GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Maçanet De La Selva

Pueblo

Maçanet de la Selva

Municipio

Maçanet de la Selva / Comarcas: Selva

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

6611

 

Ayuntamiento

Dirección

Salvador Espriu,1

Código postal

17412

Teléfono

972 85 80 05

Fax

972 85 87 55

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Maçanet De La Selva

Web de Interés

Descripcio i Llocs d´interès de Maçanet De La Selva

E-mail municipio

Contacte
 

El terme municipal de Maçanet de la Selva, de 45,21 km² d'extensió, es troba al sector meridional de la comarca, ja al límit amb el Maresme (Tordera), al sector de la divisòria d'aigües de les valls de la Tordera (les aigües corren vers la riera de Santa Coloma, límit occidental del terme fins poc abans de la confluència amb la Tordera) i la conca de l'Onyar-Ter, a l'indret on antigament arribaven les ribes de l'estany de Sils (dessecat a la fi del segle XVIII), al nord del municipi: en èpoques de pluges fortes l'antic llogaret de Rovirola restava incomunicat de la parròquia de Maçanet i aleshores se n'ocupava el rector de Sils.

El municipi és format per la vila de Maçanet, cap administratiu, el poble de Martorell de la Selva i diversos veïnats de població disseminada com ara Puigmarí, el Pujol, Soliva, l'Estany, i d'altres als quals donen nom masos com el Pibitller, la torre de Cartellà, la torre de Marata, Comajuliana o Xarabau. Al sud hi ha les restes de l'antic monestir de Valldemaria.

Respecte a la cultura ibèrica, la instal·lació més coneguda és el poblat de Montbarbat, de 5.700 m2 de superfície i datat entre els segles IV-II ac. Aquest poblat és compartit amb el terme de Lloret de Mar. Es donà a conèixer uns anys enrere com a conseqüència de l'obertura de vials de la urbanització Montbarbat. Es protegí la zona per evitar la destrucció del poblat, el qual es començà a excavar l'any 1978. Entre les seves troballes hi apareix ceràmica gris emporitana, ceràmica àtica de vernís negre i ceràmica comú ibèrica, feta a mà i a torn.

Des de l'exterior, a l'absis, veiem tres èpoques diferents. Al centre a baix, l'estructura primitiva de pedra en forma d'escaire simulant unes pilastres que aguantes una cornisa -on es recolzava la cornisa- i ha sota uns arcs decoratius. Anys més tard es va ampliar (cos rectangular sense la corba de l'absis) i a la dreta trobem la sagristia del s. XVII.

Església de Sant Llorenç

Al nucli més antic hi ha cases amb elements decoratius d'estil gòtic, especialment en un edifici proper a la Plaça Major que ha estat habilitat per a hostal. L'església parroquial de Sant Llorenç és un edifici d'origen romànic (conserva l'absis), si bé ha sofert moltes modificacions posteriors. S'hi venera una bella imatge gòtica d'alabastre coneguda amb el nom de la Mare de Déu de Cabrera

Llocs d´interès:

Torre de Marata
Pont Vell o Pont del Dimoni
Palau de Foixà
Església de Sant Llorenç
Torre de Cartellà o Felona
Església de Sant Pere de Martorell de la Selva
Restes del monestir de Valldemaria
castell de Torcafeló
Capella de Buscatell
Nombroses Masies:
-Ca l'Orench
-Can Roura
-Can Júria
-Can Pujol Gros

El 1988 el Taller d'Història de Maçanet emprengué les obres de restauració que han suposat la recuperació de tot el conjunt: la capella, les muralles, el pont d'accés principal, els fossars... Actualment, s'hi ha realitzat uns camps de treball i hi ha aparegut interessants detalls de l'antic Castell de Torcafelló.

Castell de Torcafello

Avui en dia hi ha un gran nombre d'indústries ubicades en el nostre poble, entre els polígons de Puigtió, can Roura i el Paratge de la Creu. Algunes d'aquestes indústries tenen gran nombre de treballadors i altres, més nombroses, són tallers i petites indústries. En els últims trenta anys s'ha urbanitzat bona part del municipi amb la creació d'urbanitzacions com a segona residència.

Per Nadal és remarcable la representació dels Pastorets; pel maig, la festa del Roser, i a l'agost, el diumenge pròxim al 10, la festa major de Sant Llorenç. Gairebé tots els actes festius se celebren en una pista-jardí, en projecte de remodelatge.(ftes i fotos ver links de la ficha)

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua