GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Pals

Pueblo

Pals

Municipio

Pals / Comarcas: Baix Empordà

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

1158

 

Ayuntamiento

Dirección

Pl. Major, 7

Código postal

17256

Teléfono

972 636161

Fax

972 637 326

Oficina Turismo

972637380

Web Oficial

Pals

Web de Interés

Platges i patrimoni de Pals

E-mail municipio

Contacte
 

 

El terme municipal de Pals, de 25,75 km² d'extensió, es troba al litoral, al sector de plana empordanesa entre les muntanyes de Begur, al S, i el Montgrí, al N, zona pantanosa i de terrenys d'al·luvió que porten el Ter (que desemboca actualment dins el terme de Torroella de Montgrí), el Daró (que desemboca a l'extrem nord), el Masot i altres rierals.

 

L'origen del topònim prové precisament del llatí palus, llacuna, terreny pantanós, estany, que descriu el seu marc geogràfic. Aquestes terres formen un tram de costa baixa i sorrenca, la platja de Pals, on abundaven maresmes i aiguamolls que foren en part dessecats (i aprofitats per al conreu de l'arròs al segle passat); també fou dessecat i convertit en terra de conreu l'estany de Pals, que era situat entre la vila de Pals i els llocs de Sant Feliu de Boada i de Fontclara (ja dins el terme de Palau-sator, límit occidental).

El turó on s'alça la vila, que amb el veïnat dels Masos de Pals o Sant Fruitós i la caseria de Vinyoles dels Masos formen el municipi tradicional, és també un contrafort del mamssis Quermany aïllat en la plana.

Barri antic de Pals por CatalaunicaEl barri antic, anomenat el Pedró, manté part del recinte emmurallat i es troba una mica separat de l'eixample modern
El Pedró és un conjunt monumental realment notable. En els seus carrers estrets i costeruts hi ha edificis i detalls arquitectònics d'un gran interès.

Per visitar:

Nucli antic
Les Basses d'en Coll
Museu- Casa de Cultura Ca la Pruna
Les 4 torres de la muralla
Castell de Pals
Torre de l'homenatge
Església de Sant Pere
Tombes del Carrer major

 

Ajuntament de PalsNuclis de poblacio de Pals:

Pals
Els Arenals de Mar
El Mas Tomasí,
Els Masos de Pals
Palsmar
La Pineda de Pals
Puig sa Guilla
Puigvermell
Sa Punta
Residencial dels Masos
El Xiulet de Pals

Ruta de l’arròs:

És la nostra ruta estrella, ofereix al visitant la possibilitat de poder conèixer el món del cultiu de l’arròs, des de la sembra fins la collita, portada al molí i posterior venta. Tot això en el paratge inigualable de les zones humides o aiguamolls de Pals, d’una gran importància paisatgística.

El visitant gaudeix, dins del trenet, de la vista als arrossars amb el Montgrí al fons mentre per megafonia van explicant el recorregut. El Xiulet efectua una parada al Molí de Pals, que es dedica amb cura i passió a l’elaboració d’arròs des del segle XV. Durant la visita al molí el guia donarà més informació sobre el procés de l’arròs

Terme de Pals per Catalaunica------------------------------------------

A escasos kilómetros de mar Mediterráneo, en plena Costa Brava, se despliega el trazado medieval de Pals.

Pals, es uno de los municipios más importantes de la comarca del Bajo Empordan desde el punto de vista natural y variedad de paisaje y de su riqueza patrimonial. Es el barrio del Pedró, de empinadas y estrechas callejuelas, hoy transformado en un conjunto de segundas residencias.

Su núcleo medieval fue declarado Conjunto Histórico-Artístico en 1975. Su villa gótica está perfectamente restaurada y ha recibido varios premios.

Pals , el PedroVisitas : conjunto medieval, formado por murallas, castillo y torre de las Horas; iglesia gótica de Sant Pere, cruz de término, Casa de la Vila (Ayuntamiento) y la Ca la Pruna ( CAsa de Cultura) que alberga un museo de arqueología submarina; en las cercanías, masias Roig, Molì de Pals y Puig.

La vegetación del municipio de Pals está dominada por los bosques de Pino piñonero y de Pino blanco principalmente, que se extienden hasta las cercanías del Macizo de Begur, al sur del municipio.

Por otro lado, también es destacable la vegetación del entorno de les Basses d'en Coll. Alrededor de la laguna de agua dulce aparecen cañizares, mientras que en las dunas de la playa se puede encontrar una de las muestras de vegetación psamófila más importantes de Cataluña.

El Tren del Arroz:

La Ruta del Arroz es nuestra ruta estrella, ofrece al visitante la posibilidad de poder conocer el mundo del cultivo del arroz, desde la siembra hasta la cosecha, llevada al molino y posterior venta. Todo esto en el paraje inigualable de los humedales o marismas de Pals, de una gran importancia paisajística.

FotoEl visitante disfruta, dentro del tren, de la vista a los arrozales con el macizo del Montgrí al fondo mientras por megafonia van explicando el recorrido. El Tren efectúa una parada en el Molino del arroz de Pals, que se dedica con esmero y pasión a la elaboración de arroz desde el siglo XV. Durante la visita al molino el guía dará más información sobre el proceso del arroz. Una vez se finaliza la visita el viajero vuelve al tren, que lo llevará a su punto de partida(ftes i fotos mas informacion ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua