GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Sant Esteve D´en Bas

Pueblo

Sant Esteve d´en Bas o sols Bas

Municipio

La Vall d´ en Bas / Comarcas: Garrotxa

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

1376

 

Ayuntamiento

Dirección

C/ Sant Esteve,3

Código postal

17176

Teléfono

972 69 02 25

Fax

972 69 03 26

Oficina Turismo

972 69 21 77

Web Oficial

Sant Esteve D´en Bas

Web de Interés

Sant Esteve d'en Bas , descripcio i fotos

E-mail municipio

turisme@vallbas.cat
 

El poble de Bas o Sant Esteve d´en Bas actual capital administrativa de la Vall d'en Bas, s'alça sobre un petit turó que domina una àmplia plana de camps de conreu. La serralada del Puigsacalm i les muntanyes dels Llancers i de Falgars serveixen de teló de fons.

El poble de Bas o Sant Esteve d´en Bas actual capital administrativa de la Vall d'en Bas, s'alça sobre un petit turó que domina una àmplia plana de camps de conreu.

Bas capital de la Vall d´en Bas

Ja al segle XII, una aglomeració de cases es concentraven als voltants de l'església parroquial. En la documentació antiga el poble s'anomena també Sant Esteve de Saüll, i fou un dels nuclis importants del vescomtat de Bas, a més de centre d'una batllia durant els segles XII i XIII.

L'església parroquial de Sant Esteve encara que actualment , després de les reformes, consti de tres naus, originàriament era de planta de creu llatina, és a dir, d'una sola nau amb tres absis i transsepte. L'absis central té decoració de finestres cegues geminades.

Dins l'interior, mostra una influència del monestir de Sant Joan les Fonts, està dividida en cinc trams separats per columnes que sostenen arcs adossats als murs amb onze capitells esculpits, repartits en tota la conca absidal, el creuer i la nau, especialment el de la Mare de Déu amb figures dins d'una orla ametllada, sostinguda per quatre àngels.

l'interior de L'església parroquial de Sant Esteve està dividida en cinc trams separats per columnes que sostenen arcs adossats als murs amb onze capitells esculpits, repartits en tota la conca absidal, el creuer i la nau, especialment el de la Mare de Déu amb figures dins d'una orla ametllada, sostinguda per quatre àngels.

Capitell historiat de Sant Esteve

Una altra peça de valor inqüestionable és el timpà romànic del Crist Majestat, amb la Verge i Sant Joan fent-li costat, datat abans del segle XII

Al pas dels segles, carrers, passos porxats i carrerons esglaonats s'han anat allargant fins al pla, donant lloc a noves urbanitzacions i a un dinàmic sector industrial.(ftes i fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua