GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Saus

Pueblo

Saus i LLampaies

Municipio

Saus, Camallera i Llampaies / Comarcas: Alt Empordà

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

761

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça de la Vila s/n

Código postal

17465

Teléfono

972794030

Fax

972794597

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Saus, Camallera i Llampaies

Web de Interés

Cultura i turisme en Saus, Camallera i Llampaies

E-mail municipio

saus@ddgi.es
 

Saus, Camallera i Llampaies és un municipi de la comarca de l'Alt Empordà. Fins a l'octubre del 2006 el seu nom oficial era tan sols Saus. El cap del municipi és el poble de Camallera.

L’existència d’una Villa Romana s’ha verificat gràcies al descubriment de varis “impluvium” en llocs diferents construïts amb un “opus testacium”. Un d’aquest “impluvium” de 4m de costat encara es conserva. Aquesta troballa va propiciar a explorar als seus voltants, uns 200m aproximadament, de la zona del “Pujol” que en llatí és “Tumulus-i” i que significa sepulcre de terra amuntegat, s’ha trobat la possible localització de la Necrópolis de la vil.la, ja que la ceràmica és molt més abundant que en altres part.

Saus

El poble de Saus ha donat nom al municipi empordanès que inclou també les poblacions de Camallera i Llampaies.

 

Saus  (123 habt. al 2008) era, antigament, el nucli més important de la rodalia. El nucli poblat de Saus és arran de l’antic camí que anava de Girona a Castelló d’Empúries i Roses passant per Cervià, Camallera, Saus i St.Mori. Moltes cases han estat arreglades en els darrers anys i d’altres s’estan millorant actualment.

El seu nucli compacte, amb edificis dels segles XVI-XVIII, té carrerons estrets i costeruts empedrats amb còdols rierencs. A la part més alta s'alça l'església parroquial, romànica, fortificada, la qual sembla protegir les cases que s'esglaonen als seus peus, de les quals es destaca la casa amb pont sobre el camí, i el notable conjunt del Carrer Ma

Llocs d´interès:

Esglèsia de Sant Bartomeu de Camallera. Documentada del segle XIII
Ermita de Sant Sebastià. Any 1565
Esglèsia de Santa Eugènia. Portalada romànica, sobre la qual hi ha una creu de pedra de l'orde dels Templers
Esglèsia de Sant Martin de Llampaies. Romànica
Jaciments arqueològics a Llampaies
Jaciments arqueològics a Saus. Època romana

La seva economia es reparteix entre l'agricultura de secà, la ramaderia i indústries de materials de construcció, metall i confecció.

El Pi de la Lluïsa és un pi molt conegut per a tot el municipi de Saus ja que domina des d’un turó tota la vall que formen els pobles d’aquest indret. El pi fa uns 30 metres d’alçada per 3 metres de volt; calen dos homes agafats de mans per abraçar la seva soca. Està format per tres troncs regulars i rectes, que arranquen de la soca a menys d’un metre del sòl, s’enlairen, pocs separats els uns dels altres, i sostenen una magnífica copa.

El poble celebra festa major en honor a santa Eugènia l'11 de setembre, o el dissabte i diumenge propers, i el darrer dissabte d'agost es fa un aplec de germanor al pi de la Lluïsa, situat vora del poble(ftes i fotos ver links de la ficha)

Llampaies

El poblet de Llampaies es troba en el sector oriental del municipi, dos kms. a ponent de Camallera. El paisatge presenta terrenys amb suaus ondulacions, camps de conreus i petits boscos de pins.

El poble de Llampaies (95 habt. al 2008) és emplaçat al NW del terme, en terrenys de suaus ondulacions que davallen vers migdia fins a la riera de Ramema. No hi ha cap nucli urbà compacte sinó tres veïnats de casalots i masies propers l'un de l'altre. El més antic és el barri de l'Església. El del Puig, uns 100 m al N, en un indret més alt, té masos dels segles XVII i XVIII. El veïnat dels Masos és 200 m a ponent del Puig, les seves cases són de la fi del segle XVIII i, la majoria, del XIX

Llocs d´interès:

L’església de St Martí
Can Gener
Can Perelada
Can Reixac

Can Gener és el casal més interessant del barri de l'Església de Llampaies. A la façana principal hi ha un portal d'arc de mig punt amb gran dovellatge i, a sobre mateix, una finestra geminada gòtica, d'una gran finor, i una altra renaixentista.

El poble de Llampaies celebra la festa major d'estiu el primer diumenge de juliol, i la festa major d'hivern el cap de setmana proper a l'11 de novembre, en honor de sant Martí.

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua