GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Vilademuls

Pueblo

Vilademuls

Municipio

Vilademuls / Comarcas: Pla de l'Estany

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

781

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça Major, 10

Código postal

17468

Teléfono

972 560 204

Fax

972 560 360

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Vilademuls

Web de Interés

Informaciò i llocs d´interès de Vilademuls

E-mail municipio

vilademuls@ddgi.cat
 

Vilademuls, com una bona part del Pla de l'Estany, és un paisatge de transició entre la plana empordanesa i els aspres de la Garrotxa.

A part el cap de municipi, Vilademuls, el terme comprèn els pobles de Galliners, Sant Marçal de Quarantella, Ollers, Vilamarí, Sant Esteve de Guialbes, Olives de Sant Esteve de Guialbes, el Vilar de Sant Andreu, Vilafreser, Terradelles, Viladamí, Orfes i Parets d'Empordà. Hi ha nombroses masies disseminades pel terme, i grups de cases com ara l'Estopera, prop d'Orfes, Juïgues, vora Vilamarí, Monells, prop del poble de Vilademuls, i Perles i Viella, tocant a Vilafreser.

Parroquial de Vilademuls por f0ff0Portal de l'Esglésiade Vilademuls. La façana apareix com la part més noble del temple. És adornada amb un elegant portal d'estil gòtic emmarcat amb un regruix tallat, que s'acaba amb un rostre d'home en un costat i un de Bona a l'altre.

llocs d´interès:

LA CASA DE LA VILA
PLAÇA DE CAN MUNTANER
PLAÇA DEL Dr. JOSEP M. JORDÀ
FINESTRES ANTIGUES DE CAN FALGÀS I DE CAN GROS.
EL CASTELL
MONUMENT A LA PAGESIA
L'ESGLÉSIA
MUSEU RURAL
PREMSA DE MOLí D'OLI
EL MAS NOU
ORATORI DE CAN GUAPANOIA
TORRE DESCALL o TORRE QUARANTELLA
TORRE DE MONELLS
ORATORI DE CAN GUAPANOIA
ARROSSADA POPULAR
LA PROCESSó DE CORPUS

L'església parroquial de Sant Joan és documentada el 1053; pertanyia a la seu de Girona per donació de Ramon Arnau, a qui, en aquesta data, la seu gironina li encomanà l'església amb la condició de prestar-li jurament de fidelitat i ajuda. L'edifici actual va ser construït al segle XVI.

El castell de Vilademuls és documentat a mitjan segle XI.El castell i la part superior del poble eren fortificats amb una muralla. Podem contemplar algunes de les restes del seu mur occidental en els fonaments de la rectoria i en els murs de l'arc d'entrada.

Altres indrets del terme a visitar:

Galliners
Sant Marçal de Quarantella
Ollers
Vilamarí i Juïgues
Sant Esteve de Guialbes
Olives de Sant Esteve de Guialbes
El Vilar de Sant Andreu i Vilafreser
Terradelles
Viladamí
Orfes
Parets d'Empordà

La festa major, recuperada pels volts del 1984, se celebra el diumenge proper al 29 d'agost i , pel setembre, el dissabte després del 8, s'organitza un romiatge al santuari de la Mare de Déu de Collell de Sant Ferriol, en què participen els pobles que pertangueren a la baronia de Vilademuls.

El poble celebra dues festes en honor de sant Joan Baptista: la del seu naixement, el mes de juny, i la de la seva degollació, el mes d'agost. En aquesta, el dissabte abans, els homes i les dones preparen l'arrós i es fa la tradicional arrossada popular en la qual participen els veïns i els parents en un clima alegre i familia. (ftes i fotos ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua