GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Vilaur

Pueblo

Vilaür

Municipio

Vilaur / Comarcas: Alt Empordà

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

142

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça Major, 5

Código postal

17483

Teléfono

972.79.45.75

Fax

972.79.45.75

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Vilaur

Web de Interés

informacio El poble de Vilaür

E-mail municipio

ajuntament@vilaur.net
 

El terme municipal de Vilaür té una extensió de 5,56 km², a la dreta del Fluvià, que forma en part el límit septentrional del municipi amb el de Garrigàs. Hi ha un sector pla vora el riu i la resta és aturonada per les serres que marquen la fi de la plana fluvial de l'Alt Empordà (140 m d'altitud màxima a llevant).

El poble de Vilaür és agrupat entorn de l'església parroquial i conserva restes del recinte murat medieval. Forma un petit conjunt monumental, fora del qual hi ha diverses masies

nucli antic de Vilaur

El poble de Vilaür és agrupat entorn de l'església parroquial i conserva restes del recinte murat medieval

De nucli medieval es conserva una part del recinte fortificat, sobretot a la banda de llevant i de tramuntana. És una fortificació senzilla, l’element més remarcable de la qual és el portal d’entrada a la plaça Major. És una curt passadís cobert amb volta de canó que travessa la part baixa de la torre. Les arcades d’un extrem i altre del portal són de mig punt i amb carreus ben tallats i amb un element decoratiu esculpit, com una mènsula. Les muralles continúen cap al nord, ben conservades en alguns trams. En altres, algunes cases més modernes s’hi van adossar i les mig amaguen

llocs d´interès:

Esglèsia parroquial de Sant Esteve. Romànica del segle XIII amb elements del segle XVI.
Can Puig. Masia de l'any 1786
Can Pou. Masia del segle XVI-XVII.

els carrers són estrets i les cases, dels segles XVI al XVIII, són generalment de dues plantes, amb ràfecs, voltes als baixos i diferents afegitons de caire tradicional, formant una amalgama de cossos de diferents èpoques, d'un gran interès com a conjunt arquitectònic. La plaça, al centre, és un clos molt atractiu.

Esglesia de VilaurL'església parroquial de Sant Esteve de Vilaür, al centre del nucli antic emmurallat, al NW de la Plaça Major, és romànica. Ha sofert algunes reformes tardanes, i ha estat fortificada. La porta, a migdia, és d'estil gòtico-renaixentista, de la fi del segle XVI.

L’orografia del terreny està formada per terrenys plans i amb camps de conreu, situats entre suaus elevacions i petits turons ocupats pel bosc.

És un municipi eminentment agrícola, amb conreus de secà i farratges, amb algunes zones properes al riu cobertes de plantacions d’arbres de ribera dels que s’aprofita la fusta. La ramaderia també ocupa un lloc important en l’economia del municipi, amb algunes explotacions de tipus familiar de dimensions mitjanes. El sector comercial i de serveis, que cada vegada té un major pes específic, inclou petits tallers familiars i indústries diverses. Una d’elles es dedica a la producció de piscines de poliester, dos tallers de forja, un picapedrer i, encara en construcció, una nau que es destinarà a la fabricació de làmpares i lluminàries.

El poble celebra la festa major el cap de setmana proper al 25 de juliol, diada de Sant Jaume(ftes i fotos ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua