GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Sils

Pueblo

Sils

Municipio

Sils / Comarcas: Selva

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

4850

 

Ayuntamiento

Dirección

Passeig Sants Cosme i Damià, 2

Código postal

17410

Teléfono

972 168 000

Fax

972 853 617

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Sils

Web de Interés

Informacio general de Sils

E-mail municipio

ajuntament@sils.cat
 

El poble de Sils està situat al bell mig de la comarca de la Selva , a uns 80km de Barcelona i a uns 20 de Girona i Lloret de Mar. El pla de Sils es troba al fons de la Depressió de la Selva.

Nevada a Sils

El poble de Sils està situat al bell mig de la comarca de la Selva , a uns 80km de Barcelona i a uns 20 de Girona i Lloret de MarAquesta depressió representa l’acabament septentrional del què es coneix per depressió Prelitoral catalana, conjunt de terres baixes que separen la serralada Litoral de la Prelitoral , situades a un nivell més baix respecte a elles.

Tot el conjunt forma el Sistema Mediterrani. La Depressió Prelitoral és articulada des de l’extrem sud-oest al nord-est per les comarques naturals del Camp de Tarragona, el Penedès, el Vallès i la Selva.

Estany o Lago de Sils, dapog

L'estany de Sils ocupava una superficie aproximada d'uns 7 km

Llocs d´interès:

L’Ajuntament
L’estació
Església Santa Maria de Sils
Església Santa Eulàlia de Vallcanera
L’estany
Museu Claret
Hostal La Granota
Plaça de les Escoles Velles
Els Masos:
-Can Brun
-Can Carbonell
-Can Comte
-Can Cuca
-Can Genari
-Can Gorg
-Can Mònica
-Can Severí
-Can Vidal

Parlar de la història de Sils comporta necessàriament fer referències a l’estany i al seu procés de dessecació.

L'estany de Sils ocupava una superficie aproximada d'uns 7 km quadrats, lo que fa que es vegi sovint representat amb unes dimensions més grans que l'Estany de Banyoles a l'antiga cartografia de Catalunya.

Com moltes zones humides en el passat, aquest llac era vist com una zona malsana. Al llarc dels darrers secles es va intentar drenar el llac amb l'objectiu de guanyar noves terres de conreu i lluitar contra el paludisme. Els intents de dessecació no vàren reeixir fins a l'any 1851 quan es va construïr la sèquia que anava a desembocar a la riera de Santa coloma. Les terres obtingudes amb la dessecació de l'estany es vàren repartir entre la gent que havia construït la sèquia.

Amb el temps la conca de l'antic llac es va cobrir de prats de dalla a on es deixava créixer l'herba pel ramat. Cap al darrer quart del secle XX les plantacions d'arbres per a usos comercials, pollancres i plàtans, vàren substituïr els camps de dalla originals

El projecte de recuperació de l'entorn es troba protegit sota el Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN) de Catalunya, inclòs a la xarxa europea d'espais naturals Natura 2000.

Entrada al poble de Sils

Entrada al poble de Sils

Conformen el territori de Sils les següents entitats veïnals:
• Sils.
• El veïnat de la Granota.
• El veïnat de Massabè.
• El veïnat de la Barceloneta.
• Les cases de la banda est de Mallorquines.

les cases de Sils no es troben disseminades, sinó que s’aglomeren al voltant de l’església. En total, i descomptant l’església i la rectoria, actualment es conserven d’aquest nucli primitiu una mitja dotzena de vivendes unifamiliars i originalment destinades a l’explotació agrícola, veritables cases de pagès tant des del punt de vista funcional com tipològic

La Societat Recreativa la Llacuna, fundada el 1946, posseeix una sala de teatre. El 1969 es fundà l'Agrupació Sardanista Francesc Mas i Ros. Dignes d'esment són també l'Associació Cultural Pere Porter i l'Agrupació Esportiva i Cultural dels Veterans de Sils. Un dels atractius del poble és:

La Col·lecció d'Automòbils Salvador Claret o Museu de l'Automòbil: és una col·lecció privada, de caràcter familiar, situada a Sils, a la comarca de la Selva, concretament al quilòmetre 698 de la carretera nacional II, darrere de l'Hostal del Rolls.

Museu LÁutomòbil de Sils

La Col·lecció d'Automòbils Salvador Claret o Museu de l'Automòbil: és una col·lecció privada, de caràcter familiar, situada a Sils

És l'únic museu obert diàriament al públic, arreu de l'Estat Espanyol, d'aquesta temàtica i integrat en el sistema de museus tècnics del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.

L'origen d'aquesta col·lecció és l'afició personal de Salvador Claret i Naspleda (1909-1984), fundador també del Motor Club Girona.

durant el mes de gener, amb data variable, Sils celebra la festa de la matança del porc. La festa de les Ofrenes o del Pa i l'Empenta, per les patacades que hi ha quan es reparteixen els panets, té lloc el divendres abans de Diumenge de Rams, però de fet comença quinze dies abans amb la recollida d'almoines per part de cinc pabordes, organitzadors de la festa, per a l'elaboració dels panets, que es beneeixen a la missa del migdia i que són repartits entre la congregació. L'origen d'aquesta festa és una forta pedregada que malmeté les collites de blat.

El dimarts de Pasqua se celebra habitualment a l'hostal de les Mallorquines, el tradicional Joc dels Ous, joc de cartes en què aposten ous, que acostuma a ser el trenta-u, variant del set i mig, i dura des de mitja tarda fins a la matinada.(ftes y fotos ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua