GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Palera

Pueblo

Palera

Municipio

Beuda / Comarcas: Garrotxa

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

10

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça Major, 4

Código postal

17850

Teléfono

972.590.534

Fax

972.591.284

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Palera

Web de Interés

El monasterio de Sant Sepulcre de Palera

E-mail municipio

beuda@ddgi.es
 

ins la demarcació parroquial de Lligordà, al NW, prop del torrent del Salt de Palera, hi ha l'antiga església de Santa Maria de Palera i el conegut priorat del Sant Sepulcre de Palera,

 

Dins la demarcació parroquial de Lligordà, al NW, prop del torrent del Salt de Palera, hi ha l'antiga església de Santa Maria de Palera i el conegut priorat del Sant Sepulcre de Palera, que centren un petit veïnat de masos dispersos que formaven l'antiga parròquia de Palera.

 

 Santa Maria de Palera:

Església romànica del segle XII. És un edifici senzill d'una nau coberta amb una volta de canó reforçada per dos arcs torals i capçada a llevant per un absis semicircular, un xic ultrapassat que s'obre directament a la nau.
La porta, amb un arc de mig punt, és d'una gran senzillesa.
Contenia una Mare de Déu gòtica tallada en alabastre del municipi que actualment s'exposa al Museu d'Art de Girona.

 

Santa Maria de Palera:Se trata de una iglesia toscamente labrada, de 28 metros de longitud por 14 de achura, de tres naves con sus ábsides con un ventanal cada uno de ellos.

Santa Maria de Palera

Monestir del Sant Sepulcre de Palera :

Situat a mig camí entre Besalú i el nucli de Beuda trobem aquest monestir. Les primeres notícies del lloc de Palera daten de l'any 979. L'església va ser consagrada l'any 1085 pel bisbe de Girona, Berenger Guifré. Aviat es va convertir en un centre de peregrinació, ja que es podien obtenir indulgències similars a les que s'aconseguien a Terra Santa.

En 1107 va ser confiada l'administració de l'església a l'abat de Santa Maria de la Grassa, el qual hi fundà un petit cenobi benedictí. Aquesta relació es va trencar en el segle XVI, amb l'aprovació de la Santa Seu. A partir d'aquell moment la comunitat es va reduir a tres monjos.

Al segle XVIII i degut al mal estat d'algunes dependències s'hi van fer algunes reformes, però a partir del 1835, amb la seva desamortització, va iniciar un període de degradació molt important. L'any 1962 es va fer una discutida restauració que va destruir la galilea romànica

Se'n conserva l'església i algunes dependències monacals; del claustre solament queden dos arcs i restes de capitells llaurats amb ocells i figures humanes, en bastant mal estat.

L'església, romànica del segle XI, és de tipus basilical amb tres naus, amb capçalera de tres absis semicirculars, llisos i sense creuer. A la nau central, la volta és de canó i en les laterals de quart de cercle, separades per pilars de planta rectangular.

A l'exterior, es continua amb la mateixa austeritat interior, no hi ha cap mena d'adorn. A la façana principal, la porta està construïda amb arc de mig punt, té quatre finestres i un petit òcul, rematada amb un campanar de cadireta amb dos ulls.

El monasterio de Sant Sepulcre de Palera, se encuentra en el municipio de Beuda en la comarca catalana de la Garrotxa

Priorato Santo Sepulcro de Palera

------------------------------------------------------
El núcleo de población de Palera es actualmente un agregado al municipio de Beuda y se encuentra a 256 metros de altitud en pleno valle del río Capellada. Desde el medieval pueblo de Besalú, por la carretera que se desvía hacia Figueres, a la izquierda, justo pasando el puente está la carretera que nos lleva a Beuda. De allí, a unos tres kilómetros, otro desvío a la izquierda nos lleva montaña adentro a los alrededores de Palera. A la izquierda Santa María y a la derecha el Santo Sepulcro.

El monasterio de Sant Sepulcre de Palera, se encuentra en el municipio de Beuda en la comarca catalana de la Garrotxa

La primera noticia que se tiene de la iglesia está en un testamento del conde obispo Miró Bonfill, del 979. En 1075, otro documento nos hace saber que la iglesia estaba en construcción (posiblemente se trat de un nuevo edificio que sucedía otro anterior), ésta fue consagrada en 1085.

En 1107 se confía esta iglesia al abad de la Grasa, que fundó un pequeño priorato benedictino y fijó en doce el número de monjes. Quizás debido a las indulgencias que disfrutaba el priorato, se transformó pronto en un centro de devoción y peregrinaje.

Se conserva la iglesia y algunas dependencias monacales, del claustro solo quedan dos arcos y restos de capiteles labrados con pájaros y figuras humanas, en bastante mal estado.

Planta del Sant Sepulcre de Palera

Planta del Sant Sepulcre de Palera

 La iglesia, románica del siglo XI, es de tipo basilical con tres naves con cabecera triabsial semicirculares, lisos y sin crucero. En la nave central , la bóveda es de cañón y en las laterales de cuarto de círculo, separadas por pilares de planta rectangular.

En el exterior, se continúa con la misma austeridad interior, no hay níngún adorno. En la fachada principal, la puerta está construida con arco de medio punto, tiene cuatro ventanas y un pequeño óculo, rematada con un campanario de espadaña de dos huecos.

Santa Maria de Palera:

Se trata de una iglesia toscamente labrada, de 28 metros de longitud por 14 de achura, de tres naves con sus ábsides con un ventanal cada uno de ellos. La nave central tiene vuelta de cañón y las laterales de cuarto de círculo. La cabecera se encara a levante y tiene encima el campanario elevándose 14,20 metros
El material de construcción son bloques de piedra encarados y el pavimento, sin losa sepulcral visible alguna es de la misma piedra y similar construcción.

(ftes i fotos mas informacion ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua