Comarca |
Alt Emporda |
|
|
Provincia |
Girona |
Comunidad |
Cataluña |
Habt. / Ine 2008 |
135413 |
Capital |
Sede: Figueres |
Dirección |
c. Nou, 38 |
Código postal |
17600 |
Teléfono |
972 50 30 88 |
Fax |
972 50 56 81 |
Oficina Turismo |
Contactar con telf. citado |
Web Oficial |
Turisme de l´Alt empordà |
Web de Interés |
Informacio turistica de L´Alt Empordà |
E-mail municipio |
ccaemp@ddgi.es |
L'Alt Empordà, al nord de la Costa Brava, és una comarca
amb una gran riquesa cultural i paisatgística, molt marcada per la seva situació
geogràfica com a zona fronterera amb França a la franja nord-oriental de
Catalunya i la península Ibèrica , que l'ha caracteritzada com a lloc de pas
(persones, mercaderies, etc.).
Els seus límits naturals són els Pirineus, el mar Mediterrani, la plana de
l'Empordà, que l'uneix amb el Baix Empordà, i la zona de l'Alta Garrotxa. Tots
aquests aspectes fan del paisatge de l'Alt Empordà un lloc únic que uneix mar i
muntanya, que juntament amb la tramuntana, vent del nord, han marcat el paisatge,
la cultura, la gastronomia, els oficis tradicionals i el tarannà de la població
que s'hi ha anat establint des de fa milers d'anys
Formen part de l’Alt Empordà, actualment, 68 municipis,
amb una extensió total de 1.342,4 km2. Figueres, al centre de la plana, n'és la
capital. Hi van a parar els principals eixos de comunicacions i ja al segle XIX
fou constituïda cap de partit judicial.
Municipis que integren aquesta Comarcas:
Agullana
Albanyà
Armentera, l'
Avinyonet de Puigventós
Bàscara
Biure
Boadella i les Escaules
Borrassà
Cabanelles
Cabanes
Cadaqués
Cantallops
Capmany
Castelló d'Empúries
Cistella
Colera
Darnius
Escala, l'
Espolla
Far d'Empordà, el
Figueres
Fortià
Garrigàs
Garriguella
Jonquera, la
Lladó
Llançà
Llers
Maçanet de Cabrenys
Masarac
Mollet de Peralada
Navata
Ordis
Palau de Santa Eulàlia
Palau-saverdera
Pau
Pedret i Marzà
Peralada
Pont de Molins
Pontós
Port de la Selva, el
Portbou
Rabós d'Empordà
Riumors
Roses
Sant Climent Sescebes
Sant Llorenç de la Muga
Sant Miquel de Fluvià
Sant Mori
Sant Pere Pescador
Santa Llogaia d'Àlguema
Saus
Selva de Mar, la
Siurana
Terrades
Torroella de Fluvià
Vajol, la
Ventalló
Vilabertran
Viladamat
Vilafant
Vilajuïga
Vilamacolum
Vilamalla
Vilamaniscle
Vilanant
Vila-sacra
Vilaür
L'Alt Empordà és un territori extraordinari pel que fa al patrimoni natural. Cal
destacar que és l'única comarca de Catalunya que té tres espais naturals
catalogats, i en tan sols un territori de 100 km2 : els Aiguamolls de l'Empordà,
el cap de Creus i la serra de l'Albera
L'art romànic d'aquest territori presenta una marcada personalitat. La densitat
de l'arquitectura religiosa és molt elevada. També, s'han conservat esglésies
pre-romàniques, dels primers temps del domini carolingi (s. IX-X) d'un gran
interès, ja que són el fonament del romànic autòcton i algunes són molt
singulars i excepcionals.
L'art gòtic té un centre neuràlgic a Castelló d'Empúries, amb l'església de
Santa Maria i exemples d'arquitectura civil. El Renaixement ens ha deixat,
sobretot, alguns interessants edificis civils.
No és possible
descobrir l'Empordà sense conèixer Dalí, probablement també seria difícil
entendre Dalí sense descobrir l'Empordà. Nascut a Figueres, Salvador Dalí va
passar part de la seva vida a Cadaqués.
L'economia tradicional ha estat sempre de caràcter rural
amb els conreus bàsics de l'olivera i la vinya i, la trilogia blat, blat de moro
i alfals, amb zones d'horticultura i d'arbres fruiters. A la part més humida de
la plana, prop dels aiguamolls, hi ha una extensa zona de parcs naturals
utilitzats des de sempre per a la ramaderia. De les activitats lligades a la
vida marinera resta amb força vitalitat la dels pescadors amb ports importants a
Roses, el Port de la Selva, Llançà i l'Escala. Altres activitats que no cal
oblidar són les de ramaderia que durant segles ha estat un complement de
l'agricultura i que els darrers anys s'ha incrementat notablement
La cuina d'aquesta comarca s'aprofita tant dels productes de muntanya o de terra
endins- el xai de llet, la caça major, ànecs i oques- com dels del mar.
Conseqüentment, la cuina de l'Empordà, a través de combinacions dites Mar i
Muntanya, sap unir ambdós mons amb imaginació, així que no és d'estranyar que la
gastronomia més famosa de Catalunya tingui en aquesta zona el seu punt de
referència.
Amanida de mongetes seques
Sardines en escabetx
Faves a la catalana
Sopa de menta
Torrades amb tomàquet i anxoves
Cabdells d'enciam amb vinagreta i anxoves
Seitons en vinagre
Còctel de gambes
Gambes a la planxa
Oca amb peres
Botifarra dolça amb poma cuita
Ànec amb naps
Amanida catalana
Esqueixada de bacallà
Escalivada (pebrot, albergínia i ceba fets al caliu)
Samfaina
Platillo de vedella amb rovellons
Pollastre de pagès amb bolets
Filet de bou amb múrgoles
Castanyes torrades
Panellets (petits dolços de pasta d'ametlla, pinyons i fruites confitades)
LES PLATGES per zones:
ZONA PORTBOU - COLERA
ZONA LLANÇÀ - EL PORT DE LA SELVA
ZONA EL PORT DE LA SELVA - CAP DE CREUS - CADAQUÉS
ZONA CADAQUÉS
ZONA ROSES
ZONA ROSES - STA MARGARITA - EMPURIABRAVA - ST. PERE PESCADOR
ZONA L'ESCALA
Avui l'Alt Empordà és una comarca eminentment turística amb una economia
fonamentada en el serveis d' hostaleria, restauració i comerç (ftes i fotos ver
links de la ficha)