GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Vilarig

Pueblo

Vilarig

Municipio

Cistella / Comarcas: Alt Empordà

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

40

 

Ayuntamiento

Dirección

Pl. Major, 4

Código postal

17741

Teléfono

972 547 093

Fax

972 547 093

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Vilarig

Web de Interés

Cistella

E-mail municipio

cistella@ddgi.cat
 

Poble del municipi de Cistella situat al sector muntanyós del nord del terme, a la capçalera de la riera de Vilarig, que aflueix amb la de Cistella al riu Manol.

El petit nucli amb estructures arquitectòniques dels segles XV-XVIII, conserva actualment l'aspecte arcaic i ofereix solucions constructives tradicionals diverses, les quals s'han conservat sense modificacions gaire apreciables. Caldria preservar el conjunt, força interessant, de possibles enderrocs o alteracions. Hi ha diverses cases habitades i alguna de restaurada.

Castell i Sant Marti de Vilarig
El castell de Vilarig, molt reformat als ss XVI-XVII, és un notable edifici de planta quadrangular, amb restes de l'antic vall i notables portes i finestres i altres elements de l'antiga fortificació. És esmentat ja al s XV, i inicialment en foren senyors els Vilareig, que a l'inici del s XVII enllaçaren amb els Lanuza.

Al costat del castell trobem el temple dedicat a Sant Martí. L'edifici actual correspon a una reconstrucció feta entre els segles XVIII i XIX, moment que s'aprofità per construir també unes capelles laterals i un nou campanar de torre.Les restes de l'edifici romànic del segle XII es concentren en la façana oest. En ella es troba la porta d'accés formada per tres arcs de mig punt en gradació, que en volten un timpà i una llinda llisos

El santuari de Sant Baldiri de Vilarig és encimbellat a la serra del mateix nom, a l'extrem septentrional del municipi, al límit amb Terrades, però les bardisses que cobreixen el lloc abandonat fan molt dificultós l'accés. L'esglesiola, mig arruïnada, és del segle XVIII.
El poble de Vilarig celebra la festa major el dia de Sant Martí, l'11 de novembre.(ftes i fotos ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua