GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Ribes De Freser

Pueblo

Ribes de Freser

Municipio

Ribes de Freser / Comarcas: Ripollès

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

2006

 

Ayuntamiento

Dirección

Pl. de l'ajuntament, 3

Código postal

17534

Teléfono

972 72 71 84

Fax

972 72 70 16

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Ribes De Freser

Web de Interés

Cultura i turisme en Ribes De Freser

E-mail municipio

Contacte
 

La vila de Ribes de Freser va néixer a l'empara del castell de Sant Pere i a l'entorn de l'església parroquial de Santa Maria. A l’època medieval va pertànyer al comtat de la Cerdanya, on formà la sotsvegueria de Ribes.

Ribes de Freser

La vila de Ribes de Freser va néixer a l'empara del castell de Sant Pere i a l'entorn de l'església parroquial de Santa Maria



Tradicionalment havia viscut de la pagesia i de l'explotació de mines fins a finals del segle XIX, en què, amb la revolució industrial es van instal·lar les fàbriques de paper (Can Saus) i les colònies industrials tèxtils (Can Recolons). Forma part de la Vall de Ribes

La crisi dels setanta va comportar una reconversió turística a la vall i convertí el municipi en un lloc privilegiat per a l'estiueig i el turisme de muntanya, activitat que s’havia iniciat a principis del segle XX.

Com a poble de muntanya manté una idiosincràsia pròpia i es caracteritza també pels grans atractius de la zona i de la seva oferta turística. Els quatre nuclis agregats del municipi són Batet, Bruguera, Ribesaltes i Ventolà, les caseries de Roquesblanques, Armàncies de Ribes, el veïnat de la Maçana i el de Serrat Roig a Bruguera; també hi pertanyen la Corba, antic hotelet noucentista situat al peu de la carretera, amb una capelleta de la Mare de Déu de la Salut, lloc de repòs; Can Perramon amb la seva capella de Mare de Déu del Roser, i també l'antic establiment d'Aigües de Ribes, actualment en ruïnes.

Santa Maria de Ribes por Naus 79

L'església parroquial de Santa Maria, documentada al principi del segle XI i que és centre de l'arxiprestat de Ribes, és una església moderna que va reemplaçar la que fou destruïda el 1936.



Aquesta població es troba en la confluència de tres rius (el Freser, el Segadell i el Rigard), i emparada per altes muntanyes, que la protegeixen dels freds excessius, com la serra del Castell i el Puig Cornador, al N, Mont-roig a llevant, els contraforts del Taga, cap a migdia, i les penyes de Sant Antoni o muntanya d'Ortellfret, a ponent. La població té tres sectors ben definits: el sector nou, que en trets generals és el que s'estén al llarg de la carretera de Puigcerdà; la part baixa, unida a l'anterior per un pont sobre el Rigard i que s'estén entre aquest riu i el Freser; i el sector antic o alt, amb un pont sobre el Freser, que s'allarga vers l'antic castell on hi hagué l'església de Sant Pere.


Llocs d'interès:

Patrimoni natural: Granòfir, Taga, Sant Amanç, rius Rigard, Segadell i Freser

Patrimoni artístic: baldaquí i laterals de l'altar de església Sta. Mª de Ribes

Patrimoni arquitectònic: esglèsies, ermites, etc.

Rutes turístiques: rutes PEIN i rutes de les Mines.

Vitralls modernistes de La Corba

Ermita de Sant Antoni

Ermita de Sant Cristòfol

Xalets modernistes

Colònia Recolons i Saida

Les fonts de Ribes de Freser

Les coves de Ribes de Freser

Arbres monumentals: Ventolà i Ribes de Freser


L'església parroquial de Santa Maria, documentada al principi del segle XI i que és centre de l'arxiprestat de Ribes, és una església moderna que va reemplaçar la que fou destruïda el 1936. És un edifici modern, de línies parabòliques i decoració pictòrica, situada al centre de la població, al Carrer Major

Al Museu Episcopal de Vic es conserva un fragment del cimbori romànic procedent de la primitiva església de Ribes, amb un Pantocràtor al centre i amb grups de dos àngels als quatre costats, que és una magnífica mostra de la pintura romànica del segle XII

La festa major de Ribes se celebra el 15 d'agost, per la Mare de Déu de l'Assumpció, i la festa major petita el 14 de febrer, per Sant Valentí. Aquesta festa sembla que se celebra des de l'any 1666, quan el bisbe de la Seu d'Urgell va lliurar una de les seves relíquies a Ribes. La llegenda explica que va ser escollit patró de la vila després de salvar els nens de la vila d'una malaltia. Actualment, la relíquia es guarda dins d'una imatge del sant, que es venera durant una missa que se celebra per la seva diada.

Els concursos d'habilitat amb gos d'atura es van iniciar a Ribes de Freser el 15 d'agost de 1948, i es continuen fent el primer diumenge de setembre, a iniciativa d'Agustí Franco, aleshores veterinari de la població, el qual és recordat al costat del monument al pastor (a l'entrada de la població).

-------------------------------------


El pueblo de Ribes de Freser es el centro administrativo y económico del Valle al cual da nombre (antiguamente denominado Valle Petrariense).

Se encuentra en la confluencia de tres ríos: el Rigat, el Segadell y el Freser, que diseñan un pueblo con forma de Y que, situado al fondo del valle, está protegido por altas montañas.

Riu Freser por annamon

Ribes de Freser Se encuentra en la confluencia de tres ríos: el Rigat, el Segadell y el Freser,


 

 

 

La villa nació al amparo del Castillo de Santo Pere y alrededor de la iglesia parroquial de Santa Maria.
Como pueblo de montaña, Ribes tradicionalmente había vivido del agricultura y de la explotación de minas hasta que, a finales del siglo XIX, entró de lleno en la revolución industrial con la instalación de fábricas de papel (Can Saus) y de colonias industriales textiles (Can Recolons


A pocos metros del edificio de la estación por el lado del pueblo, e igualmente paralela a las vías del tren de la línea de Puigcerdà, se ubica la estación de Ribes Enllaç, punto de origen y final de la línea ferroviaria de ancho métrico del cremallera de Núria de FGC.

Aún así, en los paneles informativos de ambas operadoras consta la correspondéncia Ribes de Freser-Ribes Enllaç

 

Pese a que ambas estaciones se encuentran ubicadas en un mismo punto, y que tal y como se indica en la denominación de la misma estación de FGC, esta fue concebida de esta forma por tal de ejercer de enlace entre ambas líneas, se trata de dos complejos ferroviarios separados y diferenciados. Aún así, en los paneles informativos de ambas operadoras consta la correspondéncia Ribes de Freser-Ribes Enllaç(mas informacion,ftes i fotos ver links de la ficha)

Estacion de Ribes de Freser