GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Montgrony

Pueblo

Montgrony

Municipio

Gombren / Comarcas: Ripollès

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

239

 

Ayuntamiento

Dirección

Avinguda Moisès Torrens, 8

Código postal

17531

Teléfono

 972 730 300

Fax

972 712 224

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Montgrony

Web de Interés

Sant Pere de Montgrony y Santuari de la Mare de Deu de Montgrony

E-mail municipio

gombren@ddgi.cat
 

El topònim de Mogrony, tal i com era conegut l'indret antigament, apareix documentat per primera vegada en l'any 887, en l'acta de consagració del monestir de Sant Joan de les Abadesses. El comte Guifré I va donar al cenobi el castell i les pertinences que tenien a Mogrony. L'església apareix documentada ja en l'any 899. Inicialment estava adscrita al comtat de Cerdanya i pertant depenia del bisbat d'Urgell. En el segle XII, en canvi, depenia del bisbat de Vic.

El Santuario de la Virgen María de Montgrony se puede visualizar de forma majestuosa desde la misma población de Gombrèn, ensartado en medio de imponente rocas, del otero de Sant Pere de Montgrony.

Montgrony

...El lloc ha donat peu a un seguit de llegendes i d'històries fabuloses des de l'inici de la Renaixença catalana. Així, els colls Pan i de la Bena han estat considerats com a llocs dedicats als déus pagans Pan i Venus; el collet de Coma Ermada (documentat des del 987 com a coma Anermada) ha estat presentat (per l'homonímia amb Armada) com l'indret d'una batalla entre moros i cristians, aquests dirigits per un fantasiós cabdill o príncep Quintilià de Mogrony, sobre una falsa interpretació dels escrits de l'erudit Jaume Villanueva (del 1807), i d'aquí la qualificació de Covadonga catalana donada a Mogrony...s'ha vist també, en el forat de Sant Ou, el punt de partida del mític Comte Arnau per a les seves disbauxes al convent de Sant Joan de les Abadesses, i aquí hauria defraudat les soldades als obrers que feien la famosa escala per on s'accedeix al pla de Sant Pere...

En lloc de Montgrony està íntimament lligat amb la figura del comte Arnau, senyor del castell de Mataplana. La tradició afirma que va ser el mateix comte el que va fer tallar a la roca els 72 esglaons que permeten arribar al pla de Sant Pere on es troba el temple

santuari de la Mare de Déu de Mogrony

El santuari de la Mare de Déu de Mogrony, un dels principals centres de devoció mariana del Ripollès i fins de les comarques veïnes, es troba adossat a la gran penya per la qual puja l'atrevida escala que guanya el pla de Sant Pere. Aquesta escala comença a la gran hostatgeria del santuari; la capella o santuari pròpiament dit és a mitja escala i té com a mur de la part nord la penya nua. S'hi venera una imatge de la Mare de Déu, bruna, refeta en gran part després que un incendi casual, el 1894, destruís l'antiga, segurament del principi del segle XIII, que es devia venerar a l'església de Sant Pere.

Sant Pere de Montgrony:

El temple està format per una sola nau capçada a l'est amb tres absis disposats en trèvol

L'absis central és molt més gran que els dos laterals i està decorat amb més cura. Té un fris de dents de serra sota la teulada, que no tenen els absis laterals

A finals del segle XIX van ingressar en el Museu Episcopal de Vic dos laterals d'altar procedents d'aquest temple. En elles es representen a Sant Pere i Sant Pau. Es creu que van ser pintades pel mestre de Soriguerola en el darrer quart del segle XIII o principis dels XIV, amb un estil que encara mostra les formes romàniques, però que ja anuncia la plasticitat i les figures estilitzades de l'art gòtic.

Per la part interior tots tres absis són llisos. Aquesta uniformitat dels seus murs es trenca en el cas de l'absis central amb dos finestres de mig punt i doble esqueixada, orientades a l'est i al sud. En la part central de l'absis sud també s'obre una finestra de les mateixes característiques.

La iglesia de Sant Pere formaba parte del dominio del monasterio de Sant Joan de les Abadesses y se encuentra ya documentado en el año 1138

Sant Pere de Montgrony

--------------------------------------------------------

El Santuario de la Virgen María de Montgrony se puede visualizar de forma majestuosa desde la misma población de Gombrèn, ensartado en medio de imponente rocas, del otero de Sant Pere de Montgrony. Desde el siglo IX se venera una imagen de la Virgen María de Montgrony, y se rinde culto en la iglesia de Sant Pere de Montgrony. Una hospedería da acogida al visitante. Al lado mismo del hostal se ensarta la famosa escalera atribuida al conde Arnau, la cual comunica la capilla de la Virgen y la iglesia románica de Sant Pere de Montgrony.

La capilla es de reducidas dimensiones, y en el año 1666 se construyó un campanario de espadaña con dos campanas, una de las cuales fue la hallada conjuntamente con la imagen de la Virgen , y que más tarde, en el año 1863 fue vendida por un ermitaño. Para facilitar el acceso a la capilla se esculpieron directamente en la roca 63 peldaños, más otro tramo de 77 peldaños en sentido ascendente contrario al primero, para poder acceder a la zona dónde se halla la iglesia de Sant Pere de Montgrony.

La imagen actual de la Virgen , es una reproducción hecha en el siglo XV, a partir de la antigua imagen románica del siglo XII.

HOSPEDERIA-RESTAURANTE DEL SANTUARIO - Tel. 972.198.022

Para acceder a la iglesia románica de Sant Pere de Montgrony desde Gombrèn, hace falta salir de la población en direcció a La Pobla de Lillet por la GI-402.

 

Pintura de Montgrony

Sant Pere de Montgrony A finals del segle XIX van ingressar en el Museu Episcopal de Vic dos laterals d'altar procedents d'aquest temple. En  elles es representen a Sant Pere i Sant Pau.

 

La iglesia Sant Pere de Montgrony está situada encima de un llano, cerca de un acantilado. Fechado a finales del s. XI o principios del s. XII. Es un edificio de una sola nave (ver planta) con bóveda de cañón con cabecera de tres ábsides trebolados, de los cuales el central es de mayores dimensiones. Estos están decorados con arcuaciones ciegas y lesenas. En el ábside central hay además un friso de dientes de sierra. También hay una espadaña, con dos ojos, en la fachada meridional, sobre la absidiola.

En la fachada sur hay un atrio cubierto con bóveda de cañón que protege la puerta de entrada, seguramente un poco posterior a la construcción de la iglesia.

 

 

 

Pintura de Sant Pere

Sant Pere de Montgrony A finals del segle XIX van ingressar en el Museu Episcopal de Vic dos laterals d'altar procedents d'aquest temple. En  elles es representen a Sant Pere i Sant Pau.

 

Para llegar, superado Gombrèn se tiene que coger la carretera que nos lleva a Castellar de N'hug, cogeremos más adelante a la derecha una desviación que nos lleva a Montgrony (sí se sigue la carretera, encontraremos las ruinas del castillo y de la iglesia de Sant Joan de Mataplana), hasta llegar a la hospedería del Santuario de Montgrony, donde se puede aparcar. Ahora sólo falta empezar a subir los escalones adosados a la pared, con una parada en la ermita de Sta María, para continuar subiendo hasta llegar en medio de un prado donde se encuentra la iglesia de Sant Pere

(ftes i fotos y mas informacion ver links de la ficha)

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua