GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Sant Marti Vell

Pueblo

Sant Marti Vell

Municipio

Sant Marti Vell / Comarcas: Gironès

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

242

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça de l'Església

Código postal

17462

Teléfono

972 490 401

Fax

972 490 995

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Sant Marti Vell

Web de Interés

historia i patrimoni de Sant Martí Vell

E-mail municipio

smartivell@ddgi.cat
 

Foto Catalaunica

 

El terme de Sant Martí Vell, d'una extensió de 17,34 km², és situat al sector septentrional de les Gavarres, als contraforts de la muntanya de la Mare de Déu dels Àngels o Puig Alt (487 m), dita també serra de Vall-lloreda.

El municipi comprèn el poble de Sant Martí i els veïnats del Puig, la Vilosa i el barri del Mercadal i nombroses masies disseminades.

Sant Martí Vell gaudeix de les característiques d'una petita vell i de la sinuositat de les Gavarres, el que li ofereix una important diversitat paisatgística, amb el bosc salvatge poblat de pins, alzines, alzines sureres i arbustos, i amb la vall amb conreus majoritàriament de secà.

El primer diumenge de juliol se celebra la festa major amb diversos actes, que inclouen jocs infantils, ball i sardanes, entre d'altres.

Hi ha dues vies de comunicació que parteixen del poble de Sant Martí Vell: el camí que mena a la carretera provincial de Girona a Palamós (un tram de la qual passa pel terme de Sant Martí Vell) en el poble de Bordils i la que condueix a Madremanya, Monells i la Bisbal. D'aquesta última carretera parteix la carretera que puja fins al santuari dels Àngels i que enllaça, pel l'altre vessant de la muntanya, amb la variant de Girona i el lloc de la Creueta.

SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DELS ÀNGELS - Telèfons Mossèn: 619 720 202 Hostatgeria: 972 190 205

Mare de Deu dels Angels

Va ser construït a la primeria del segle XV (1409-11), en substitució, probablement, d'una antiga ermita. Hi ha la versió, hipotètica, que antigament hi podia haver un santuari pagà dedicat a Cíbele, la deessa frígia de la fertilitat, anomenada també Gran Mare, el culte a la qual hauria estat cristianitzat posteriorment amb una ermita dedicada a la Verge

santuari dels Àngels: Lloc d'una gran devoció popular, la seva història està documentada des de l'any 1409.L’actual imatge va ser esculpida l’any 1943 pel barceloní Josep Espelta. És de fusta policromada i és una de les més altes del Bisbat de Girona.

La Mare de Déu és damunt d’un núvol sobre una peanya, acompanyada per quatre àngels. Amb la mà dreta porta el ceptre de la reialesa, i amb l’ altra, aguanta l’Infant , que amb la seva mà dreta beneeix i amb l’esquerra sosté la bola del món. De la corona de la Mare de Déu surten uns raigs, al final dels quals hi ha dotze estels.

A l'any 2008 ha finalitzat la reforma de l'hostatgeria que avui disposa d'habitacions amb bany, ascensor ... i també un menjador confortable amb una acreditada cuina casolana.

Especialitats de la casa :

- "L’arròs dels Àngels"
- Vedella amb bolets
- Carns a la brasa
- Platillo de cargols
- Pollastre amb escamarlans
- Canalons.

Al voltant del Santuari hi ha habilitades diverses zones amb taules i bancs de fusta per fer-hi pícnic, o bé per cuinar a la brasa.

Santuari

Des del santuari es gaudeix d'una vista grandiosa sobre l'Alt i el Baix Empordà, el Gironès i la Selva i limiten l'horitzó els Pirineus, el Montseny i el mar.

Hi ha nombroses masies escampades pel terme, com Can Boada, el Mas Noves, el Mas Valldemir i d'altres.(ftes y fotos ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua