GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Ultramort

Pueblo

Ultramort

Municipio

Ultramort / Comarcas: Baix Empordà

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

193

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça de la Constitució, s/n

Código postal

17133

Teléfono

972 769 161

Fax

972 767 068

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Ultramort

Web de Interés

Descripcio i Llocs d´interès d´Ultramort

E-mail municipio

ajultramort@ddgi.cat
 

Està situat en un turonet allargassat de nord a sud a 29 m d'altitud, al marge dret del riu Ter i dominant una àmplia extensió de fèrtils terres de conreu guanyades a les aigües que antigament ocupaven la zona. De fet, havia existit un petit estany, avui dessecat, tal com indica el nom del pla de l'Estanyol, al sud-est del terme al límit amb Parlavà.

foto: Ultramort

Al poble d'Ultramort, d'una seixantena de cases (225 h el 1981), distingim dos sectors separats per la plaça: el nucli primitiu, a l'entorn de l'església, i al N dos llargs ravals, el nom dels quals, carrer de Torroella i carrer de Figueres


El terme municipal limita al nord amb Verges; a migdia amb Parlavà; a llevant amb Serra de Daró, i a ponent, amb Foixà. Arran del nucli urbà passa la carretera de la Bisbal a Figueres.

L'etimologia del topònim és controvertida. Alguns autors consideren que el nom del poble és d'arrel llatina i que significa 'voltor mort' tal com es desprèn d'algunes mencions antigues. D'altres, tanmateix, creuen que es tracta d'una falsa llatinització medieval i que, ara com ara, l'etimologia resta incerta o no aclarida.

Una característica del poble d'Ultramort és que no té poblament disseminat. La seva població s'aplega a l'entorn de l'església i es perllonga amb dos ravals direcció nord que porten el nom de cap on s'adrecen, Torroella i Figueres.

Són destacables a Ultramort algunes cases dels segles XVII i XVIII amb llindes datades i amb inscripcions, i a voltes els ràfecs de teulada decorats, el més notable i ben conservat dels quals es pot veure al carrer del Raval

Els edificis més notables són:

L'església de Santa Eulàlia
El castell de Finestres

Esglesia d´Ultramort

L'església de Santa Eulàlia a Ultramort és d'estil romànic i en la seva forma actual data dels segles XII-XIII, amb un estil auster, d'influència cistercenca i propi de petites viles rurals

L'església de Santa Eulàlia a Ultramort és d'estil romànic i en la seva forma actual data dels segles XII-XIII, amb un estil auster, d'influència cistercenca i propi de petites viles rurals.

El Castell de Finestres a Ultramort actualment és una gran masia dels segles XVI i XVII, construïda sobre l´antic castell de Gleu, popularment conegut com el castell de Finestres

Ultramort encara avui té una població dedicada totalment a l'agricultura i la ramaderia. La cria de bestiar boví i porcí ha esdevingut una activitat primordial. Actualment, amb la pagesia en decadència, només queden unes 8 famílies que persisteixen en la tasca de la cria de bestiar.

La reduïda extensió municipal només permet conrear unes 300 hectàrees, essent els cultius més extensos el farratge, la userda, el blat de moro, el blat i actualment també algunes parcel·les d'arbres fruiters, majoritàriament pomeres.

El poble celebra la seva festa major d'estiu el primer diumenge de juliol, mentre que el 10 de desembre celebren la festa major de Santa Eulàlia.(ftes, fotos mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua