GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Sant Marti De Surroca

Pueblo

Sant Marti de Surroca

Municipio

Ogassa / Comarcas: Ripollès

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

29

 

Ayuntamiento

Dirección

Avinguda de les Mines s/n

Código postal

17860

Teléfono

972 720 380

Fax

972 721 315

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Sant Marti De Surroca

Web de Interés

Dades e informaciò de Ogassa

E-mail municipio

ogassa@ddgi.cat
 

L'església parroquial de Sant Martí de Surroca dóna nom a un conjunt de masies esparses.

El cap de municipi és el poble d'Ogassa, i el terme comprèn, a més, els agregats de poblament disseminat de Sant Julià de Saltor, Sant Martí d'Ogassa i Sant Martí de Surroca (dit també Surroca de Dalt). Hom accedeix a Ogassa per mitjà d'una carretera local que surt de Sant Joan de les Abadesses.

És anomenat també Surroca de Dalt, en oposició al nucli de Surroca de Baix (o Surroca d'Ogassa), situat uns 3 km al S, que es formà a partir del 1855 a causa de l'explotació de les mines de Surroca, d'hulla, i que comprèn els nuclis del Forn del Vidre i de Pratpinter (on fou bastida vers el 1889 l'església de Santa Bàrbara, sufragània de la de Sant Martí). El ferrocarril de les mines, des de Sant Joan de les Abadesses, fou inaugurat el 1880, i arribava només fins a Torralles, dins el terme de Sant Joan.

El lloc de Sant Martí de Surroca apareix documentat per primera vegada en l'any 913. No apareixen notícies del temple fins l'any 1090. Es creu que va ser construït molt abans, ja que en l'any 1104 fou necessari reconstruir-lo. El nou temple va ser consagrat pel bisbe Arnau de Malla. Es creu que depenia del monestir de Sant Joan de les Abadesses, però no hi ha documents fiables que corroborin aquesta teoria.

Foto Art Medieval

L'església parroquial de Sant Martí de Surroca dóna nom a un conjunt de masies esparses.

El temple té una sola nau coberta amb una volta de canó i acabada en un absis semicircular. Exteriorment està decorat amb fris d'arcs cecs i lesenes, que no presenten una distribució regular respecte a l'eix de l'absis. En el centre del tambor absidal s'obre una petita finestra de mig punt i doble esqueixada.

El poblament és disseminat en masies (el 1686 la parròquia tenia 32 masos), i la clau de l'església es guarda a Can Pubill. Una bona pista la uneix al nucli de Surroca de Baix o de les Mines.(ftes y fotos ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua