GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Susqueda

Pueblo

Susqueda: Capital del municipi: Sant Marti Sacalm

Municipio

Susqueda / Comarcas: Selva

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

125

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça de l'Ajuntament, 1

Código postal

17171

Teléfono

972.19.01.88

Fax

972.19.06.32

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Susqueda

Web de Interés

Susqueda, informacio general

E-mail municipio

ajuntament@susqueda.net
 

Susqueda: El municipi té una extensió de 51km2 i una densitat de població de 2,3 habitants per km2 que ocupen, majoritàriament, les típiques cases de pagès que tan concorden amb el paisatge.

El municipi té una extensió de 51km2 i una densitat de població de 2,3 habitants per km2 que ocupen, majoritàriament, les típiques cases de pagès que tan concorden amb el paisatge. Hi ha tres sectors diferenciats, el Coll, el pla de Sant Martí i el nucli del Far, tot centrat per la grandiosa pupil·la blau-verda del pantà de Susqueda.Hidroelèctica de Catalunya inicià la seva construcció al 1963, aprofitant el congost que formava el riu entre les serres de Montdois i Sant Benet amb la intenció de produir energia elèctrica i garantir l'abastament d'aigua a Girona i Barcelona. El pantà fou inaugurat al 1968, i sepultà sota les aigües el poble de Susqueda i les terres i masies de les valls de Susqueda i Querós.

Pantano de Susqueda por Q.ChirucasHi ha tres sectors diferenciats, el Coll, el pla de Sant Martí i el nucli del Far, tot centrat per la grandiosa pupil·la blau-verda del pantà de Susqueda.

L’espectacular presa té una alçada de 125 metres i permet emmagatzemar fins a 230 milions de metres cúbics d’aigua, que s’allargassen dotze quilòmetres aigües amunt per l’estreta i sinuosa vall, estenent-se també pel curs de les rieres del Bonegre i de Rupit i assolint el poble de Querós, ja pertanyent a Sant Hilari Sacalm.

El nucli de població principal fou aixecat de nova planta quan es negà el nucli original per la construcció de l'embassament de Susqueda.

 

foto Uriarte: Cinglera del FarEl santuari de la Mare de Déu del Far, situat a 1.123m d'altitud, fa de magnífica balconada sobre les Guilleries des de la qual s'albiren les comarques gironines fins al mar.

Llocs d´interès:

Cinglera del Far
santuari del Far
pantà de Susqueda
castell de Fornills
Santuari de Montdois
Santa Anna del Grau

El primer diumenge d'octubre se celebra la festa major, amb un concurs de tir al plat i el ball de la Tornaboda, entre d'altres actes. L'1 de maig té lloc un aplec al santuari de la Mare de Déu del Coll (l'església del qual pertany al terme d'Osor), que aplega gent de tota la contrada, celebrat el Dilluns de la Segona Pasqua fins el 1984.

La zona nord d'aquest bell municipi, se'n diu també de Cantallops. Segles enrera més feréstega la fauna i la documentació antiga parla d'ossos, però és el llop el que fou més comú i que perdurà fins l'enverinament col.lectiu de finals del segle XIX.

Can Teixidor

Can Teixidor Municipi Susqueda Casa de dues plantes i vessant a façana.

Avui dia, com a animals superiors podem fer esment de les guilles, els senglars, els teixons i poca cosa més, tal vegada d'algun gat masqué i algun depredador com el gorjablanc i la jineta.

La seva presència és recordada per l'antic nom de Cantallops, pel veí puig dels Llops i per altres noms i contalles encara ben vius a les contrades. I a partir del segle XII va començar a dir-se Sa Calm, de Calmo, de calma.(ftes y fotos ver links)