GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Vilarnadal

Pueblo

Vilarnadal

Municipio

Masarac / Comarcas: Alt Empordà

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

117

 

Ayuntamiento

Dirección

Pl. Major,1

Código postal

17763

Teléfono

972 563 282

Fax

972 563 282

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Vilarnadal

Web de Interés

Masarac

E-mail municipio

ajuntament@masarac.cat
 

El poble de Vilarnadal és al sud-oest del cap de municipi, al vessant meridional de la serra d'Altrera, a la vall de la riera de Vilarnadal, prop d'unes fonts. Les cases i les masies de Vilarnadal, dels segles XVI-XVIII, es disposen sense ordre i formen un nucli d'una certa extensió, a ambdós costats del torrent.

L'església de Sant Pere de Vilarnadal és un edifici del segle XVII o XVIII, d'una nau acabada amb una capçalera rectangular a l'exterior i semicircular a l'interior.

Masia o Castell Vilarnadal

El castell de Vilarnadal és situat al cim d'un pujol poc elevat; actualment s'utilitza com a masia. És un edifici de planta rectangular, amb dues torres cilíndriques angulars, amb espitlleres d'arma de foc.

El castell de Vilarnadal és situat al cim d'un pujol poc elevat; actualment s'utilitza com a masia. És un edifici de planta rectangular, amb dues torres cilíndriques angulars, amb espitlleres d'arma de foc. És notable l'antiga façana principal coronada amb merlets, i les restes d'un matacà, un portal de gran dovellatge i una finestra coronella gòtica, ornamentada amb arquets trilobulats, com una altra que hi ha al mur de migdia (segles XV-XVI).El pati central i l'interior de la petita fortalesa han estat molt alterats al llarg dels segles en adaptar l'edifici a les funcions agrícoles.

Vilarnadal és el lloc d'origen del Xiriminimí, una dansa catalana que es cantava i ballava en temps de veremes, abans de plegar la feina i en estones de lleure que tenien els veremadors.

Diu la tradició que el mot "xiriminimí" podria ser una referència irònica al broc de banya de les botelles de cuir, anomenat "xeremina", i que es relacionaria bé amb els moments en què es feia el ball, molt escaient per a fer córrer la bóta(ftes i fotos ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua