GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Mollet De Peralada

Pueblo

Mollet de Peralada

Municipio

Mollet de Peralada / Comarcas: Alt Empordà

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

171

 

Ayuntamiento

Dirección

Carrer Plaça, 12

Código postal

17752

Teléfono

972 563 314

Fax

972 563 314

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Mollet De Peralada

Web de Interés

Descripcio i Llocs d´interès de Mollet De Peralada

E-mail municipio

molletpe@ddgi.cat
 

Mollet de Peralada forma part de la comarca de l'Alt Empordà, província de Girona. El terme municipal té una extensió de 3 km2. i el poble està a 59m. d'altitud i el punt més alt del terme és el Puig de Mas Ferriols de 101 metres. Està situat als peus de la serra de l'Albera, i es troba cobert de boscos de pins, alzines i matolls.

Mollet de Peralada als peus de la serra de l'Albera,

Sierra de Albera, Vertiente norte

El nom de Mollet de Peralada és l'emprat popularment a la comarca, i té l'arrel històrica de la pertinença del lloc a l'antic pagusde Peralada

El nucli urbà, agrupat entorn de l'església, forma carrers estrets i un parell de placetes, i s'allargassa una mica seguint els eixos de les diferents carreteres que hi menen.

Les cases són de construcció més aviat modesta, dels segles XVIII i XIX, de dues o tres plantes, amb obertures de pedra o de rajola i ràfecs amb teules posades de canalons vidriats en verd, característics d'una extensa zona de l'Alt Empordà. Als baixos sol haver-hi el celler, generalment cobert amb volta de pedra morterada sobre encanyissats o bé de maó de pla. S'hi conserven sovint les velles premses d'oli i les tines de vi.

Sant Cebrià, es antiga possessió del monestir de Santa Maria de Vilabertran, d'una única nau amb absis i modificat posteriorment amb capelles laterals.  Del temple romànic de meitats del segle XII o principis del XIII, no queda gaire cosa. Durant els segles XVII i XVIII es va reformar profundament el temple. La nau es va allargar cap a l'oest i es va construir la façana actual. També es varen construir capelles laterals, una sagristia, es va sobrealçar el temple i fortificar.

Sant Cebria de Mollet de Peralada, alt empordà

Sant Cebria de Mollet

La única nau del temple es capçada a l'est per un absis semicircular, fet amb grans carreus de granit ben escairats. En el centre sobre una finestra de mig punt i de doble esqueixada.

El veïnat de les Costes s'hi destaca l'església de Sant Joan Degollaci del segle XVIII.

La festa major de la població es fa el primer dissabte d'agost, en honor de sant Cebrià, mentre que el 13 de desembre es fa la festa de Santa Llúcia. És tradició el dissabte després de Pasqua d'anar en romiatge al santuari de la Mare de Déu de Requesens (a la Jonquera) per tal de demanar que no manqui l'aigua al poble.

Els seus conreus són de secà principalment la vinya, els vins de la qual estan sota la denominació d'Origen Empordà, sobresurten els vins blancs macabeus, la garnatxa, els rosats i els negres. La Cooperativa Agrícola Mollet va ser fundada l'any 1954. La ramaderia de bestiar boví i porcí complementa la seva economia.(ftes i fotos ver links de la ficha)

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua