GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Vallfogona De Ripolles

Pueblo

Vallfogona de Ripolles

Municipio

Vallfogona de Ripolles / Comarcas: Ripollès

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

225

 

Ayuntamiento

Dirección

Puig Estela, 9

Código postal

17862

Teléfono

972 701 909

Fax

972 700 512

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Vallfogona De Ripolles

Web de Interés

El municipi de Vallfogona de Ripollès

E-mail municipio

vallfogona@ddgi.cat
 

El municipi de Vallfogona de Ripollès, que té una superfície de 38,8 km2, es una vall oberta enclavada al SE de la comarca del Ripollès.

Blas´09: poble de VallfogonaEl principal nucli de població és el poble de Vallfogona de Ripollès, que és el cap municipal, la resta del terme és format per disseminats.
Limita al N amb Sant Joan de les Abadesses per la Serra de Puig Estela, al S amb Vidrà i Llaés per les serres de Milany i de Santa Magdalena, per l'E amb Riudaura per la Collada de Coll de Canes i amb Sant Bernabé de Tenes, parròquia de Ripoll, per l'Oest.

Les fonts són abundants, algunes d'aigües sulfuroses, com la font de l'Esperonell, la de la Tolosa i la del Verdaguer, entre moltes d'altres.

El principal nucli de població és el poble de Vallfogona de Ripollès, que és el cap municipal, la resta del terme és format per disseminats.

El poble de Vallfogona va néixer per voluntat dels senyors de la Sala de tenir un nucli de gent prop de la seva residència, i per això no es formà entorn de l'església, com tants pobles antics de la Catalunya Vella, i per això també s'intitulava poblai no sagreraen documents antics.

Era una població protegida i fortificada, a la qual s'accedia per un portal que subsistí fins al principi del segle actual. Dins aquest clos murat només hi havia una plaça quadrada i alguns carrerons estrets. Si bé moltes cases han estat restaurades, la part antiga de Vallfogona encara conserva tota la fesomia de poble medieval, acollidor i suggeridor.

Pont medieval per Blas`09El poble de Vallfogona va néixer per voluntat dels senyors de la Sala de tenir un nucli de gent prop de la seva residència, i per això no es formà entorn de l'església

llocs d´interès:

Campanar del Pòpul
Castell o la Sala
Col·lecció Josep Maria Jubells
Comunidor o Reliquier
Conjunt Medieval del nucli urbà
Ermita de Santa Cecília de Regord
Ermita de Santa Magdalena de Cambrils
Església de la Salut
Església de Sant Julià
Font de la Tosca
Pont Medieval
Restes del Castell de Milany
Torrent de la Masica


La festa major se celebra el darrer cap de setmana d'agost, i la del Roser el segon diumenge de maig. El primer diumenge d'agost es fa el tradicional aplec a l'ermita de Santa Magdalena de Cambrils, i el 10 de setembre una sardinada popular.

Festa: Tallada de troncs:

Els llenyataires mostren durant aquesta jornada les seves habilitats amb el xerrac mecànic, el xerrac a mà i la destral. De forma individual, per equips, o en categories masculina i femenina, els participants han de passar diferents proves, com fer una figura de fusta, o tallar amb el mínim temps possible un tronc de dimensions considerables.

La festa és en clau de concurs obert per a tothom qui ho desitgi i es complementa amb una fira de productes artesanals d'arreu del país.

Vall de VallfogonaA Vallfogona la ruta del Meridià Verd ve de Sant Joan de les Abadesses per Santigosa i pel coll d'en Roca baixa per la muntanya de Puig Estela a la Collada on segueix la carretera que pel Portús i Planissars enfila cap a Santa Magdalena

A Vallfogona la ruta del Meridià Verd ve de Sant Joan de les Abadesses per Santigosa i pel coll d'en Roca baixa per la muntanya de Puig Estela a la Collada on segueix la carretera que pel Portús i Planissars enfila cap a Santa Magdalena on continua ja pel terme de Vidrà.

A Vallfogona en honor aquest projecte que defensava fer una línia arbrada en tot el camí del Meridià es va batejar el vial de circumval·lació com a passeig del Meridià Verd i s'hi van plantar arbres al seu voltant.(ftes, fotos mas info ver links)

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua