GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Masarac

Pueblo

Masarac

Municipio

Masarac / Comarcas: Alt Empordà

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

278

 

Ayuntamiento

Dirección

Pl. Major,1

Código postal

17763

Teléfono

972 563 282

Fax

972 563 282

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Masarac

Web de Interés

Cultura i turisme en Masarac

E-mail municipio

ajuntament@masarac.cat
 

D'aquest municipi, d'una extensió de 12,46 km², formen part, a més del cap de municipi, Masarac, el veïnat del Priorat i el poble agregat de Vilarnadal.

El Priorat de Masarac

Situat en un terreny pla amb relleus suaus, la seva altura màxima no supera els 200 metres, està travessat pel riu Anyet. Als seus camps es conrea majoritàriament cereals, vinya i oliveres, sent aquesta la base econòmica del municipi juntament amb les granges porcines.

Masarac pertangué al monestir de Santa Maria de Vilabertran des del 1093, per donació del bisbe de Girona de les dues esglésies que hi havia. Aquesta abadia hi exercí el domini a través del priorat de canonges augustinians establert a Santa Maria de l'Om, una de les esglésies esmentades, el qual perdurà fins el 1592.

El poble de Masarac forma un nucli habitat força compacte, amb cases que es disposen esglaonades amb poc ordre, vora d'una font, pel vessant nord-oriental del puig d'Altrera, a 85 m. És un conjunt rural d'arquitectura popular, gens mancat d'atractiu, amb edificis bastits entre el segle XVII i la primera meitat del XIX.

Llocs d´interès:

Sant Martí de Masarac

-Església de Sant Martí de Masarac. Preromànica dels segles VIII-IX amb posteriors reformes especialment al segle XII. Consta d'una nau i un absis trapezoïdal. Solament les parets de la nau i l'extrem de l'absis són originals.

-Monestir de Santa Maria de l'Om. Segles XI-XII: El temple que podem veure és el resultat de diverses modificacions patides al llarg dels segles. Inicialment va ser construïda amb una sola nau acabada en un absis semicircular.Les naus laterals, construïdes amb carreus molt més grans, s'hi degueren afegir avançat el segle XII. La de migdia, l'única que es conserva, és coberta amb volta de quart de cercle.Les dependències del priorat, adossades al sud de l'església, s'utilitzen com a masia. Formen, amb l'església, un pati rectangula

Monestir de Santa Maria de l'Om.

-Restes del castell de Vilarnadal: És un castell de planta rectangular. Té dues torres cilíndriques. A la façana principal hi ha un gran portal adovellat, i en la part superior quatre merlets rectangulars. Prop del portal hi ha una finestra gòtica, biforada ( segles XIV-XV). En les torres i al mur de tramuntana hi ha espitlleres per a arma de foc (segle XV).

El veïnat del Priorat 400 m a llevant del cap de municipi, és format per quatre masies escampades i l'església del que fou antic priorat de Santa Maria de l'Om, que li ha donat nom.

Les cases i les masies de Vilarnadal, dels segles XVI-XVIII, es disposen sense ordre i formen un nucli d'una certa extensió, a ambdós costats d'un torrent.

La festa major de Sant Laureà se celebra el primer diumenge de juliol, mentre que la festa petita es fa per Sant Martí el dissabte i el diumenge propers a l'11.(ftes i fotos ver links de la ficha)

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua