GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Ventallo

Pueblo

Ventallo

Municipio

Ventallo / Comarcas: Alt Empordà

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

730

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça Major, 1

Código postal

17473

Teléfono

972 793 156

Fax

972 793 117

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Ventallo

Web de Interés

Dades d´interès de Ventalló

E-mail municipio

ventallo@ddgi.cat
 

El municipi de Ventalló de 26 km2, està format pel poble de Ventalló (cap del terme) i els poblets agregats de Montiró, Pelacalç, Saldet, Vallveraia i Vila-robau.

El territori és drenat per diverses rieres que desguassen al Fluvià, entre les quals el torrent Madral, que es forma als contraforts sud-orientals de la serra de Ventalló. El Fluvià fa de divisòria septentrional del terme amb els de Torroella de Fluvià i Sant Miquel de Fluvià. A ponent el terme limita amb Sant Mori i Vilopriu, a migdia amb Garrigoles i Viladamat, i a llevant amb l'Armentera.

El nucli urbà de Ventalló està format per una pinya de cases antigues (dels segles XVI al XVIII) formant carrers estrets i foscos. Vers ponent, a les afores de la població, hi ha el veïnat anomenat els Masos, d'origen força recent.

En el municipi de Ventalló s'han trobat restes prehistòriques en diversos llocs. En un pujol, al sud-oest de Ventalló, prop de la riera de Candet (o de Ventalló) s'hi trobaren, l'any 1959, restes que Miquel Oliva qualificà d'època neo-eneolítica. També s'estudiaren un fons de cabana de Bronze final.

L'església de Sant Miquel de Ventalló, presenta una nau amb capçalera que afecta planta semicircular en l'exterior, mentre a l'interior és poligonal. el seu gran campanar, de quatre allargats badius, es veu de lluny.El més interessant d'aquesta església és la seva decoració esculpida, d'estil barroc popular.

La porta que s'utilitza es troba en el mur meridional del temple. És rectangular i la llinda presenta un baix-relleu de caire popular. S'hi representa el patró, l'arcàngel Sant Miquel, habillat de guerrer, cobert amb un casc i matant el diable.

J.Serra: Ventallo
llocs d´interès:

Antic Molí
Capella de l'Assumpta
Església de Sant Andreu (la Vella)
Església de Sant Miquel
Església de Sant Sadurní
Església de Santa Eugènia
Església de Santa Maria de l'Om
Església Parroquial de Sant Vicenç de Valveralla
Jaciment ibèric: Conjunt d'interès històric
Llac de la zona Els Gorgs de Valveralla
Mas Perramont
Nucli urbà de Ventalló: Conjunt arquitectònic
Oliveres Mil·lenàries
Palau dels Margarit ( Ca l'Isern)
Pou de glaç

A la plaça major de Ventalló, a la banda de migjorn, hi ha un casal dels segles XVI-XVII que segons els historiadors podria pertànyer a un antic castell medieval emplaçat en aquesta població. Alguns dels murs de la casa presenten espitlleres i en un angle hi ha una teiera de ferro forjat. A

A llevant de la plaça major destaca un altre casal amb portal adovellat i finestra rectangular amb motllures (segle XI).

El mas Perramon és una gran casa de les afores, situada a l'extrem sud-est de la població (s. XVII). A la seva façana, encarada al nord, hi ha un gran portal d'arc de mig punt, adovellat, amb l'escut dels Perramon esculpit en baix-relleu. Al pis s'obren sis finestres amb detalls decoratius molt simples.

Pel maig (8) celebren la festa petita i pel setembre, en honor de sant Miquel, el diumenge pròxim al 29, la festa major.(ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua