GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Sales de Llierca

Pueblo

Sales de Llierca

Municipio

Sales de Llierca / Comarcas: Garrotxa

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

132

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça de l'Esglèsia, s/n

Código postal

17853

Teléfono

972 687 788

Fax

972 687 788

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Sales de Llierca

Web de Interés

historia i patrimoni de Sales de Llierca

E-mail municipio

salesdellierca@ddgi.es
 

Terme de Sales

 

 

 

 

 

El terme municipal de Sales de Llierca, de 36,39 km², és situat al peu de la zona muntanyosa de l'Alta Garrotxa. Aquest sector muntanyós, on hi ha les antigues parròquies rurals de Gitarriu, Sadernes, Entreperes i Montella (o Monteia), s'allarga al sud-est per les terres baixes properes a la vall del Fluvià, on hi ha l'antic castell i la parròquia de Sales.

 

 

Sales de Llierca és dispers prop del castell. Les restes dels castells de Menera i de Sespasa també es troben al seu entorn.

Foto: Sales de Llierca

En documentació del segle X, figura amb el nom de Salas, referent al castell de Sales, en el mateix segle surt el nom de Lizerca (Llierca) aquest probablement d'origen preromà. Tan el castell con la seva jurisdicció formaren part d'una baronia. Sales de Llierca és dispers prop del castell. Les restes dels castells de Menera i de Sespasa també es troben al seu entorn.

El centra l'església parroquial de Sant Martí de Sales, edifici bastit entre la fi del segle XVII i el començament del XVIII, reformada diverses vegades, de façana barroca, al sector on s'inicien les terres planes del terme, entre la riera de Borró i la de Juiàs.

L'economia es basa en l'agricultura de secà (cereals, patates) i en la ramaderia bovina i porcina. Una carretera local relaciona el municipi amb Tortellà.

És un edifici romànic del començament del segle XIII (amb elements que demostren l'existència d'un altre d'anterior, probablement del segle XI), d'una nau, absis semicircular i campanar d'espadanya

Sant Miquel de Monteia

L'entitat cultural més important és l'Agrupació Sardanista i Cultural de Sant Jaume de Llierca, que organitza aplecs sardanistes, excursions, i els actes de la festa major de Sant Martí, que s'escau el diumenge pròxim a l'11 de novembre.

Altres indrets del terme per coneixer:

Sadernes
El castell Sespasa o Espasa i la cova del Bisbe
Gitarriu
Sant Grau d'Entreperes
Sant Miquel de Montella o Monteia (ftes i fotos ver links de la ficha)

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua