GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Sant Marti D´Empuries

Pueblo

Sant Marti d´Empuries

Municipio

L´Escala / Comarcas: Alt Empordà

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

59

 

Ayuntamiento

Dirección

C/Pintor Joan Massanet, 34

Código postal

17130

Teléfono

972 774 848

Fax

972 774 284

Oficina Turismo

972 77 06 03

Web Oficial

Sant Marti D´Empuries

Web de Interés

Empuries dels origens fins avui

E-mail municipio

Contacte
 

El poble de Sant Martí d'Empúries es troba al sector litoral del N del terme, entre les desembocadures antigues del Ter i el Fluvià, en un promontori rocós que antigament era una illa, al N de les ruïnes de la ciutat grecoromana d'Empúries.

Kike: El poble

El poble de Sant Martí d'Empúries es troba al sector litoral del N del terme

 

 Ara és un petit poble rural, envaït els darrers anys pel turisme, que no ha sobrepassat gairebé els límits del recinte fortificat medieval.

l'actual església tardogòtica que s'inicià el 1507 i fou acabada el 1538; és d'una nau, amb capçalera poligonal, volta de creueria i arcs toral i triomfal apuntats; es destaca la façana, molt simple, rectangular i horitzontal, coronada per pilastres que formen el campanar, de cadireta, i decorada amb una bonica rosassa.

El poble conserva notables restes de les antigues muralles. Hi ha algunes cases del segle XVI amb llindes datades i inscripcions, construïdes amb materials procedents en una bona part de l'antiguitat. Sant Martí forma un notable conjunt medieval.

EMPURIES:

Ruines Empuries xn44

capital dels comtats carolingi i medieval d’Empúries entre els segles VIII i XI;Porta d’entrada de les cultures grega i romana a casa nostra i lloc a través del qual s’inicia la romanització de la península Ibèrica; capital dels comtats carolingi i medieval d’Empúries entre els segles VIII i XI; bressol de l’actual poble de l’Escala. Empúries ha donat el nom a l’Empordà.

Empúries és l’únic jaciment arqueològic de la península Ibèrica on conviuen les restes d’una ciutat grega -l’enclavament colonial d’Empòrion- amb les restes d’una ciutat romana, creada a inicis del segle I aC sobre les estructures d’un campament militar romà instal·lat durant el segle anterior. Empúries constitueix un lloc privilegiat per entendre l’evolució de l’urbanisme grec implantat a l’extrem occidental de la Mediterrània, així com per analitzar l’urbanisme romà del període final de la República i la seva transformació posterior durant l’època imperial

Les ruïnes arqueològiques foren declarades monument històrico-artístic el 1931.

Empúries fou una antiga ciutat grega i romana. Estava situada al golf de Roses, avui dins el municipi de l'Escala, concretament a la vora de Sant Martí d'Empúries, que en conserva el nom:

S. Giralt: Sacrifici d´Ifigenia

a primera fundació grega, situada en una península (avui Sant Martí d'EmpúriesEl nucli primitiu i la Paleàpolis
La Neàpolis
La ciutat romana
Les necròpolis
Les antigues esglésies
Altres restes arqueològiques
Les Corts o les Corts d'Empúries
Vilanera

Es componia de quatre parts, situades al voltant d'un port natural: la primera fundació grega, situada en una península (avui Sant Martí d'Empúries) anomenada pels arqueòlegs Paleàpolis o ciutat vella; la ciutat grega a terra ferma, a la vora del mar, dita Neàpolis (ciutat nova); la ciutat romana, situada damunt la Neàpolis, i el poblat iber dels indigets que es deia Indiké i que no ha estat localitzat fins avui.

la Generalitat es fa actualment càrrec de les excavacions.
El convent de frares servites de Santa Maria de Gràcia d'Empúries, fundat el 1605, fou restaurat per Puig i Cadafalch en 1914-16 per a convertir-lo en el Museu Monogràfic d'Empúries; conserva mostres apreciables de les diferents èpoques i cultures emporitanes, però les millors peces foren dutes al Museu Arqueològic de Barcelona (a Empúries hi ha reproduccions del tors d'Afrodita, de l'Esculapi, diverses testes, el mosaic d'Ifigènia i altres) i també hi ha peces interessants als museus de Girona, Vic i València i a diverses colleccions particulars.

C/ Puig i Cadafalch s/n
17130 Empúries - l'Escala
Tel. 972 77 02 08
Fax 972 77 42 60

----------------------------------------------------


San Martín de Ampurias es una localidad ampordanesa de la Costa Brava de Gerona, perteneciente al municipio de La Escala y núcleo originario de dicha población.

Situado junto a las ruinas de Ampurias, fue capital del Condado homónimo durante los siglos IX, X y XI hasta que en 1079, la capital se trasladó al municipio de Castellón de Ampurias, un lugar menos expuesto a los ataques.

Esglesia de Sant Marti

Iglesia de Sant Martín.:se conservan tres inscripciones,El lugar donde se sitúa dicha localidad ha estado habitado desde la llegada de los griegos de Focea en el siglo VI a.C hasta la actualidad de manera prácticamente ininterrumpida. Hay constancia de que San Martín de Ampurias fue sede episcopal entre el 516 y el 693. En el 812 Ermenguer va a ser nombrado primer conde de Ampurias

Iglesia de Sant Martín.:se conservan tres inscripciones, las cuales aluden a las sucesivas reconstrucciones de la iglesia, la más antigua pertenece al siglo X, la segunda inscripción también en latín data de 1248, y la tercera inscripción en catalán es de 1507. También se conservan dos mesas de altar, una de finales del siglo IV d.C y otra prerrománica.

El nombre actual de Empúries proviene del término griego "Emporion" que significa centro de compras o centro comercial y describe correctamente el propósito del lugar pues la ciudad estaba en su origen situada en el delta antiguo del Fluvia, en el cruce de varias rutas comerciales y poseía un puerto natural que ofrecía una buena protección para las naves comerciales.
El primer asentamiento griego esta fechado en el siglo VI a.C. Su emplazamiento se situaba en la actual población de St.Martí d’Empúries, (Palaià Pólis) que en aquella época se encontraba totalmente rodeada de agua y que más tarde se integraría al litoral gracias a las aportaciones de sedimentos del Fluvià.

Para entenderla mejor debemos saber que nos encontramos ante 3 núcleos: Palaiápolis, Neápolis y ciudad romana

Kike: Playa d´Empuries

Empúries proviene del término griego "Emporion"

La Palaiápolis
La Neápolis:
-Murallas y edificaciones defensivas
-El recinto de Asclepios
-El recinto de Serapis
Edificios civiles
-Arquitectura doméstica
-Escollera helenística
-La ciudad romana
-Arquitectura doméstica
-Muralla de la ciudad
-El foro
-El anfiteatro y la palestra
Necrópolis
-Greco-indígenas (s. VI-III a. C.)
-Tardorrepublicanas ( s. II-I a. C.)
-Altoimperiales (s. I a. C.-II d. C.)

Las piezas encontradas son principalmente griegas, romanas e iberas, y se conservan en el Museo Arqueológico de Cataluña, en sus centros de Ampurias (entre la ciudad griega y la romana) y Barcelona. Se trata fundamentalmente de vasijas de cerámica, mosaicos, esculturas, sarcófagos, joyas y herramientas.(mas informacion,ftes i fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua