GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Vila-Sacra

Pueblo

Vila-Sacra

Municipio

Vila-Sacra / Comarcas: Alt Empordà

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

545

 

Ayuntamiento

Dirección

Carrer Castelló, 23

Código postal

17485

Teléfono

972 507 523

Fax

972 511 862

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Vila-Sacra

Web de Interés

Informaciò i llocs d´interès de Vila-Sacra

E-mail municipio

alcaldia@vila-sacra.cat
 

Vila-sacra està situat en el centre de la comarca de l'Alt Empordà, en la província de Girona. El terme municipal té una extensió de 6,02 Km2.

Limita al nord amb el terme de Figueres i Peralada, a l’est amb Peralada i Fortià, al sud amb Fortià i El Far d’Empordà i a l’oest amb El Far d’Empordà i Figueres.

Etimològicament sembla ser que el nom de Vila-sacra és un topònim format pel mot “Villa” i un nom personal “Saccari”. La història de Vila-sacra va estretament lligada a la del monestir de Sant Pere de Rodes.

El Castell

A finals del segle XVIII degut als desastres produïts per la Guerra Gran i a la pobresa a què arribà el monestir, els monjos es traslladaren al seu castell de Vila-sacra. El trasllat es realitzà el 10 de desembre de 1798. S’hi estigueren pocs anys, car el 1805 el rei Carles IV els concedí el trasllat a Figueres fins la definitiva extinció de la comunitat l’any 1835.

El poble de Vila-sacra té un nucli antic vora l'església i el castell, amb les cases molt transformades en general, que forma continuïtat amb el barri més modern de la carretera, a migdia.
Algunes cases del nucli antic tenen elements dels segles XVII i XVIII i, al raval de la carretera, hi ha un rengle de cases d'estructura unificada, pròpia dels eixamples vilatans del començament de segle. Com és norma a la plana al·luvial, hi ha poques masies disseminades.

El conjunt del Castell de Vila-sacra, anomenat també Castell de l'Abat, Casa de l'Abat o Palau de l'Abat, està dominat per una torre medieval circular de secció troncocònica d'un 14 metres d'alçada amb parets de 2,75 m d'amplada, segurament començada a bastir al segle XI però acabada en diferents fases posteriors, ja que el coronament és del segle XVI o posterior.

La porta d'accés s'obre en la segona planta i actualment està comunicada amb el palau. La resta d'obertures són de factura moderna.

Sant Esteve

Sant Esteve: El temple té dimensions més properes al gòtic, amb una gran nau rectangular sense absis destacat. La nau està coberta amb una volta apuntada, que descansa en uns grans arcs cecs que hi ha en els murs laterals. Els dos arcs del tram presbiterial estan units per una mènsula. El temple està tancat fora de les hores de culte, però per sort es pot contemplar el seu interior a través d'una porta de vidre.

Quant a les festes tradicionals del poble, cal destacar les de Nadal amb la representació dels Pastorets i la cavalcada de Reis. El primer cap de setmana, proper al dia 3, la Societat Recreativa i Cultural organitza la festa major d'hivern de Sant Blai, que dura dos dies. Durant el mes de maig, amb data variable, la mateixa societat organitza la festa de l'Amistat. Per l'agost, normalment els dies 3 i 4, se celebra la festa major d'estiu de Sant Esteve.(ftes i fotos ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua