GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Portbou

Pueblo

Portbou

Municipio

Portbou / Comarcas: Alt Empordà

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

1306

 

Ayuntamiento

Dirección

Passeig de la Sardana,11

Código postal

17497

Teléfono

972 390 284

Fax

972 125 123

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Portbou

Web de Interés

Descripcio i Llocs d´interès de Portbou

E-mail municipio

portbou@portbou.cat
 

Mapa

POrtbou és comunicada també per la carretera comarcal (C-252) de Figueres a Portbou on, al coll de Belitres, hi ha el pas fronterer i l'enllaç amb la ruta que segueix vers les poblacions de la Marenda: Cervera, Banyuls, Portvendres i Cotlliure.

El territori municipal s'estén pels confins orientals de la Serra de l'Albera, al punt de contacte d'aquesta serralada amb la mar. L'extrem septentrional, s'inicia a ponent amb el Coll de Taravaus, segueix vers llevant pel Coll del Empedrats i de Rumpisó, el Pla de Ras i el Pic de Queroig, des d'on davalla vers els colls de la Farella, dels Frares i de Belitres fins a tocar la mar per la punta del Falcó (o de l'Ocell) al sud i constitueix el límit de tramuntana de la costa empordanesa´

La vila és comunicada també per la carretera comarcal (C-252) de Figueres a Portbou on, al coll de Belitres, hi ha el pas fronterer i l'enllaç amb la ruta que segueix vers les poblacions de la Marenda: Cervera, Banyuls, Portvendres i Cotlliure.
 

 


El nucli urbà de la vila de Portbou aglutina, pràcticament, la població del terme. Hi ha només algunes cases poc separades que formen el veïnat de la Riera, i unes poques masies també vora la riera, més amunt del seu curs.Com ja s'ha dit, el territori municipal és molt accidentat, i forma una costa rocosa i escarpada

Portbou

El nucli urbà de la vila de Portbou aglutina, pràcticament, la població del terme. Hi ha només algunes cases poc separades que formen el veïnat de la Riera, i unes poques masies també vora la riera, més amunt del seu curs.Des de 1659, pel seu veïnatge amb el Rosselló, es va convertir en zona fronterera entre França i Espanya. L'any 1872 es va inaugurar la línia fèrria, amb una estació internacional. Una nova estació fou edificada l'any 1929, amb una gran marquesina de ferro i cristall, seguint la trajectòria de les obres de Joan Torras i Guardiola de Sant Andreu de Palomar. Fins l'any 1934 va formar part del municipi de Colera.

La vall i la cala de Portbou eren paratges deshabitats de la parròquia de Sant Miquel de Colera, i el monestir de Sant Quirze de Colera gaudia del delme del peix d'aquest litoral, almenys des del segle X. Aquests drets passaren el 1592 al monestir de Sant Pere de Besalú, cenobi que posseïa en aquesta època els drets de les cales del terme: Portbou, les Portes, Freixa i Freixanet.

Els principals llocs d'interès són:

Escultura de Frederic Marès

Portbou Prop de l'església, entre el carrer Colera i el carrer Mercat, hi ha una placeta decorada amb la Font dels Ninots, construïda el 1922 per J. Albareda i E. Pastoret.-La parròquia de Santa Maria de Portbou.
-Baixant de l'església, a la Plaça Major, hi ha font de pedra datada el 1955 i decorada amb l'escut del poble: dues barques de bou al port i una corona.
-Prop de l'església, entre el carrer Colera i el carrer Mercat, hi ha una placeta decorada amb la Font dels Ninots, construïda el 1922 per J. Albareda i E. Pastoret.
-Davant mateix hi ha l'accés a l'Estació de Portbou.
-Dolmen del Coll de la Farella
-Platja Clapé
-La Platja Gran

El nucli urbà s'estructura entorn de l'eix que formen els amplis espais del passeig de Mar o de la Sardana, vora la platja, i la Rambla, sobre la riera, els quals tenen una agradable vegetació urbana. Tenen interès alguns edificis i elements del mobiliari urbà, modernistes i posteriors, com l'antiga casa de la vila (1913) o la font dels Ninots (1922).

Situat a l'extrem nord de catalunya, el port de Portbou té construïts el pantà fix, per parar els vents de tramuntana i el dic de recer mòbil. Properament el Consorci té previst finalitzar el port esportiu mitjançant la realització de les obres d'urbanització, instal.lació de molls, benzinera i enllumenat.

Serveis Al Port de Portbou

Situat a l'extrem nord de catalunya, el port de Portbou té construïts el pantà fix, per parar els vents de tramuntana i el dic de recer mòbil. Properament el Consorci té previst finalitzar el port esportiu

 

 

 L'estació bastida l'any 1870 fou renovada i ampliada l'any 1929, i ha estat objecte d'ampliacions recents. Tenen interès arquitectònic alguns sectors d'edificació i, sobretot, l'estructura metàl·lica de cobertura de les andanes

Portbou celebra la festa major per Sant Jaume, el diumenge més proper al 25 de juliol, que comença amb el tritlleig tradicional. Hi ha també una festa major d'hivern, el 7 de gener. Ha esdevingut tradició l'Aplec de la Sardana, que se sol celebrar el segon diumenge d'agost, organitzat per l'associació Foment de la Sardana. Per Nadal i Reis és tradicional la representació dels Pastorets i del Pessebre Vivent, mentre que pel Carnaval destaca el cercavila amb disfresses i carrosses.


-----------------------------------------


Desde 1659 se convirtió en zona fronteriza entre España y Francia. En el año 1872 se inauguró la línea férrea, con una estación internacional. La nueva estación fue edificada en el año 1929, y tiene una gran marquesina de hierro y cristal, siguiendo la trayectoria de las obras de Joan Torras i Guardiola de San Andrés de Palomar.

Lugares de interes:

-La Iglesia de Santa María de Portbou, que se empezó a construir en 1879, fue proyectada por el arquitecto Joan Martorell, y consta de una gran nave de veinte metros de altura y treinta y tres de largo, de estilo neogótico. En su interior hay una imagen de la Virgen, obra del escultor Frederic Marès.
-Dolmen del Cuello de la Farella.
-Playa Clapé
-La Playa Grande
-Casa Herrero
-Monumento a Walter Benjamin
-Mercado municipal
-Estacion central de Portbou

La Estación de Portbou es un edificio del 1929, construido por la Compañía de Ferrocarriles de Madrid a Zaragoza y a Alicante, esta estación sustituyó a la primera del 1870. Destaca la gran marquesina de hierro y vidrio que cubre los andenes, que fue construida por los talleres de Joan Torras i Guardiola.Cuando los primeros turistas del norte de Europa llegaban a España, a finales de los años 50, la primera localidad más allá de los Pirineos que se encontraban era la población fronteriza de Portbou. Los que atravesaban la frontera francesa en coche quedaban impresionados por la sinuosa carretera que recorre esta abrupta costa. Sin embargo Portbou debe parte de su popularidad a su estación de tren, clave para las comunicaciones entre España y el resto de Europa. El tiempo de espera que se producía a causa del cambio de ancho de vía entre los dos países permitía a muchos pasajeros pasear por esta localidad, encontrándose una población de gran belleza natural.

A lo largo del paseo de la playa, las cafeterías, los restaurantes y los chiringuitos,atraen a una gran cantidad de turistas durante el día.

En la población hay numerosas tiendas que proporcionan los productos que están particularmente buscados por los que cruzan la frontera: el alcohol y el tabaco y, además, el cuero y la ropa son claramente más baratos que en Francia.

La playa grande,frente al puerto permanece tranquila durante todo el año incluso durante la temporada alta, durante julio y agosto. En la playa se pueden ver los barcos clásicos, normalmente llaguts catalanes, antiguamente utilizados para la pesca, que en la actualidad salen de paseo tripulados por los veraneantes.

Playa Grande de Portbou

portbou La playa grande,frente al puerto permanece tranquila durante todo el año incluso durante la temporada alta, durante julio y agosto. En la playa se pueden ver los barcos clásicos, normalmente llaguts

 


 

 

La Estación de Portbou es la última estación de la línea Barcelona-Portbou. Es una estación importante por su situación, al lado de la frontera francesa, por ello dispone de vías de ancho ibérico y de ancho internacional, con lo que en ella circulan trenes españoles y franceses.

La Estación de Portbou es un edificio del 1929, construido por la Compañía de Ferrocarriles de Madrid a Zaragoza y a Alicante, esta estación sustituyó a la primera del 1870. Destaca la gran marquesina de hierro y vidrio que cubre los andenes, que fue construida por los talleres de Joan Torras i Guardiola.

(mas informacion,ftes i fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua