GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Mont Ras

Pueblo

Mont Ras

Municipio

Mont Ras / Comarcas: Baix Empordà

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

1838

 

Ayuntamiento

Dirección

Pl. Ajuntament, 1

Código postal

17253

Teléfono

972 301 974 - 615 397 283

Fax

972 301 956

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Mont Ras

Web de Interés

Informacion de Mont Ras

E-mail municipio

atenciociutadana@mont-ras.cat
 

El terme de Mont-ras és a la zona de contacte entre la plana, el mar i la muntanya. Abasta una extensió de 12,23 Km2, situada a la costa (entre el cap Roig i el de les Planes, amb la cala Morisca i la cala Estreta com a accidents principals), estesa des dels darrers contraforts de les Gavarres fins al corredor o fossa de Palafrugell-Palamós i drenada per la riera d'Aubi. El tram de litoral comprèn les Cales del Crit, la Fontmorisca i el Vedell, indrets verges i solitaris.

Situacion de Mont Ras

El municipi de Mont-ras, d'una extensió de 12,23 km², limita al N i E amb Palafrugell, al S amb Palamós, al SW amb Vall-llobrega i a l'W amb Vulpellac

 


El poble de Mont-ras, en un replà de les Gavarres , domina les terres baixes fins a la mar. El nucli habitat no és gaire compacte, l'església parroquial es dreça al seu extrem septentrional, al punt més elevat, i la població s'allargassa vers migdia pel raval de Cucala, format per masies emplaçades vora l'antic camí de Palamós, al vessant del puig de Cucala , que domina la contrada; un altre raval, més recent, es troba vers llevant, al camí vell de Palafrugell (carrer de Torres Jonama)

Les illes del Cap de Planes passen a estar exclusivament situades en el terme de Mont-ras.

Entre les noves construccions cal esmentar l'edifici realitzat per Ricard Bofill, al poble mateix.

Al Carrer Major hi ha algunes cases que tenen finestres amb decoració renaixentista.

Visitar en Mont-Ras:

Restes històriques
Conjunt arquitectònic

Església Parroquial de Sant Esteve
Temple religiós

Masies o cases de notable interès arquitectònic
Conjunt arquitectònic

Torres de defensa
Arquitectura civil

L'Església parroquial de Sant Esteve de Mont-ras és una nau amb capelles laterals i capçalera poligonal d'estil gòtic tardà

Foto: El poble de Mont Ras

Gastronomia: Un breu recorregut per Mont-ras ens desvetlla de seguit la seva història gastronòmica. Darrerament, a més, entre d'altres, Mont-ras s'ha fet popular per la seva cuina, principalment al mes de juliol, durant els actes de la Festa Major, amb la Degustació Gastronòmica en la que participen molts dels establiments del municipi.

Aqui la coexistència de productes naturals de qualitat i tan diversos, com el peix, la carn, les verdures i les espècies, s'han sabut combinar sàviament mitjançant les arts culinàries pròpies de l'Empordà oferint-vos el plaer de la cuina natural, de mercat, tradicional, sofisticada, creativa i, a més, amb el reconeixement internacional de qualitat, varietat, equilibri i salut a indrets com els Restaurants Mas Ferriol, Ca la Montse, Can Xeca, Ca la Filomena, el Bar-Restaurant Mont-ras i el Bar Can César i la Rostisseria Can Cou-Cou

Cal Gall Peric, a la serra litoral, però no visible des de la mar, no és una masia fortificada, però una llegenda, molt popular a la contrada, la relaciona amb la pirateria. Aquesta llegenda ha donat nom a la Fontmorisca i al Crit, platges bessones dins una mateixa calanca. Hom diu que el cant d'un gall descobrí uns pirates "moros" que havien desembarcat a la Fontmorisca. Després de saquejar el mas, el capità s'endugué una noia de la casa cap al vaixell, però com que la noia es resistí i el mossegà, amb un cop d'espasa li tallà el coll. El crit de la noia hauria donat nom a la platja. La masia, fa poc restaurada, té un ràfec amb decoració popular del segle XVIII.

La festa major s'ha celebrat fins el 1990 el 25 de juliol (festivitat de Sant Jaume). El poble, però, ha acordat traslladar-la al cap de setmana més proper al dia 25.(ftes i fotos ver links de la ficha)

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua