GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Nuria

Pueblo

Nuria

Municipio

Queralbs / Comarcas: Ripollès

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

0

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça de la Vila, 3

Código postal

17534

Teléfono

972 72 73 61

Fax

972 72 79 82

Oficina Turismo

972 72 77 28

Web Oficial

Estacio de Nuria Vall i Santuari

Web de Interés

Tren Cremallera de Nuria

E-mail municipio

info@ajqueralbs.cat
 

La vall de Núria és una vall pirinenca situada al terme municipal de Queralbs, a la comarca del Ripollès. Situada a una altitud de 2.000 metres sobre el nivell del mar, aquesta vall és accessible mitjançant el tren cremallera o bé a peu, seguint algun dels camins de muntanya que arriben fins a Núria

La vall de Núria és una vall pirinenca situada al terme municipal de Queralbs, a la comarca del Ripollès

Valle de Nuria

El Dr. Ramón Bassols i Genís, metge i devot nurienc, va tenir un destacat paper en la creació dels Amics de Núria, a mitjan anys cinquanta, format a partir d´un grup de families que coincidien fent estades a Núria i que l´any 1958 s´agruparen entorn a la parròquia de Núria a Barcelona. L´any següent, el 1959 veient engrandir-se el grup, es constituïren en Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Núria amb seu al Santuari i secretaria a Barcelona. Fins avui els Amics de Núria col.laboren en el sosteniment i la millora del Santuari.

La Mare de Déu de Núria És la patrona principal de la diòcesi d'Urgell juntament amb Sant Ermengol.

Segons la tradició, Sant Gil va arribar a la vall cap a l'any 700 i va residir-hi durant quatre anys. Sempre segons la llegenda, Sant Gil va esculpir una imatge de la Verge que va amagar dins d'una cova al fugir de la vall quan els romans van iniciar una persecució contra els cristians.

El cert és que la imatge de la Mare de Déu de Núria que avui en dia es venera és una talla datada del segle XII o XIII. Es tracta d'una talla en fusta d'estil romànic.

Amb trets de caire primitiu, la talla conserva encara la seva policromia en perfecte estat de conservació. Els pastors consideraven aquesta verge la patrona de la fertilitat. La coronació canònica de la Mare de Déu de Núria va tenir lloc l'any 1965. La seva festivitat se celebra el 8 de setembre. Es tradició que quan algú demana a la Mare de Déu de Núria el desig de tenir un fill, si aquest es concedeix i és nen, se l'ha de batejar amb el nom de Gil i si és nena amb el nom de Núria.

 

Mare de Deu de Nuria por daniel.julia

la imatge de la Mare de Déu de Núria que avui en dia es venera és una talla datada del segle XII o XIII

 La vall de Núria, que es troba a una altitud de 1 960 m, és encerclada pels cims del Puigmal, el pic del Segre, el puig de Finestrelles, el pic d'Eina, el pic de Noufonts, el pic de Noucreus, i el puig de Font Negre.

Modernament, a les romeries de devots a la Mare de Déu s'hi han afegit els excursionistes, els esquiadors i els turistes que volen gaudir de la pau i tranquil·litat que regnen en aquest racó pirinenc.


El Cremallera de Núria és la línia ferroviaria que connecta Ribes de Freser amb Queralbs i la Vall de Núria. Juntament amb el de Montserrat és l'única línia ferroviaria de tren cremallera que hi ha a la península.

El Cremallera de Núria inaugurat l'any 1931 és un dels dos únics ferrocarrils amb cremallera de la Península, juntament amb el de Montserrat. El cremallera uneix la població de Ribes de Freser, on té enllaç amb els trens de la xarxa de via ampla, amb Queralbs i la Vall de Núria, on s'hi poden practicar diverses activitats de lleure i a l'hivern a més l'esquí, ja que l'estació es troba a 1.964 metres d'altitud.

El tren és i sempre ha estat l'únic mitjà de transport mecànic terrestre per arribar a la Vall, a través dels seus 12,5 km de línia que passen per paisatges de gran bellesa. Des de novembre de 2008 la línia disposa del túnel del Roc del Dui, de 1,3 km de longitud, per evitar un tram geològicament inestable entre Queralbs i Núria.

El trajecte té quatre estacions i un baixador. Les estacions són Ribes-Enllaç, Ribes-Vila, Queralbs, i Núria. El baixador és Rialb, funciona com a parada facultativa, i està situat entre Ribes de Freser i Queralbs.

Al costat de l'església hi ha l'hotel i quatre cases d'edificació: la casa de Sant Jeroni, construida l'any 1929, la de Sant Antoni, acabada el 1929, la de Sant Josep, del 1930, i la de Sant Gil, del 1931. A l'ala antiga de la de Sant Antoni es muntà el Gran Hotel de Núria. En les altres dependències hi ha les clàssiques botigues, una cafeteria i un menjador.

Tren Cremallera

El Cremallera de Núria és la línia ferroviaria que connecta Ribes de Freser amb Queralbs i la Vall de Núria.Servicis:

Restaurant de l'Hotel

És un espai confortable per als clients que volen gaudir d'un bon àpat.
Els oferim dos modalitats: o bé tipus buffet amb un espectacular show cooking de carns a la brasa, o bé amb una carta que els permet escollir diversos plats elaborats amb productes típics de la zona.

La Cabana dels Pastors

Un espai típic i suggestiu per gaudir de plats tradicionals de muntanya, divertides i exquisides fondues o carn a la pedra, per compartir amb la família i els amics. I de postres, uns plats clàssics, com ara el músic, mel i mató i la fondue de xocolata.

Autoservei

Trieu el que més us sedueixi, i a l'instant. Amanides, sopes, carns a la graella o plats guisats. I de postres, fruita, pastissos o gelats.

Bar Finestrelles

Bar cafeteria amb servei a la barra. La seva oferta es composa principalment d’entrepans variats i pizzes. El millor per guanyar temps.

El Racó de la Vall

Restaurant petit i elegant amb un nombre limitat de places, on es pot gaudir de la cuina selecta de Vall de Núria. Menú fet a la vostra mida. Ideal per a grups i celebracions.

La millora del tren cremallera ha estat un fet important per al santuari i per a l'estació d'esquí. Aquesta estació, una de les més antigues dels Pirineus, disposa d'equipaments moderns: una instal·lació de neu artificial, un telecabina, dos telesquís i un "telebaby", que donen servei a una superfície esquiable de 15 ha distribuïdes per diferents pistes amb desnivell màxim de 283 m.(ftes i fotos, mas informacion ver links de la ficha)

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua