GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Santa Pau

Pueblo

Santa Pau

Municipio

Santa Pau / Comarcas: Garrotxa

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

1584

 

Ayuntamiento

Dirección

C/Major, 23

Código postal

17811

Teléfono

 972 680 002

Fax

972 680 456

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Santa Pau

Web de Interés

Monuments i Llocs turístics de Santa Pau

E-mail municipio

ajuntament@santapau.cat
 

Està situat al sud-est de la plana d'Olot, en plena Zona Volcànica, enmig de la vall entre les serralades de St. Julià del Mont i Sta. Maria de Finestres i a 496 m sobre el nivell del mar.

Plano de Santa Pau

 

Compta amb una única via de comunicació: la carretera d'Olot a Banyoles, i es troba a una distància de 150 Km de Barcelona, a 50 Km de Girona i a 9 Km d'Olot.

Comprèn la capçalera del Ser, riu que es forma a la Font Pobra i rep una sèrie de torrents que davallen del sector dels volcans de ponent del terme i de Sant Julià del Mont.

Volcà Croscat

 

Posseeix un dels grups de volcans antics més importants de la zona: Puigmartinyà, Santa Margarida i Puigsubià (dels quals sorgí un important corrent basàltic que s'estengué per la vall del Ser), el Croscat, la Roureda de Colltort (o la Fageda d'en Bassols), Roca Negra i altres.

La població que centra el municipi, la vila de Santa Pau,

 

 

Santa Pau

té un notable interès històric i constitueix una fita tant pel conjunt arquitectònic de la vila com per la bellesa del paisatge, en el qual es destaca la magnífica Fageda de Jordà i la sèrie d'antics cràters dels volcans esmentats i la verdor de la vall.

Altres centres d'interès del terme són les parròquies rurals de la Cot i de Sallent, el santuari dels Arcs, l'antic monestir de Sant Julià del Mont i els veïnats de Sant Martí Vell, Can Font, les Fages, Pujolars, Santa Llúcia de Trenteres, Mascou i altres.

Fageda d´en Jorda

D´interes:

Centra la Vila Vella (el recinte fou declarat conjunt històrico-artístic) el gran casal o castell de Santa Pau, que constituïa la muralla per la part SW i és l'edifici més antic de la població, amb la façana a la plaça triangular porticada, dita el Firal dels Bous, magnífic exemple d'arquitectura popular antiga: els arcs dels porxos són distints entre si, apuntats o rodons (un parell d'arcs i un cancell foren reproduïts al Poble Espanyol de Barcelona)

Plaça major o Firal dels Bous: Plaça porticada presidida per l'església parroquial (s.XV-XVI). Les cases formen un conjunt adossat a l'antiga muralla. Lloc on se celebraven els mercats i fires, d'aquí el nom de Firal dels bous.

Santa MargaritaMare de Déu dels Arcs: Santuari situat a 2 quilòmetres de Santa Pau. Les arrels d'aquest lloc marià són molt antigues i poc clares. Mn. Constans, en el seu llibre "Girona, Bisbat Marià" publicat l'any 1954, afirma que Santa Maria dels Arcs fou construïda entre el 866 i el 877, probablement per una comunitat benedictina situada a la muntanya de Sant Julià del Mont, propera a la vila. No consta fins el 1098 com a parròquia de Santa Pau.

Visitar tambè:

El santuari de la Mare de Déu dels Arcs
La Cot o Sant Miquel Sacot
La Fageda de Jordà
Santa Margarida i Santa Llúcia de Trenteres, el volcà
Sant Martí Vell
El Sallent
Sant Julià del Mont i la capella de Sant Abdó i Sant Senén
Els veïnats i les masies

vila medieval catalana per excel·lència que ha servit com a decorat de múltiples produccions cinematogràfiques medievals

Els fesols de Santa Pau són famosos per la seva qualitat i molt apreciats per petits, gustosos i fins, i encara que diuen que ningú és profeta a la seva terra, a Santa Pau, la dita no es compleix.

Fesols de Santa Pau per Carquinyol

Aquests llegums són menuts, amb una forma força arronyonada i de pell molt prima. Un cop cuits, en la boca són saborosos, amb una textura molt fina, gens farinosa i molt tova. Se sol sembrar de la primera setmana de juny a la segona quinzena de juliol, i la collita és pel setembre.

En el marc de les festes de Sant Antoni, la fira programa activitats tradicionals i artesanes, cercaviles i grups d’animació, les benediccions d’animals i cantada de goigs a sant Antoni i el sorteig del porquet de Sant Antoni. Cal destacar un dels actes gastronòmics culminants, la fesolada, que consisteix en la degustació de plats elaborats amb fesols que són presentats per diversos restaurants de la població.

La festa major se celebra per la Mare de Déu d'Agost, amb la tornaboda a la Bellaguarda. Es conserven textos del ball d'en Serrallonga, similars al de Tortellà, que aquí acabava amb el simulacre de decapitació del bandoler.(ftes y fotos  de Friviere ver links)

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua