GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Sant Julia De Ramis

Pueblo

Sant  Julià de Ramis

Municipio

Sant Julià de Ramis / Comarcas: Gironès

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

3133

 

Ayuntamiento

Dirección

Carrer Major, 1

Código postal

17481

Teléfono

972 170 909

Fax

972 171 533

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Sant Julia De Ramis

Web de Interés

El Fort de Sant Julià de Ramis en fotos

E-mail municipio

sjramis@santjuliaderamis.cat
 

El terme de Sant Julià de Ramis, de 18,12 km², és format per l'antic terme de Sant Julià de Ramis (10,46 km²) i el municipi de Medinyà (7,66 km²), que li va ser agregat el 1972.

El poble antic de Sant Julià de Ramis (184 m d'altitud), és situat a la muntanya de Sant Julià, dins un meandre de l'esquerra del Ter. Tradicionalment era format per unes poques cases esparses.

Es formà al voltant de l'antiga parròquia, que era dedicada a sant Julià. Després del 1939 es produí una concentració de la població a les vores de la carretera comarcal, en el sector pròxim a Sarrià de Ter, conegut com el Veïnat de Sarrià; per això l'any 1943 es va traslladar la parròquia a un edifici nou; així, la vella parròquia de Sant Julià, del segle XI, ha restat com a santuari sota l'advocació dels antics patrons secundaris, sant Cosme i sant Damià

Art medieval

la vella parròquia de Sant Julià de Ramis, del segle XI, ha restat com a santuari sota l'advocació dels antics patrons secundaris, sant Cosme i sant Damià

 

El temple té planta basilical de tres naus estretes, sense transsepte. Les naus estan cobertes amb volta de canó i capçades a l'est per tres absis semicirculars. El de la nau esquerra es va derruir en el segle XVIII per construir l'escala que porta al nou campanar i altres edificacions com la sagristia i una capella lateral. En la darrera restauració s'ha reconstruïtLlocs d´interès:

Castellum fractum

Castellum fractum de sant julia de ramisCastellum fractum:
Segles IV - VIII
Una de les fortificacions tardoromanes situades fora de l'àmbit urbà més estudiades arqueològicament d'Europa El jaciment és d’època ibèrica des del segle V aC fins el I aC, amb vestigis del segle VI aC. Es tracta d'un poblat tipus "Oppidum" amb un tram de muralla i cabanes retallades a la roca seguint el desnivell.

Posteriorment els romans hi establiren un castell, aprofitant l'estructura ibèrica, ja que des d'allà es domina perfectament el recorregut de la Via Augusta. S'hi han trobat abundants restes de l'època baix-imperial compresa entre el segle IV i VII.

El Molí de Can Bram
Edifici d'interès arquitectònic

La Muntanya de Sant Julià
Paratge natural

El Fort de Sant Julià: Situat sobre una elevació de 200 m, el Fort controla perfectament els accessos a la ciutat de Girona pel nord. A aquesta excel·lent situació geo-estratègica, no n'ha de ser aliena l'existència a escassos metres d'un castrum romà, avui en curs d'excavació.

Fort Sant Julià

El Fort de Sant Julià de Ramis, és una de les comptades fortificacions originals construïdes a CatalunyaEl Fort de Sant Julià compleix, conceptualment, les pautes del sistema preconitzat pel general Séré de Rivières: una gran bateria elevada, sobre una línia de foc reservada a la infanteria que, protegida per caponeres i galeries espitllerades, té al seu càrrec la defensa pròxima. La construcció presenta planta trapezoïdal amb un perímetre de 660 m i es troba envoltada per un fossat amb contraescarpa de mamposteria.

El Fort de Sant Julià de Ramis, és una de les comptades fortificacions originals construïdes a Catalunya durant un espai de quatre segles i és la única obra inspirada en els principis de Séré de Rivières que n'hi existeix. És un Bé d'Interès Cultural, per part del Ministeri de Cultura i la de Bé Cultural d'Interès Nacional per part del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

La festa major se celebra el quart diumenge de setembre, en honor dels sants Cosme i Damià, altrament anomenats els sants Metges, que inclou diversos actes, com són ara l'exposició de flors, sardanes, balls, etc.(ftes y fotos ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua