GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Sant Jaume De Llierca

Pueblo

Sant Jaume de Llierca

Municipio

Sant Jaume de Llierca / Comarcas: Garrotxa

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

809

 

Ayuntamiento

Dirección

Angela Brutau, 1

Código postal

17854

Teléfono

972 687 005

Fax

972 687 854

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Sant Jaume De Llierca

Web de Interés

Informacio general de Sant Jaume De Llierca

E-mail municipio

santjaum@ddgi.cat
 

Sant Jaume de Llierca és un municipi de la comarca de la Garrotxa. Conegut antigament com Palau de Montagut o Palau d'Avall. En 1928 es va constituir la Parròquia de Sant Jaume de Llierca pel bisbat de Girona i dos anys després va prende aquest mateix nom la població.

Rio Fluvia

Sant Jaume de Llierca El riu Fluvià divideix el terme en dos grans àrees, a l'esquerra el terreny ès pla i es troba la majoria de la poblacióEl riu Fluvià divideix el terme en dos grans àrees, a l'esquerra el terreny ès pla i es troba la majoria de la població així com l'activitat industrial, mentre en la part dreta del riu, el terreny és accidentat i amb bosc de pineda i alzines, quan el Fluvià travessa el poble conflueix amb el riu Llierca el qual marca el límit del seu terme municipal. Al nord i oest limita amb Montagut i Oix, a l'est amb Argelaguer i amb les poblacions de Sant Joan les Fonts, Santa Pau i Sant Ferriol al sud.

La primera notícia documentada està datada en l'any 940 per la compra d'una finca per Ava, la comtessa de Besalú, vidua de Miró II de Cerdanya. En 1973 es va trobar un jaciment prehistòric en el Pla de Politger.

El poble de Sant Jaume de Llierca té un aspecte modern i el centra l'església parroquial de Sant Jaume, edifici bastit al segle passat (1856) a l'indret que ocupava l'antic; té tres naus i una façana neoromànica amb una característica cúpula de rajola vermella. Conserva dues valuoses talles de fusta de l'església anterior que representen Sant Jaume Apòstol i el Crist, datables els segles XVI o XVII.

Parroquial

Església parroquial de Sant Jaume de Llierca. Té una cúpula revestida de ceràmica vermellaLlocs d´interès:

-Església parroquial de Sant Jaume de Llierca. Té una cúpula revestida de ceràmica vermella.
-Mosaics per a numerar les cases col·locats en l'any 1864 per Ramon Castellà.
-Museu Ornitològic.
-Ruïnes del castell de Montpalau.
-Ermita de santa Magdalena. Any 1228.

L'agricultura i la cria de bestiar formen una de les bases econòmiques. Els conreus, que ocupen 163 ha, es dediquen principalment a la producció de cereals, ordi sobretot, blat de moro, arbres fruiters, i farratge per al manteniment del bestiar porcí (2 665 caps) i boví (102 caps), estabulat en granges. Hi ha set indústries, algunes situades al polígon industrial del pla de Poliger, la majoria de les quals pertanyen al sector alimentari, també al tèxtil, i al metal·lúrgic i de productes químics destinats a la indústria de la construcció (ESLO). També hi ha una font d'aigües sulfuroses i alguna urbanització de segona residència.

Ermita Santa Magdalena

Just sortint del poble de Sant Jaume de Lliercaes pot accedir per pista o per corriol a les ruïnes d'una torre de guaita, l'ermita de Santa Magdalena i les ruïnes del castell de Montpalau.La festa major del poble s'escau el 25 de juliol, diada de Sant Jaume, i el 21 de setembre se celebra la festa petita de Sant Mateu en agraïment al sant per haver deslliurat el poble de la pesta.

 

Diada de la Geganta: Festa de Sant Mateu (21 de setembre)

 

 
La Talena és una dida que porta un nen, en Mateu, a coll. Representa la figura d'una "cuidadora de canalla" de l'època en la qual, en el terme municipal, hi havia indústria suficient perquè la immensa majoria de les famílies poguessin treballar. (mas informacion,ftes i fotos ver links de la ficha)

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua