GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Rupia

Pueblo

Rupia

Municipio

Rupia / Comarcas Baix EmpordÓ

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Catalu˝a

Habt. / Ine 2005

240

 

Ayuntamiento

Direcciˇn

Plaša d'Avall, 1

Cˇdigo postal

17131

TelÚfono

972 769 274

Fax

972 769 212

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Rupia

Web de InterÚs

Informacio general de RupiÓ

E-mail municipio

ajuntamentrupia@cdgir.com
 

Als darrers contraforts nord-orientals de les Gavarres, en contacte amb la plana afluvial entre el Ter i el Darˇ, s'estÚn el territori municipal de RupiÓ, de 5,37 km▓. RupiÓ limita amb FoixÓ (N), ParlavÓ (E), CoršÓ (S) i la Pera (W). Formen el municipi els veinats de Candells, la Talaia i Sobrevila

En el terme de RupiÓ, al puig Montori, s'han localitzat materials d'un poblat indÝgena, freqŘentat fins el segle I. En el paratge de Brancˇs, al voltant del Mas LlorÓ, que conserva elements anteriors del segle XVI, s'han trobat abundants restes d'Ŕpoca romana.

RupiÓ

El poble de RupiÓ, a 66 m d'altitud, mantÚ el trašat urbanÝstic medieval dins el nucli encerclat antigament pel recinte emmurallat 

 

En documents de l'any 1128 ja s'hi anomena a en Guerau de RupiÓ, del llinatge que posseÝ el domini feudal del lloc. L'esglÚsia parroquial de Sant Vicenš Ús d'estil g˛tic i renaixentista, encara que ja Ús esmentada el 1139. Aleshores encara es coneixia amb el nom de Rupinianum o Rupiano.

El poble de RupiÓ, a 66 m d'altitud, mantÚ el trašat urbanÝstic medieval dins el nucli encerclat antigament pel recinte emmurallat, al centre del qual l'esglÚsia i el palau espiscopal tenen a l'entorn una sŔrie d'estrets carrerons i petites places amb edificis dels segles XV-XVIII.

S'accedeix al nucli antic pels dos portals del recinte medieval, fora del qual el poble s'ha expandit escassament, amb petits ravals vers el sud (placeta del Bisbe, carrer de Fora Portal), iniciats ja al segle XVII, i a llevant (carrer de la Ind˙stria). En el terme hi ha nombroses masies escampades, que formen alguns ve´naats

Llocs d┤interŔs:

Riera de RupiÓ
Plaša d'Avall
Muralles
L'Olivera del Mas LlorÓ
EsglÚsia de Sant Vicenš
Castell- Palau Episcopal
Can Valls
Can Natˇ
Can Casimiro VilÓ

Castell de RupiÓ

El castell de RupiÓ, antic palau episcopal, Ús un edifici notable del g˛tic civil catalÓ iEl castell de RupiÓ, antic palau episcopal, Ús un edifici notable del g˛tic civil catalÓ i durant molts segles va ser un dels llocs de domini del bisbe de Girona.

De planta rectangular, constru´t en carreu al llarg dels segles XIV i XV. Les muralles del segle XV devien encerclar a mÚs del palau, l'esglÚsia de Sant Vicenš i el nucli primitiu del poble. A la planta noble hi ha una esvelta sala amb arcs de diafragma. A les dues fašanes exteriors es destaquen les finestres g˛tiques, una de les quals Ús triforada.

Moltes cases s'han adossat als murs. El portal d'Avall conserva el passadÝs amb volta, mentre que al portal d'Amunt s'hi veuen nomÚs les arrencades de la curvatura de voltes i arcs. Altres restes visibles pertanyen a una torre angular quadrangular i una complexa estructura defensiva integrada en bona part a l'interior de la masia de Can VilÓ, del segle XVII.

La poblaciˇ celebra la seva festa major el diumenge pr˛xim al 20 de juliol; dura tres dies i Ús dedicada a santa Margarida. Els darrers anys s'ha recuperat la festa de Sant Vicenš (el 22 de gener) i per Pasqua es canten caramelles.(mas informacion,ftes i fotos ver links de la ficha)

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua