GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Quart

Pueblo

Quart

Municipio

Quart / Comarcas: Gironès

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2008

2762

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça de la Vila, núm. 2

Código postal

17242

Teléfono

972 469 171

Fax

972 468 780

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Quart

Web de Interés

Dades e informaciò de Quart d´Onyar

E-mail municipio

ajuntament@quart.cat
 

El terme municipal de Quart engloba sis nuclis urbans o veïnats . Cada un d’ells té una personalitat i unes característiques històriques i geogràfiques diferents, i tots han coincidit a perfilar els trets peculiars del territori que avui constitueix el terme de Quart, un municipi d’una extensió considerable –37’44 Km quadrats-, situat a la comarca del Gironès, al sud de la ciutat de Girona, entre el massís de les Gavarres i el riu Onyar.

El municipi és format pel poble de Quart i els agregats de Castellar de la Selva, Montnegre, Sant Mateu de Montnegre, Palol d'Onyar i la Creueta, i també l'antiga parròquia de Montall

Pels volts de la primera setmana de desembre es porta a terme la Fira Mercat de la Terrissa Catalana de Quart.Arrelada a Quart des de fa set-cents anys -la primera documentació existent és de l’any 1312- l’artesania municipal destaca per la producció de terrissa negra i per les seves peces tradicionals, en la que sobresurt el cossi bugader, de grans dimensions i realment complex de realitzar.

La història de la terrissa de Quart té el seu inici durant la baixa edat mitjana, quan un grup d'artesans s'establiren en aquesta zona, rica en terres argiloses, per desenvolupar la seva labor.

Posteriorment, aquests artesans es van agrupar en la confraria de Santa Justa i Santa Rufina, i sota aquest gremi van viure entre els segles XVI i XIX una època d'esplendor econòmic, fins que l'aparició de nous materials i noves tecnologies feu entrar al sector en crisi, A partir d'aquest moment Quart s'especialitzà progressivament en la ceràmica decorativa i artística, i durant aquesta nova etapa el municipi viurà un període clau en la història de la ceràmica catalana, emparat en l'estètica Modernista i Noucentista i impulsat per artistes com Gustau Violet, Rafael Masó o Fidel Aguilar.

La història de la terrissa de Quart té el seu inici durant la baixa edat mitjana

Fira de la Terrissa por Daniel Gil

El futur de l’activitat terrissera de Quart està marcat per un dels projectes més emblemàtics i de futur del municipi: la Sala d’Exposicions La Terrissa. Ubicada a l’antiga bòbila de Quart, la sala esdevindrà un reclam turístic i un centre indispensable per conèixer la història de la terrissa catalana

Es podria dir que Quart és el municipi de les Gavarres. Aproximadament el 85% del seu territori està inclòs en aquest entorn natural, poblat d’alzines sureres, roures, castanyers i pins -entre altres- i regat per diverses rieres, entre les que destaca el Celrè, que s’extén d’una punta a l’altre del municipi. La zona quartenca de les Gavarres amaga racons inoblidables, que inviten als passejants a perdre’s pel gran nombre de camins que l’atrevessen.

La festa major s'escau el tercer diumenge de juliol en honor a santa Margarida, organitzada pel grup dit el Jovent de l'Oreneta, i inclou un concurs de terrissa, un de colles sardanistes i representacions teatrals, entre d'altres activitats

--------------------------------

Situado en la comarca del Gironès, en uno de los entornos naturales más destacados de Catalunya, “Les Gavarres”, se encuentra el municipio de Quart. En los 37,97 km2 que tiene el término municipal viven unos 2.800 habitantes, repartidos en los seis núcleos urbanos en que está formato: Quart, Palol d’Onyar, la Creuteta-Viviendas Barceló, Montnegre, Sant Mateu de Montnegre y el Castellar.

Si por algún motivo es conocido el municipio de Quart es por su actividad alfarera. Presente en Quart desde hace setecientos años -la primera documentación existente es de 1312- la artesanía municipal destaca por la producción de alfarería negra y por sus piezas tradicionales, en la que sobresale el “cossi bugader”, de grandes dimensiones y realmente complejo de llevar a cabo.

De interes el Museo de Ceramica de La Terris i la Coleccion Narcis Gibert.La colección de en Narcís Gibert Vidal fue iniciada en el año 1977 por el mismo autor. Toda la exposición está compuesta por una colección de vehículos en miniatura con una amplia diversidad tales como: maquinaria de obras públicas, vehículos industriales, transpaletas, camiones, compactadoras, camiones-cisterna, tractores, grúas, palas excavadoras, camiones trailer o autocares, entre otros

Quart: La colección de en Narcís Gibert Vidal fue iniciada en el año 1977 por el mismo autor. Toda la exposición está compuesta por una colección de vehículos en miniatura

Coleccion Narcis Gibert

Uno de los elementos más interesantes del patrimonio artístico del municipio son sus iglesias. Construidas en varios períodos históricos y objeto de varias remodelaciones, cada una de las cinco iglesias que hay al término municipal aglutinan varios estilos arquitectónicos, siendo la más antigua la de Sant Mateu de Montnegre, de origen pre-románico (siglo IX). Con ella, están la iglesia de Santa Margarita de Quart, la iglesia de Sant Sadurní de Palol d’Onyar, la de Sant Martí del Castellar y, finalmente, la ermita de Santa Maria de Montnegre.

El local social de Quart acoge un centro de BTT del “Carril Bici” de Girona a Sant Feliu de Guíxols, donde los usuarios disponen de toda una serie de servicios, tales como punto de información, estacionamiento, duchas y alquiler de bicicletas.
(mas informacion,ftes i fotos ver links de la ficha)

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua