GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Serinya

Pueblo

Serinya

Municipio

Serinyà / Comarcas: Pla de l'Estany

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

1101

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça de l'Ajuntament, 1

Código postal

17852

Teléfono

972 593 128

Fax

972 593 128

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Serinya

Web de Interés

historia i patrimoni de Serinya

E-mail municipio

serinya@ddgi.cat
 

El terme de Serinyà, situat al nord de la comarca del Pla de l'Estany, al límit amb la comarca de la Garrotxa, ocupa una superfície de 17,33 km², a la vall baixa del Ser, a la seva confluència amb el Fluvià, on hi ha la resclosa de Serinyà, inaugurada el 1929.

El poble de Serinya

El terme de Serinyà, situat al nord de la comarca del Pla de l'Estany, al límit amb la comarca de la GarrotxaAcull coves prehistòriques on s'ha trobat restes des del paleolític mitjà fins a l'edat dels metalls. Les restes més antigues, de fa uns 200.000 anys corresponen a l'Homo heidelbergensis, i les coves foren habitades per neandertals fa entre 90.000 i 39.000 anys. Posteriorment, al neolític i el calcolític es feren servir com a magatzem, refugi puntual o lloc d'enterrament.

El jaciment ha estat excavat des del finals del segle XIX fins a l'actualitat, i la major part dels objectes recollits es troben al Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles.A més, l'entorn de les coves ha estat museitzat, convertint-lo en el Parc de les Coves Prehistòriques de Serinyà.

Parc de les Coves Prehistòriques: un paratge únic per apropar-nos a l'escenari on vivien els caçadors recol·lectors de la prehistòria. Aquest indret el formen diversos abrics o coves oberts en un talús de roca travertínica

Cova

l'entorn de les coves ha estat museitzat, convertint-lo en el Parc de les Coves Prehistòriques de SerinyàCoves a visitar:

Cova de l'arbreda
Cova del Reclau Viver
Cova de Mollet

Les coves de Serinyà són unes de les més importants de tot europa i per tant tenen un resó internacional. Les seves peces torbades fins ara en el jaciment són de les més valorades de tot Catalunya, ara mateix però el municipi no té un museu tant gran com per poder abastir totes les troballes per tant s'han de dipositar en el museu de Banyoles

El municipi comprèn el poble de Serinyà, els veïnats de Casals, Bosquerós, Baió, la Cellera d'Amont, Maixella, i les restes de l'antic castell de Taià. i els masos de ca n'Illa, ca n'Aulina, cal Ferrer de les Torres, can Malloles i ca n'Arboçar fora del nucli de població, i can Carreres situat al mig del poble.

Llocs d´interès:

Parc de les Coves Prehistòriques Parc natural
Església parroquial de Sant Andreu
Foto:Ermita de Sant Miquel Sesvinyes

Ermita de Sant Miquel Sesvinyes en el poble de SerinyaL'economia de Serinyà ha sofert canvis els darrers anys, amb l'augment de la indústria. En l'actualitat funcionen dues indústries mitjanes i diverses empreses i tallers familiars que donen feina a un bon nombre d'habitants del poble, si bé molta gent de Serinyà treballa en d'altres pobles de la rodalia, sobretot en la indústria de Banyoles.

Serinyà disposa d'un pevalló polisportiu, una depuradora, un casal d'avis, una escola, una llar d'infants, una oficina de correus, un local jove i un centre d'assistència primària. Actualment moltes d'aquestes infrestructures són poc comptatibles pel que fa el nivell de població de Serinyà, per això d'ara endavant s'ha proposat la nova construcció i la millora d'aquests espais, com ja s'està fent amb el local de joves.

La festa més important és la del Roser, el segon diumenge de maig, que inclou un homenatge públic que la gent jove ofereix als ancians. Segons sembla, la festa de la vellesa, celebrada sense interrupció des del 1916, és la més antiga de Catalunya. També és popular la festa major de Sant Andreu, celebrada el diumenge pròxim al 30 de novembre. Quant als aplecs, destaca l'aplec al santuari de la Mare de Déu del Colell, del municipi de Sant Ferriol, el 22 de maig, i el de Sant Miquel Sesvinyes, que esmentem més endavant.(ftes y fotos ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua