GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Porqueres

Pueblo

Porqueres

Municipio

Porqueres / Comarcas: Pla de l'Estany

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

4332

 

Ayuntamiento

Dirección

c/ Rubió i Ors, 1-7

Código postal

17834

Teléfono

972 570 102

Fax

972 570 412

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Porqueres

Web de Interés

Cultura i turisme en Porqueres

E-mail municipio

secretaria@porqueres.org
 

El terme municipal de Porqueres ocupa una superfície de 33,77 km² al pla de Banyoles (la riba occidental de l'estany de Banyoles forma el límit oriental del terme, i ja dins del de Banyoles hi ha el petit estanyol de Porqueres).

Porqueres

El municipi de Porqueres està integrat per set pobles. Mata i les Pedreres al sud, i Miànigues, més cap a ponent, que és on es concentra la major part de la població. Pujant cap a la serra de Sant Patllari es troba Pujarnol; a l'oest, Porqueres; sobre l'estany, a la part nord, hi ha Usall, i, envoltat per la frondosa verdor de la serra del Ginestar, hi trobem el poble de Merlant.

imagen de aldnet

 El poble de Porqueres és situat a la riba occidental de l'estany de Banyoles, a 182 m d'altitud.

La seva església parroquial de Santa Maria és documentada el 906, data en què era possessió del monestir de Sant Joan de les Abadesses.

Es tracta d'una església romànica construïda al s. XII, una construcció de planta basilical d'una sola nau amb volta de canó, absis semicircular molt allargat i campanar d'espadanya o cadireta.

A l´interior l'arc triomfal que separa la nau del presbiteri és llis però està resseguit per una motllura circular decorada que acaba amb una boca de lleó. Als capitells que el sostenen es poden veure diverses figures masculines amb barba que s'introdueixen elements vegetals a la boca

A l´àbac dret veiem àngels amb el Pantocràtor dins una mandorla, Adam i Eva i un personatge grotesc, així com l'arbre del Paradís amb la serp. Mentre que a l'àbac esquerre s'hi observen figures en relleu representant els dotze apòstols, que acompanyen el Pantocràtor i la Verge amb el Nen.

Al costat de l'església, a l'esquerra, trobem un petit porxo obert als quatre costats anomenat "comunidor".

 

 

Era utilitzat per "comunir" (conjurar) amb oracions i exorcismes les tempestes i el mal temps. Aquesta construcció aixopluga un pedró acabat en una creu de ferro que corona el teulat.Pel que fa a la portalada presenta quatre arcs en gradació: l'interior és circular i els altres es van convertint gradualment en arcs de ferradura. Els àbacs i capitells estan decorats amb motius de fulles de parra, animals del bestiari, pinyes i rosetes, treballs de cistelleria, creus d'Alcántara i Calatrava, animals i humans.

Puerta de Sta Maria Porqueres 

 

 

El castell de Porqueres, esmentat el 957, era situat pròxim a l'església parroquial, on posteriorment s'aixecà el Mas del Castell, restaurat al final dels anys vuitanta

 La construcció d’equipaments esportius també ha contribuït al creixement de l'esport municipal, si fa uns anys l'únic equipament esportiu era el camp de futbol de terra, en l'actualitat Porqueres compta amb unes Pistes de Petanca, un camp de futbol 11 i futbol 7 d’herba, un pavelló i un circuit per cotxes RC. Al pavelló, inaugurat l'any 2002, és on hi estan ubicades les oficines de la regidoria d’esports i d’on es coordina l'esport municipal.

Fund. Giromus: el llac 

 

L'estany que hi ha a la riba, es el més gran de Catalunya, és un dels principals atractius turístics de Banyoles, així com la seva oferta d'activitats esportives i de lleure

Per l'agost, el diumenge abans del 15 se celebra la festa major i el dissabte pròxim al 24 té lloc l'aplec de Sant Bartomeu(mas informacion,ftes i fotos ver links de la ficha)
 

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua