GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Ullastret

Pueblo

Ullastret

Municipio

Ullastret / Comarcas: Baix Empordà

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

227

 

Ayuntamiento

Dirección

Carrer Rectoria, 5

Código postal

17007

Teléfono

972 757 767

Fax

972 755 284

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Ullastret

Web de Interés

Descripcio i Llocs d´interès d´Ullastret

E-mail municipio

ajullastret@ddgi.cat
 

El terme municipal d'Ullastret s'estén en la seva major part per la riba del Daró, riu que travessa de N a S la part més occidental del terme, vora el límit amb Casavells. D'una extensió de 10,84 km², el municipi limita amb Serra de Daró (N), Fontanilles (NE), Palau-sator (E), Vulpellac (S), la Bisbal d'Empordà (SW), Corçà (W) i Parlavà (NW).

El poble d´Ullastret

El terme municipal d'Ullastret s'estén en la seva major part per la riba del Daró, riu que travessa de N a S la part més occidental del terme, vora el límit amb Casavells.

A la part oriental del terme hi havia hagut l'estany d'Ullastret, d'uns 3 km² d'extensió, que era alimentat per les aigües del Daró i per altres torrents de la seva conca. La llacuna, no fou dessecada fins al segle XIX, i convertida en fèrtils camps de conreu. En anys de pluges fortes, quan els rius surten de mare, l'estany es torna a omplir d'aigua.

S'estenia al peu de l'antic poblat ibèric de la tribu dels indigets, el "Puig de Sant Andreu", situat a 53 m d'altura màxima sobre el nivell del mar. Les excavacions i recerques han comprovat que comunicava amb el mar a través d'un seguit d'embassaments litorals i que hi havien dues illes al llac:

Sant Pere d´Ullastret

L'església romànica de Sant Pere d'Ullastret és existent a l'any 899. El temple basilical de tres naus i tres absis és dels segles X-XI.

-L'"Illa d'en Reixac", situada a 400 m al nord-est del Puig de Sant Andreu i a 13 m d'altura màxima, era un segón poblat ibèric.[3] L'existència de l'estany assegurava l'aigua, la caça i la pesca als habitants dels poblats.

-L'altre illa, l'actual "Puig d'en Serra", esdevingué la necròpolis o cementiri dels dos poblats dels ibers.

El conjunt del poble ha estat declarat monument històrico-artístic.

Al damunt d'una suau elevació, es va edificar amb una estructura clarament medieval. Unes muralles molt ben conservades encerclen un petit nucli de carrers estrets i costeruts que desemboquen en una esplanada on es creu que hi havia el recinte sobirà d'un castell actualment desaparegut.

Davant de la part nord de la muralla es conserva una llotja o plaça gòtica coberta amb bigues de fusta sostingudes per dos arcs apuntats.

També és molt notable el casal de Can Terrats, situat a la part N del poble.

L'església romànica de Sant Pere d'Ullastret és existent a l'any 899. El temple basilical de tres naus i tres absis és dels segles X-XI.

llocs d´interès:

ciutat ibèrica d'Ullastret
Església de Sant Pere d'Ullastret
Poblat prehistòric
La Llotja
Muralles medievals
El riu Daró
L'olivera bifurcada

La ciutat ibèrica d'Ullastret  establerta al puig de Sant Andreu, és el major nucli urbà d'aquesta cultura descobert fins ara a Catalunya. Es troba en el territori que els autors antics varen assignar a la tribu ibèrica dels indigets.

La ciutat ibèrica d'Ullastret (Isala66) establerta al puig de Sant Andreu, és el major nucli urbà d'aquesta cultura descobert fins ara a Catalunya. Es troba en el territori que els autors antics varen assignar a la tribu ibèrica dels indigets.

Està situat en un petit turó des d'on es domina el paisatge suau i tranquil de l'Empordà. La ciutat va néixer al segle VI aC i des de finals d'aquest segle estava defensada per una magnífica muralla, que avui encara es conserva en gran part. A l'interior del recinte es poden veure restes d'habitatges, cisternes, sitges utilitzades per emmagatzemar gra i espais públics, com els temples.

Els recursos econòmics del municipi són basats en l'agricultura, que ocupa 597 ha del total del terme. En règim de regadiu s'hi conreen hortalisses i blat de moro. Al secà, cereals, blat de moro, farratge i vinya. Es conrea gairebé tot el terme municipal excepte una petita zona aturonada al límit SW. Les terres, especialment les de l'estany dessecat, són molt fèrtils. La ramaderia de bestiar boví, porcí i oví complementa l'economia.

La festa major d'Ullastret s'escau pel 10 i 11 d'agost, festivitat de Sant Llorenç.(ftes, fotos mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua