COMARCAS GIRONA-GERONA CATALUÑA

 

L'Alt Empordà

La Selva

El Baix Empordà

El Pla de l'Estany

Cerdanya

La Garrotxa

El Gironès

El Ripollès

La província de Girona és la que es troba més al nord-est de les quatre que té la Comunitat Autònoma de Catalunya. La seva capital és Girona.

provincia de Girona

Les comarques que conté la província de Girona són les següents:

l'Alt Empordà
el Baix Empordà
la Cerdanya (meitat est)
la Garrotxa
el Gironès
el Pla de l'Estany
el Ripollès
la Selva (excepte el municipi de Fogars de la Selva)

A més, també conté els municipis de Viladrau, Espinelves i Vidrà, tots tres pertanyents a la comarca d'Osona.

Per una banda, La Cerdanya, la Garrotxa i el Ripollès són les tres comarques que es troben al Pirineu de Girona i en les que es poden visitar pobles típics de muntanya amb construccions medievals com ara Besalú, Santa Pau, Beget, Ripoll, Camprodon, Sant Joan de les Abadesses, Molló o Queralbs. Cal esmentar també la mateixa ciutat d’Olot, d’intensa vida comercial i cultural

La Cerdanya, la Garrotxa i el Ripollès són les tres comarques que es troben al Pirineu de Girona i en les que es poden visitar pobles típics de muntanya amb construccions medievals

Pirineu de Girona, Vall de Nuria

Per altra banda, la Costa Brava comprèn les comarques de l’Alt Empordà, el Baix Empordà, el Gironès, el Pla de l’Estany i la Selva. La diversitat de paisatge ha configurat les diferents tipologies de pobles d’aquesta part de la regió.

la Costa Brava comprèn les comarques de l’Alt Empordà, el Baix Empordà, el Gironès, el Pla de l’Estany i la Selva

Costa Brava de Girona

La delimitació de la província de Girona ja va quedar establerta en la divisió de corregiments del 1810. En la divisió provincial del 1822, el territori de l'antiga vegueria de Girona s'ampliava per l'oest fins al curs del riu Ter, mentre que l'Alt Maresme passava a la província de Barcelona. En la divisió definitiva del 1833 incorporava l'est de la Cerdanya.

La tradicional capitalitat de Girona no tenia competència, malgrat no ser la ciutat més poblada, superada per Olot, condició que va recuperar a mitjans de segle XIX. A més de la seva posició central, el ressò que va assolir a causa dels setges patits en la Guerra del Francès va ser considerat un mèrit digne de ser tingut en compte.

Civilitzacions com les dels ibers, grecs i romans, les ciutats dels quals han perdurat fins els nostres temps i han convertit les comarques de Girona en llocs de visita obligada.

La gran riquesa artística que al llarg dels anys ha caracteritzat la Costa Brava i el Pirineu de Girona, queda recollida en el conjunt de museus catalogats que ofereixen les tendències artístiques més variades de totes les èpoques i estils.