GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Peralada

Pueblo

Peralada

Municipio

Peralada / Comarcas: Alt Empordà

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

1762

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça Gran, 7

Código postal

17491

Teléfono

972 53 80 06

Fax

972 53 82 68

Oficina Turismo

972 53 88 40

Web Oficial

Peralada

Web de Interés

Monuments, Museus i Llocs turístics de Peralada

E-mail municipio

ajuntament@peralada.org
 

Peralada s'alça damunt un petit turó al bell mig de l'Alt Empordà, situació que converteix aquesta vila en una important cruïlla de camins.

El castell palau de Peralada

Fotos de Josep Renalia

El municipi comprèn, a part la vila de Peralada, moltes masies escampades que formen alguns veïnats molt antics, com el de les Olives, el Morassac i la Salanca, el poble de Vilanova, els veïnats i antics llocs que depenien de l'antic municipi, com ara Estanyol, la Garriga, Montmajor, el Puig Barutell, Sant Joan Sescloses i Vallgornera.

El caràcter històric de Peralada queda reflexat a cada pas. Els seus carrers estrets, els museus, el claustre de Sant Domènec, l'impressionant casino-castell amb els seus jardins i la biblioteca li donen un aire únic i exclusiu.

Fotos de Josep Renalia

Peralada: Claustre de Sant Domènec

 El nucli antic, amb les petites places de planta irregular i carrers estrets, conserva la disposició urbana medieval. Hi hagué dos recintes de muralles, de datació distinta, ben diferenciats. El més antic, al replà superior del turó, conserva escassos vestigis de les muralles dels segles X i XI i dues portes, una a la Costa de les Monges i l'altra a migdia de la plaça de Sant Domingo; correspon a la població alt-medieval.

A la Plaça Major, en part porticada, hi ha un casal gòtic força modificat que acull actualment la casa de la vila i altres edificis antics

El castell palau de Peralada s'alça, extramurs, a l'antic barri de la Milícia, i la seva silueta característica domina la població.Ha estat objecte de diverses reformes i ampliacions; la façana oriental és d'estil Renaixement i a la fi del segle XIX fou novament ampliat, sota la direcció de l'arquitecte francès Grant. L'envolta un gran jardí.

Fotos de Josep Renalia

 

Peralada: la Plaça Major, en part porticada, hi ha un casal gòtic força modificatLlocs d´interès:

-El castell de Peralada, antiga residència dels vescomtes de Rocabertí i comtes de Peralada, fou restaurat a la fi del segle XIX a l'estil dels castells francesos. Cada estiu s'hi celebra el Festival Internacional de Música de Peralada.
-Església parroquial de Sant Martí. Segle XVIII, però d'origen romànic
-Claustre de Sant Domènec. Segle XI de l'antic convent del Roser dels agustins
-Església de Santa Eulàlia. Segle XV amb pintures murals romàniques
-Convent del Carme. Any 1293 amb claustre gòtic del Segle XIV
-Museu del vidre
-Museu del vi
-Biblioteca del castell
-Museu de la Vila


La primera edició del Festival Internacional de Música Castell de Peralada data del 1987 i des de aleshores es celebra ininterrompudament els mesos de juliol i agost en el conjunt monumental del Castell de Peralada.

El Festival Castell de Peralada dedica la seva atenció a recitals de gran veus, concerts simfònics-corals, òperes, espectacles interdisciplinaris de música i teatre, dansa, jazz, concerts de música pop, concerts de cambra i espectacles familiars.

Des de el Festival es recolza als compositors i artistes de l’estat encarregant partitures i projectes, que enriqueixen el conjunt cultural del nostre país.

Fotos de Josep Renalia

 

 

Peralada: Convent del Carme. Any 1293 amb claustre gòtic del Segle XIVPeralada celebra diverses festes al llarg de l'any: el pessebre vivent pel Nadal als jardins del castell, la festa de Sant Antoni, l'11 de gener, la festa de la Pubilla, pel març o l'abril, la festa petita de Pasqüetes, que s'escau el dissabte després de la Pasqua de Resurrecció, la festa de la Verema i l'homenatge a la Vellesa, l'11 de setembre, i, finalment, la festa major de Sant Martí, l'11 de novembre.

-----------------------------------------------

El castillo dispone de tres museos: Museo del Vino, del Vidrio y la Biblioteca.

La colección de vidrio es a la que Miguel Mateu se dedicó más directa y constantemente.

El Museo del Vidrio es el más importante de España, con la colección de un solo propietario y uno de los más importantes del mundo entre las colecciones privadas. Tiene más de 2.500 piezas de vidrio antiguo que recorren desde el Egipto faraónico hasta el siglo XIX.

Foto: Fundacion Giromus

La Biblioteca del Castillo de Perelada está situado en el antiguo Monasterio de las Carmelitas del siglo XIV, formando parte de todo el conjunto monumental del Castillo de Peralada. El castillo dispone de tres museos: Museo del Vino, del Vidrio y la Biblioteca. La Biblioteca, guarda más de 80.000 volúmenesHay que destacar entre los ricos fondos, la colección de objetos de cristal con representación de ejemplares de Venecia, Silesia, Bohemia y la Granja de San Ildefonso (fabrica de vidrio y cristal del rey de España, en las cercanías de Segovia) entre otros.

También sobresale la colección de botijos, la más numerosa dentro de nuestra colección de vidrio, ya que en Cataluña, durante los siglos XVII al XIX se ofrecían como regalo de bodas. Observándolos podremos reconocer el sexo de los botijos, ya que los hay machos y hembras

La primera edición del Festival Internacional de Música Castell de Peralada data del 1987 y desde entonces se celebra ininterrumpidamente los meses de julio y agosto en el conjunto monumental del Castillo de Peralada.

La primera edición del Festival Internacional de Música Castell de Peralada data del 1987 y desde entonces se celebra ininterrumpidamente los meses de julio y agosto

festival de Musica de Peralada

Desde el Festival se apoya a los compositores y artistas del estado encargando partituras y proyectos, que enriquecen el conjunto cultural de nuestro país.

El Festival Castell de Peralada es miembro de la Asociación Europea de Festivales (EFA), la Asociación Española de Teatros, Festivales y Temporadas de Ópera XXI y de la Asociación Española de Festivales de Música Clásica (FestClásica) (ftes ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua