GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Riumors

Pueblo

Riumors

Municipio

Riumors / Comarcas: Alt Empordà

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

216

 

Ayuntamiento

Dirección

Carrer Plaça Vella, 4

Código postal

17469

Teléfono

972 534 210

Fax

972 534 272

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Riumors

Web de Interés

Dades e informaciò de Riumors

E-mail municipio

riumors@ddgi.cat
 

Riumors forma part de la comarca de l'Alt Empordà, província de Girona. El terme municipal té una extensió de 6 km2 i 7 m. d'altitud.

1

Els límits del terme municipal són al nord amb Fortià, a l'est amb Castelló d'Empúries i Sant Pere Pescador, al sud amb Vilamacolum i Siurana i a l'oest amb El Far d'Empordà

El municipi de Riumors ocupa una part de la plana empordanesa, entre el Fluvià i la Muga. És terra de pomeres, blat de moro i ferratges pel bestiar. El pagès viu de la terra i d’algunes granges de porcs i vaques.

Segons els estudis realitzats sobre el topònim «Riumors» es diu que pot provenir de «rius morts», figuradament rius de corrent molt lenta. La gent del poble i de pobles veïns pronuncien «Rimors». 

 

 

A (foto) l'escut del poble figuren dues cintes ondades d'argent que representarien les aigües dels rius, i dos caps de mort de sable, o de color negre, ressaltant cadascun d'ells sobre dues tíbies, també de sable, passades en sautor, de forma encreuada.

Antigament el terme estava ocupat per estanys i aiguamolls. L’estany de Riumors, l’estany de Copons, l’estany Robert, es trobaven del tot o en part dins el seu territori. Aquests estanys començaren a ser dessecats pels pagesos per convertir-los en terra de conreu. Per això la terra de Riumors és tan fèrtil. Els canals artificials, els recs que abans movien els molins fariners, ara són emprats pel regadiu.

 El poble de Riumors forma un nucli urbà força desordenat. Les cases i les masies són dels segles XVII o XVIII.Algunes masies del poble tenen plafons de ceràmica del segle XIX amb cartells al·lusius als serveis dels habitants en relació a la casa Xemmar.

2

  

L’església de Sant Mamet de Riumors, existent ja l’any 1019, degué ser reconstruïda durant la primera meitat del segle XII. El temple actual, d’una sola nau de planta rectangular, no presenta elements constructius anteriors al segle XV

 

 


Una de les masies més antigues és el Mas del Batlle, al SW del terme, al paratge de les Batllies, nom relacionat molt probablement amb els batlles que tenia al lloc el monestir de Sant Pere de Rodes
 

3

 

 

 

 

 

El poble celebra festa per la diada de Sant Isidre, el 15 de maig, com la majoria dels pobles de la comarca, i la festa major local, per Sant Mamet, el 17 d'agost, que dura dos dies.
(mas informacion, ftes i fotos ver links de la ficha)

Fotos 1,2,3

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua