GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Pardines

Pueblo

Pardines

Municipio

Pardines / Comarcas: Ripollès

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

168

 

Ayuntamiento

Dirección

 Pl. Padró, 7

Código postal

17534

Teléfono

972 72 70 27

Fax

972 72 70 27

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Pardines

Web de Interés

Descripcio i Llocs d´interès de Pardines

E-mail municipio

E-mail
 

 

Pardines, tot i la seva extensió (31 km²), és el municipi de menys població de tota la vall. El terme limita al NE amb Vilallonga de Ter, al SE amb Ogassa, a l'W amb Ribes de Freser, i per una estreta franja de terreny limita al NW amb Queralbs.

El nom de Pardines té els seus orígens, segons alguns etimologistes, en el nom de "parietinas", que significa runes d'un edifici. Joan Coromines opina que el nom ve del llatí "paries, parietis" que significa mur, paret, marge d'un prat. És un derivat de Pardina: lloc on hi ha hagut una casa i ha quedat en ruïnes o, ruïnes d'un edifici. Altres versions el deriven del llatí "pratum"- pradina - pardina. El terme “pardina” significa lloc on s'hi fa herba. Pardina, que té per derivat pardinella, voldria dir terra de pasturatges. Pardines es troba documentat al segle X: el testament d'una monja de Sant Joan de les Abadesses, el 18 d'abril de l'any 938. Va ser possessió dels vescomtes de Cerdanya

El poble de Pardines antigament fou emmurallat i encara són visibles en l'actualitat les restes d'un dels portals que donaven accés al poble. Es mantenen dempeus tres arcades i també una antiga torre circular.

Llocs d´interès:

Església de Santa Magdalena
Església de Sant Esteve
Capella de Santa Magdalena
Capella de Sant Martí
La Capella del Roser
Pou de glaç

Nuclis de Pardines:

Llavanera
Orri, l'
Pardines
Puigsac
Pujalt
VilaróLa majoria d'aquestes cases i veïnats actualment són gairebé despoblats del tot, i les cases són ruïnoses; però també Pardines, com altres poblets de muntanya, experimenta modernament una transformació: moltes cases ruïnoses són restaurades, i fins se n'han construït de noves, dedicades a l'estiueig i a residències de cap de setmana.

La festa major és en honor de sant Esteve i té lloc el 3 d'agost, mentre que pel Carnestoltes és d'antiga tradició la festa de les farinetes. Aquest dia té lloc un àpat comunitari on es troben els veïns de Pardines amb aquells que ho foren però en van marxar.(ftes  links de la ficha) fotos de l´ajuntament de Pardines

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua