GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Roses

Pueblo

Roses

Municipio

Roses / Comarcas: Alt Empordà

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2008

19463

 

Ayuntamiento

Dirección

Pl. Catalunya, 12

Código postal

17480

Teléfono

972 25 24 00

Fax

972 25 42 06

Oficina Turismo

972 257 331

Web Oficial

Roses

Web de Interés

Platges i patrimoni de Roses

E-mail municipio

roses@ddgi.es
 

Roses és una vila i municipi de la comarca de l'Alt Empordà que ocupa la meitat sud de la península del cap de Creus. Està centrat a la vila del mateix nom, situada al centre de la badia de Roses i a l'extrem nord del golf de Roses.

Muralles Ciutadella per jas

Roses és una vila i municipi de la comarca de l'Alt Empordà que ocupa la meitat sud de la península del cap de CreusÉs un gran centre turístic, amb urbanitzacions, hotels i altres equipaments, dos ports (pesquer i esportiu) i un lloc atractiu i de gran relleu en el sector septentrional de la Costa Brava.

L'espai urbà s'ha estès en totes les direccions a causa del turisme; hi ha un gran nombre d'urbanitzacions, sobretot a la costa, però també a l'interior (Santa Margarida, el Mas Fumats, Santa Rosa de Puig-rom, els Grecs, el Mas Oliva, la Garriga, Canyelles Petites, l'Almadrava o Canyelles Grosses, Montjoi, el Mas Boscà, el Mas Mates), i algunes de les antigament nombroses masies escampades, aprofitades encara per a la cria de bestiar.

L'àrea que ocupa el municipi de Roses té vestigis d'ocupació humana des del neolític. Escampats pel terme hi ha una quantitat important de monuments megalítics, entre els quals destaca el dolmen de la Creu d'en Cobertella, un dels més grans de Catalunya, datable cap a l'any 3000 aC.

La història de Roses féu un tomb cabdal a mitjan segle XVI, en convertir-se, per iniciativa reial, en la plaça forta marítima més important de la Monarquia Hispànica al Mediterrani. Sobre les velles fortificacions medievals, es construí el fort o castell de la Trinitat i, sobretot, un ampli cinturó de muralles abaluardades al voltant del monestir i de la població, d'una importància estratègica fonamental en la defensa de la frontera del Rosselló i dels interessos dels Àustries al nord d'Itàlia.

la Citutadella de Roses per Xavi

Roses el nucli de població modern s'allargava, fins ben entrat aquest segle, des de la Ciutadella, a ponent, fins al port 

 

La vila de Roses es troba al fons de la badia del mateix nom, a 5 m d'altitud; el nucli de població modern s'allargava, fins ben entrat aquest segle, des de la Ciutadella, a ponent, fins al port, a llevant, però aquest espai ha estat àmpliament depassat els darrers anys pels nous edificis turístics.

El far de Roses, a la punta de la Poncella, sota el castell de la Trinitat, fou bastit vers el 1855. La personalitat de la vila, però, resta quelcom emmascarada pel gran pes de construccions i establiments turístics.

Paseig per la Citutadella de Roses de patrimoni

Monestir de Santa Maria de Roses
Llocs d´interès:

Ciutadella
Ciutadella: restes greco-romanes
Ciutadella: les muralles medievals
Ciutadella: el recinte renaixentista
Ciutadella: el Portal de Mar
Monestir de Santa Maria de Roses
Torre Quimeta
Torre Calsina
Homenatge als Pescadors
Casa Marquès de Llinàs
Casa Mallol
Església parroquial de Santa Maria
Font d'en Xameques
Mas de les Figueres
Poblat de Puig Rom
Castell de la Trinitat
Far de Roses
Casa Rozès
Dolmen del Cap de l'Home
Llit de la Generala
Menhirs de la Casa Cremada
Dolmen de la Creu d'en Cobertella
Mas Marés
Torre del Sastre
Mas Montjoi de Baix
Torre de Norfeu
Mas d'en Coll
Mas Palou
Castell de Bufalaranya
Museu de la Ciutadella
Parc natural del Cap de Creus
Parc natural dels Aiguamolls de l'Empordà

La passejada pel recinte de la Ciutadella és imprescindible per als qui visiten Roses. Declarada conjunt historicoartístic l'any 1961, la Ciutadella aplega vestigis de diferents èpoques i ocupacions. La fortificació militar, amb la monumental Porta de Mar, és un recinte de 131.480 m2 d'estil renaixentista que va ser construït el 1543. El seu interior és un important jaciment arqueològic on es troben les restes de la ciutat grega de Rhode, fundada l'any 776 aC pels rodis; el barri hel·lenístic, que va viure durant els segles IV i III aC els moments de màxima prosperitat de la ciutat; la vil·la romana, datada entre els segles II aC i VI dC; el monestir romànicollombard de Santa Maria, del segle XI, i les troballes del segle XIX.

La cuina de Roses es caracteritza per la seva varietat de productes, típicament mediterranis.

Suqet de peix

Els restaurant adherits a la campanya "Suquet de Peix de Roses" presenten diverses formes de posar a la taulaÉs una cuina tradicional en l'elaboració però selecta en els productes, ja que té com a base principal el peix fresc de la badia de Roses.

Els restaurant adherits a la campanya "Suquet de Peix de Roses" presenten diverses formes de posar a la taula i degustar el tradicional plat de pescadors, alhora que ofereixen una àmplia mostra de vins amb D.O. Empordà.

Des de l’any 2003 les platges urbanes i el Passeig Marítim de Roses es troben certificats. La certificació ha estat realitzada segons dos dels Sistemes de Gestió Ambientals més rigorosos que existeixen, el basat en el Reglament EMAS i la Norma Internacional ISO 14001. El primer d’ambdós té un reconeixement a nivell europeu, i el segon està reconegut internacionalment.

El nou Port Esportiu de Roses dóna servei a 485 embarcacions. Es destinen 374 amarradors per a embarcacions d'amarratge fix i la resta per a l'amarratge d'embarcacions transeünts.

La seva perfecta integració en l'espai urbà, la modernitat dels seus serveis i instal·lacions i els tradicionals atractius turístics de Roses fan que l'estada a PORTROSES es converteixi en un plaer per als amants de la navegació esportiva.

El Port Esportiu de Roses està ubicat a la banda nord del Port Pesquer, amb una bocana oberta a sud i plenament integrat dins de l’entramat urbà de la vila. La bocana té una amplada de quasi 70 m i disposa d’un calat de 9 m. El calat mínim al Port Esportiu és de 3 m.

PORTROSES disposa d’amarratges en venda i lloguer de 6 m fins a 45 m d’eslora.

La badia de Roses és un lloc privilegiat per a la pràctica d’esports nàutics i concretament per a la vela. Dins del conjunt d’instal·lacions portuàries de PORTROSES destaquen les de l’Escola Municipal d’Esports Nàutics de Roses.

-------------------------------------------------------------

Rosas (en catalán y oficialmente Roses), es un municipio de la comarca del Alto Ampurdán de la provincia de Gerona, Cataluña (España). En poco más de medio siglo (durante el siglo XX) ha experimentado un rápido crecimiento debido al turismo

Está situado en la costa norte del Golfo de Rosas, al sur del cabo de Creus. Es un gran centro turístico, con urbanizaciones, hoteles y playas y dos puertos (pesquero y deportivo) y un lugar atractivo y de gran relieve dentro del sector septentrional de la Costa Brava. La costa del municipio de Rosas incluye una larga playa de arena y más hacia el este un gran número de calas, entre las cuales destacan Canyelles Petites, L’Almadrava, Cap Norfeu, Punta Falconera, Jóncols y Montjoi.

Bahia de Roses

l Port Esportiu de Roses està ubicat a la banda nord del Port Pesquer,Su privilegiada situación ha dado lugar a la entrada de numerosos pueblos y civilizaciones. Entre los vestigios más importantes del pasado se cuentan un dolmen de la época neolítica llamado Creu de Cobertella (3000 a. C.), la acuñación de monedas propias entre los siglo IV y siglo II a. C. (épocas sucesivas de griegos y romanos) y unas actas de época tardorromana que indican una posible sede obispal (380 d. C.).

Lugares de interes:

-Iglesia parroquial Santa María fue consagrada en 1796, construida sobre los restos del templo anterior del Monasterio de Santa María de Rosas, se conservan el ábside, el crucero y la cúpula románica y algún resto del claustro. La restauración en el año 1853, obra del arquitecto Martí Sureda y Deulovol, fue en estilo neoclásico y comportó reformas en la nave, las capillas laterales y la fachada.
-Ciudadela de rosas, villas griegas y romanas, museo de interpretación
-Castillo de la Trinidad (en reformas).
-Castrum o Ciutadella visigoda del Puig Rom.
-Mirador de Santa Rosa de Puig Rom, magnífica vista de la totalidad del golfo, de la plana del Ampurdán y de las Islas Medas al fondo.
-Conjunto megalítico de rosas, recorrido natural que permite ver dólmenes y menhires.
-Punta Falconera, gran parque de ocio en un lugar inmejorable, búnqueres de la guerra civil, en la puerta del golfo de Rosas.
-El Bulli, restaurante 3 estrellas Michelin dirigido por Ferran Adrià.

Aunque el turismo es la fuente principal de la economía, el sector primario también tiene presencia, con la agricultura (el conreo de la olivera y la viña), y también aunque más reducida, la pesca ya que Rosas tiene el puerto pesquero más destacado de la costa del norte de Cataluña.

Fiestas:

Carnavales: una de las fiestas más importantes y famosas de la Costa Brava. Se alarga durante cinco días con diferentes actividades, aunque la principal son las pasadas del viernes y domingo de carnaval por la Avenida de Rhode, donde se exhiben los disfraces más originales preparados para la ocasión.Se celebran en una fecha variable entre febrero y marzo. En los carnavales de 2008 participaron más de 6.000 personas y 70 carrozas, siendo una de las collas mas fiesteras la de Bai de Feis.
Fiesta Mayor: La fiesta mayor de Rosas es el 15 de agosto y siempre están presentes la música clásica, las habaneras, las sardanas y los gigantes; finalizan con fuegos artificiales que iluminan la bahía.

(mas informacion,ftes i fotos ver links de la ficha)

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua