GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Vilabertran

Pueblo

Vilabertran

Municipio

Vilabertran / Comarcas: Alt Empordà

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

860

 

Ayuntamiento

Dirección

Carrer d'en Josep Reig i Palau, 10

Código postal

17760

Teléfono

972 505 902

Fax

972 502 831

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Vilabertran

Web de Interés

Història i patrimoni de Vilabertran

E-mail municipio

info@vilabertran.cat
 

Santa Maria de Vilabertran

Vilabertran està situat al NE del terme de Figueres, al sector de la plana empordanesa de l'interfluvi entre la Muga i el riu Manol, prop de llur confluència.

El seu terme municipal és força reduït, de 2,29 km2 d'extensió. El territori, en una bona part ben conreat, és regat per nombrosos pous i per la riera de Figueres, o de Galligants, la qual, a migdia, va paral·lela a l'antic límit municipal amb Vilatenim, municipi amb el qual també confronta a llevant.

Monestir de Vilabertranl poble es formà al voltant del monestir de Vilabertran, important canònica augustiniana (després col·legiata), els abats de la qual tingueren la jurisdicció del lloc.

El territori, en una bona part ben conreat, és regat per nombrosos pous i per la riera de Figueres, o de Galligants, la qual, a migdia, va paral·lela a l'antic límit municipal amb Vilatenim, municipi amb el qual també confronta a llevant

El poble es formà al voltant del monestir de Vilabertran, important canònica augustiniana (després col·legiata), els abats de la qual tingueren la jurisdicció del lloc. L'església del monestir, notable exemplar romànic, esdevingué la parroquial.

El conjunt monumental del monestir de Santa Maria de Vilabertran consta de tres sectors diferenciats, de cronologia diversa: l'església, el claustre, voltat dels antics edificis conventuals, i el palau abacial.

L'església de Santa Maria (en fotos) és l'element més destacat del conjunt monacal. Es creu que no va ser acabada fins després de la seva consagració el 1100. És de base quadrangular dividida per dues fileres de columnes que parteixen l'espai en tres naus diferents. La nau principal està coberta amb una volta de canó. Està reforçada per quatre arcs recolzats en pilars.

Benido: ClaustreEl claustre del monestir de Vilabertran es va construir el segle XII. És senzill i auster i les seves galeries són bastant desiguals

El claustre es va construir el segle XII. És senzill i auster i les seves galeries són bastant desiguals. Estan cobertes per una volta de mig arc i angles sostinguts per arcs diagonals. Els capitells de les columnes estan decorats amb dibuixos de fulles llises. Al voltant del claustre es distribueixen les diferents dependències de l'antic convent.

El campanar es va construir entre els segles XII i XIII. Està compost per tres galeries decorades en estil llombard. La façana és totalment llisa; no presenta cap ornament. A la dreta de la torre es poden veure encara les restes d'un campanar que mai va arribar a completar-se.

Els carrers són estrets, rectilinis, i s'entrecreuen formant angles rectes. La Plaça Major, al centre de la població, és de forma quadrangular. Moltes cases de Vilabertran van ser construïdes o reformades als segles XV i XVI, com es dedueix dels elements arquitectònics, entre els quals es destaquen nombroses finestres coronelles gòtiques.

El casal més notable és a la banda N de la placeta del Dr. Narcís Heras. Al carrer de l'Empordà i al de Vilatenim també hi ha edificis d'interès.

Ajuntament de Vilabertran:Edifici de finals dels segle XIX i de principis del segle XX, modernista de línies gaudinianes, que consta de planta baixa, dos pisos, golfes i una torre.

Torre d'en Reig:

Edifici de finals dels segle XIX i de principis del segle XX, modernista de línies gaudinianes, que consta de planta baixa, dos pisos, golfes i una torre.
Construït per encàrrec de l'Enginyer Forestal, en Josep Reig, que morí prematurament.

Heretat pel conegut pedagog i artista figuerenc, en Ramon Reig, la utilitzà com a segona residència.

Benido: Mare De DéuPel setembre se celebra el Festival de Música de Vilabertran i el Festival Jove al recinte del monestir, amb una sèrie de concerts i actes culturals.


 

 


Del folklore popular destaca la festa major de la Mare de Déu d'Agost, que dura 3 dies, i la festa major petita de Sant Ferriol, que s'escau el diumenge pròxim al 18 de setembre, que fins l'any 1950 consistia en un important aplec. Pel setembre se celebra el Festival de Música de Vilabertran i el Festival Jove al recinte del monestir, amb una sèrie de concerts i actes culturals.(ftes, fotos, mas info ver links)