GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Requesens

Pueblo

Antic poble de Requesens

Municipio

La Jonquera / Comarcas: Alt Empordà

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

0

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça de l'Ajuntament, 4

Código postal

17700

Teléfono

972 554 005

Fax

972 554 193

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Requesens

Web de Interés

El castell de Requesens

E-mail municipio

ajuntament@lajonquera.cat
 

Mapa situacion

Antic poble del municipi de la Jonquera (Alt Empordà) centrat pel castell i santuari de Requesens, situats a 511 m alt a l'esquerra de la capçalera de la riera d'Anyet,

 

Antic poble del municipi de la Jonquera (Alt Empordà) centrat pel castell i santuari de Requesens, situats a 511 m alt a l'esquerra de la capçalera de la riera d'Anyet, als vessants meridionals del puig Neulós.

 Enmig de grans boscúries d'alzines sureres, amb masies avui abandonades a les clarianes, es destaquen l'antic castell, en un turó de 511 m a l'esquerra de la riera, el Mas de l'Església, on hi havia la parròquia primitiva, i la parròquia santuari de la Mare de Déu de Requesens.

El castell fou bastit a mitjan segle XI pels comtes de Rosselló a la zona limítrofa i conflictiva amb el comtat d'Empúries. Arruïnat ja al començament del s XVIII, fou molt restaurat (amb criteris més espectaculars que arqueològics) per Tomàs i Adelaida de Rocabertí, òlim Dameto, a la fi del s XIX; la imatge gòtica del santuari fou traslladada (1899) a la capella del castell. Passà a particulars

El Castell de Requesens per desdibuix-miquel

L'antic poble de Requesens, accessible per Cantallops, compta amb -el Santuari de la Mare de Déu de Requesens i el castell de Requesens, reconstruït a finals del segle XIX.

 

Llocs d'interès:

-Castell de Requesens.
-Santuari de Requesens.
-Font Rovellada de Dalt.
-Forn de rajols. Antiga rajoleria, entre el pantà i el veïnat.
-Forn de calç.
-Santa Maria de Requesens (l'Església vella). Església romànica (s. XI) originalment d'una sola nau, després ampliada a dues, amb els seus dos absis semicirculars, transformada en mas (el Mas de l'Església, al S del castell) al s. XVIII. La portalada (s. XII) es va desmuntar i es va reinstal·lar a la porta de la capella del castell durant la reconstrucció d'aquest a finals del s. XIX. Era la seu de l'antiga parròquia de Requesens.
-Font del Ferro.
-Masies.
-Monuments megalítics. Conjunt de dòlmens descoberts i descrits recentment

Els jardins de Requesens

Durant la reconstrucció del Castell de Requesens al segle XIX, al seu voltant s’hi va fer uns jardins amb interessants espècies vegetals tant autòctones com forànies. Aquest caprici fet a gust dels senyors del castell, ha reproduït avui amb una varietat vegetal extraordinària que es dóna en molts pocs llocs. Aquí, viuen i es reproduèixen de manera silvestre moltes espècies que de forma natural no ho farien, gràcies al alt grau d’humitat i al bon estat conservació de la zona.

VEGETACIÓ ARBRADA: el castanyer, el cedre, el plàtan, el xiprer, el vern, l'avellaner, el pollancre, l'avet i el til·ler.

VEGETACIÓ ARBUSTIVA: el grèvol, l'heura, el llorer, la morera negra i l'aranyoner.

El santuari de la Mare de Déu de Requesens, a l'altre costat de la riera, substituí l'església vella com a parròquia; és probablement obra de l'inici del segle XVIII. L'envolten l'hostatgeria i altres construccions de la mateixa època

Vista aerea

a reconstrucció del Castell de Requesens al segle XIX, al seu voltant s’hi va fer uns jardins amb interessants espècies vegetals tant autòctones com forànies.

 Com arribar-hi fàcil i còmodament:
A partir del poble de Cantallops per una pista de muntanya d’uns 6 km. Hi ha una altra pista des de Sant Climent Sescebes, més llarga i en pitjor estat. El darrer tram, a partir de la “fàbrica de pipes o serradora”, és converteix en una pista costeruda no sempre apta per a tots els vehicles i que puja fins al turó on hi ha el castell.(mas informacion,ftes i fotos ver links de la ficha)

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua