GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Ogassa

Pueblo

Ogassa

Municipio

Ogassa / Comarcas: Ripollès

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

266

 

Ayuntamiento

Dirección

Avinguda de les Mines s/n

Código postal

17860

Teléfono

972 720 380

Fax

972 721 315

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Ogassa

Web de Interés

Dades e informaciò de Ogassa

E-mail municipio

ogassa@ddgi.cat
 

El municipi d'Ogassa, adscrit a la província de Girona, està al bell mig de la comarca del Ripollès. Limita amb els pobles de Ribes de Freser, Pardines, Vilallonga de Ter, Camprodon, Sant Joan de les Abadesses, Ripoll i Campdevànol.

Ogassa Està format per 5 veïnats: Sant Martí de Surroca, Sant Martí d'Ogassa, Surroca de Baix, Sant Julià de Saltor i Santa Maria de Vidabona.

Avenida de La Mina

Està format per 5 veïnats: Sant Martí de Surroca, Sant Martí d'Ogassa, Surroca de Baix, Sant Julià de Saltor i Santa Maria de Vidabona.

El poble d'Ogassa, situat a 1 320 m d'altitud, és en l'actualitat una aglomeració urbana que resulta de la incorporació de les primitives colònies mineres al nucli urbà d'Ogassa. Aquests barris, tot i que de vegades estan una mica allunyats del centre (cas de Pratpinter o Prat del Pinter), es consideren nucli urbà.

Llocs d´interès:

Les Fonts
Construccions d'obra civil

Les Esglésies Romàniques_

Sant Martí d'Ogassa (s. X), Sant Martí de Surroca (s. XI) Sant Julià de Saltor (s. XI), Santa Maria de Vidabona (s. XII) i la capella de Santa Bàrbara (1881 - 1882)

Els Fóssils
Elements d'interès arqueològic

Els Cims
Paratges naturals

El patrimoni vinculat a les explotacions mineres de carbó
Paratges d'interès arqueològic

Imagen

Els edificis més ben conservats i de més tradició històrica són l'església de Sant Martí d'Ogassa (s. X), situada a 1.370 m. d'altitud, al camí de Coll de Jou,Sant Martí d'Ogassa:

Va ser consagrada el 8 de febrer de l'any 1024 per l'abat Oliba, desprès que el senyor d'Ogassa, Joan Oriol, manés refer el temple ja existent. Aquest havia estat consagrat a finals del segle X pel bisbe de Vic, Arnulf.
En 1073, el clergue Bernat Joan, descendent dels Oriol, va donar el temple al monestir de Sant Joan de les Abadesses.
En el segle XI es a modificar el temple, dotant-lo de l'aspecte actual. De totes maneres, en 1708 s'hi va afegir un petit oratori dedicat a la Mare de Déu de la Bonanova. El temple és de factura molt senzilla, format per una sola nau coberta amb volta de canó, capçada a l'est per un absis semicircular. A la nau se li van afegir capelles laterals, així com una sagristia, adossada en el mur sud

La festa major d'Ogassa té lloc per Santa Bàrbara, el primer diumenge de desembre. Altres celebracions que es fan a la vila són la festa de la Santa Creu i la Festa dels Miners, el darrer diumenge de maig, que es va recuperar el 1982 i que inclou un àpat en el qual es menja el típic cassolet(mongetes, peus de porc, costella i botifarra). Durant les festes hi ha el costum de realitzar diversos balls (ball de la Maniera, ball de Sant Ferriol, etc.).

Ogassa: Les famílies dels minaires s'agruparen als barris de Surroca de Baix, de Pratpinter i del Forn del Vidre 

Foto de Pirinenc

L'explotació de les mines de Surroca motivà la construcció (1880) de la línia del ferrocarril de Barcelona a Sant Joan de les Abadesses, que tenia la terminal a Toralles (dins el terme de Sant Joan) i que actualment ja no funciona.(ftes i fotos, mas informacion ver links de la ficha)

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua