GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Queralbs

Pueblo

Queralbs

Municipio

Queralbs / Comarcas: Ripollès

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

192

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça de la Vila, 3

Código postal

17534

Teléfono

972 72 73 61

Fax

972 72 79 82

Oficina Turismo

972 72 77 28

Web Oficial

Queralbs

Web de Interés

Club pirinenc de Queralbs

E-mail municipio

info@ajqueralbs.cat
 

Queralbs té el terme municipal més extens de la Vall de Ribes amb 93,81 km². Queda encerclat per l'ampli arc que descriu la serralada pirinenca entre el pic de Gorrablanc al NW del poble i el puig de Bastiments al NE, on es troben els cims de Puigmal (2 913 m), el puig de Segre (2 843 m), el puig de Finestrelles (2 827 m), el pic d'Eina (2 794 m), el pic de Noufonts (2 864 m), el pic de Noucreus (2 799m), el pic de l'Infern (2 860 m), i el puig de Bastiments (2 874 m), que coincidint amb la línia fronterera limita en aquest sector amb els municipis d'Oceja, Er, Sallagosa i Eina, pertanyents a l'Alta Cerdanya, i amb Fontpedrosa, que pertany al Conflent.

El poble de Queralbs por Lluisr



El terme muncipal és format per les dues antigues parròquies de Sant Jaume de Queralbs i Sant Sadurní de Fustanyà, esmentades totes dues en l'acta de consagració de la catedral d'Urgell, el 839, amb els noms de Keros-albosi Fustiniano. A més de Queralbs, que és el cap de municipi, i el llogaret de Fustanyà, dintre d'aquestes parròquies s'han format altres nuclis secundaris com el veïnat de Serrat, la caseria de la Farga, la de Vilamanya (sobre les coves de Rialb), la de Rialb, i el gran complex de Núria, el qual comprèn el santuari del mateix nom, diverses dependències i edificis, i les instal·lacions d'unes pistes d'esquí

La primera menció de Queralbs com ciutat és com «Keros Albos» en l'acta de consecració de l'església de la Seu d'Urgell l'any 836. L'església romànica de Sant Jaume, a Queralbs és del segle X.

A Queralbs hi ha una parada de la Cremallera de Núria.

Llocs d´interès:

Vall de Núria
Serrat
Fustanyà
Església de Sant Sadurní de Fustanyà
Església de Sant Jaume de Queralbs
El Santuari de Núria
El Castell de Queralbs

Sant Jaume de Queralbs:

 

data del segle XII o fins i tot finals del XI, tot i que ha patit nombroses modificacions al llarg dels segles. Una d'aquestes intervencions tingué lloc en 1427, quan un terratrèmol va enfonsar la volta de la nau i calgué refer-la. És per aquest motiu que trobem una volta de canó apuntada.

Està format per una sola nau rectangular, acabada en un absis semicircular de menors dimensions que la nau. Posteriorment s'hi van afegir dues capelles quadrades a mode de fals creuer. La del costat nord va servir com a base per a que en el segle XV s'alcés una torre de campanar.      Foto de 122

el porxo: És molt senzill, com tot el temple, i el formen sis arcs de mig punt adovellats on destaquen els seus capitells, d'influència rossellonesa. Si iniciem el recorregut dels capitells des de l'esquerra, en el primer podem veure a un personatge de grans espatlles agafant pel coll a dues àguiles. Una escena que es repeteix en la part posterior del capitell

Art Medieval



Com a frontal d'altar es pot contemplar la còpia del retaule gòtic del segle XIV, actualment conservat al Museu d'Art de Catalunya.

El poble de Queralbs, que celebra la festa major el 25 de juliol, per Sant Jaume, conserva vives algunes velles tradicions i pràctiques, com les benediccions del terme i les caritats, repartició de panets i ofertes, que per Sant Joan se celebren a la parròquia de Queralbs, i el 26 de juny a la de Fustanyà, però darrerament ha perdut molta de la seva antiga vitalitat a causa del gran despoblament que ha sofert.(mas informacion,ftes i fotos ver links de la ficha)