Caterina i del convent dels Agustins. Als darrers decennis del segle XVI, la vila es comença a despertar de nou. Aquesta nova vitalitat es veu reflectida en l'edificació dels diferents casals que avui podem admirar caminant pels carrers del nucli antic: casa de la Vila , Hospital de Pobres , casa Pastors , palau Solterra , casa Hospital , casa Tor-Begur , casa Metge , casa Bataller , casa Seguer ...

Al segle XVIII apareix documentat l'Estartit (el 1757 s'hi esmenten una vintena de cases), amb la pesca i l'agricultura com a activitats primordials

Avui dia: A Torroella, l'enderrocament de bona part de les muralles i l'expansió urbanística entorn del nucli antic. A l'Estartit, el creixement a causa de l'activitat econòmica del turisme. I per tot el terme, l'aparició d'una colla d'urbanitzacions ( els Griells , Mas Pinell , les Dunes , Torre Vella , Torre Gran , Mas Marquès , Montgó )

 

Castell de Montgri

Castell del Montgrí, al cim del massís del MontgríLlocs d´interès:

Castell del Montgrí, al cim del massís del Montgrí.
Església parroquial de Sant Genís, notable edifici gòtic.
la casa Hospital
la casa Pastors
la casa Sastregener
l’admirable palau Solterra
la casa Sagué
Illes Medes.
Pont sobre el Ter.
Restes ben conservades de les muralles medievals.
Les dunes continentals de sorra al sud-oest del Montplà.
Cala Pedrosa i cala Ferriola.

El Museu de la Mediterrània, situat a Can Quintana, un dels casals històrics més destacats del nucli de Torroella de Montgrí, és un espai destinat a l'activitat cultural, social i educativa dedicat a la temàtica mediterrània.

Un dels actes més multitudinaris i esperats que se celebren en el marc de la Fira de Sant Andreu és el concurs de gossos d'Atura de Torroella de Montgrí.

Art es anna: Concurs Gos d´atura Un dels actes més multitudinaris i esperats que se celebren en el marc de la Fira de Sant Andreu és el concurs de gossos d'Atura de Torroella de Montgrí.

Aquesta prova, conjuntament amb la de Castellar de n’Hug, és la de més reputació del calendari anual ja que es tracta d’un campionat de campions, en la qual només hi poden prendre part els pastors i gossos de l'Estat amb millor palmarès de la temporada. També es convida als millors pastors francesos.

La tradició musical de Torroella de Montgrí té els seus orígens a l'edat mitjana, quan aquesta població era vila reial. La posterior fundació, al segle XV, d'una important Capella de Música al servei del culte religiós va tenir una influència decisiva dins l'àmbit musical local. Posteriorment, la creació de nombroses cobles i corals, molt actives des de finals del segle XVIII fins la contesa civil, varen acabar d'impregnar de música cada racó de la vila.

El Festival Internacional de Músiques de Torroella de Montgrí es va iniciar el 1980 amb un cicle de tan sols cinc concerts per al qual es va aprofitar el marc arquitectònic de l’església gòtica de Sant Genís, la plaça porticada goticorenaixentista de la vila i l’antic convent dels Agustins.

La Fira de Sant Andreu de Torroella de Montgrí és una fira agrícola, ramadera i comercial tradicional amb més de sis segles d'història que se celebra per Sant Andreu -a finals de novembre- en aquest municipi del Baix Empordà. La primera edició va ser el 12 desembre de l'any 1393.

És una fira multisectorial de gran vitalitat, que a més dels sectors propis com la maquinària agrícola, l'agricultura tradicional, l'automoció i els productes industrials i comercials, té espais destinats a l'artesania i a la ramaderia amb exhibicions i concursos de bestiar.

Platges, L´Estartit:

Dins el terme municipal trobem una important i variada franja litoral amb una longitud de aproximadament 15 km, distribuïts entre 5,4 km. de platja i 9,7 km. de costa rocallosa. El visitant de l’Estartit pot gaudir d´una platja amb més 5 km de sorra fina i poca profunditat

Platja y el Montgri

El visitant de l’Estartit pot gaudir d´una platja amb més 5 km de sorra fina i poca profunditat

És una llarga platja dividida en tres sectors: la platja principal 1km x 100 m, la platja dels Griells 0,5 km x 50 m i la platja de la Pletera 1,8 km x 70 m.

-Platja Principal

Situada davant el nucli residencial de la població, on es concentren la major part dels usuaris.

-Platja de Griells

Aquí s’ubiquen les concessions d’esports nàutics. La Reserva Natural del Ter Vell, a l’extrem posterior de la platja, li proporciona un entorn molt agradable.

-Platja de la Pletera

És el tram menys utilitzat; pràcticament no hi ha vivendes al voltant. Junt amb la Reserva Natural del Ter Vell, s’inclou en un programa de restauració de las dunes litorals i de les llacunes dels aiguamolls del Baix Empordà.

-Cala Montgó
És l’accident geogràfic més important de tota la façana del litoral del Montgrí.

-Cala Ferriol
És la segona cala més gran de la costa del Montgrí, després de la cala Montgó.
--Cala Pedrosa
-Cala Calella
-La Costa del Montgrí

Illes Medes

Les Illes Medes són un arxipèlag de 21,5 hectàrees que es troba a la Costa Brava, a poc més d'un quilòmetre del litoral de l'Estartit.

Les Illes Medes són un arxipèlag de 21,5 hectàrees que es troba a la Costa Brava, a poc més d'un quilòmetre del litoral de l'Estartit. Aquest està format per set illots i algun escull. Els set illots són, de més a menys extensió: la Meda Gran (18,7 ha), la Meda Xica (2,6 ha), el Carall (o Cavall) Bernat, els Tascons Grossos, el Medellot, els Tascons Petits i les Ferrenelles. L'arxipèlag és, de fet, la continuació del massís del Montgrí.

És un dels espais d'interès natural més important de la Mediterrània, essent-ne una gran reserva de fauna i flora marina.(mas informacion,ftes i fotos ver links de la ficha)