GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Llanars

Pueblo

Llanars

Municipio

Llanars / Comarcas: Ripollès

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

571

 

Ayuntamiento

Dirección

Pl. de l'Om, 3

Código postal

17869

Teléfono

972 740 361

Fax

972 741 390

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Llanars

Web de Interés

Sant Esteve de Llanars

E-mail municipio

llanars
 

El poble de Llanars és el cap de municipi, el qual comprèn, a més, els veïnats de Llanarès i Espinauga, i les caseries de Faitús i del Riberal de Faitús.

El municipi

Llanars és un municipi català de la comarca del Ripollès. L'església parroquial és l'església romànica de Sant Esteve de Llanars.

El nom del poble està documentat des del 1068, aleshores amb la forma Lenars

El poble de Llanars és el cap de municipi, el qual comprèn, a més, els veïnats de Llanarès i Espinauga, i les caseries de Faitús i del Riberal de Faitús.

Sant Esteve de Llanars: edifici romànic construït a mitjan segle XII; té una sola nau amb absis, i la volta és d'arc una mica apuntat. Els murs exteriors s'ornen amb un fris de dents de serra sobre una cornisa de pedra sostinguda per mènsules. Li dóna un gran atractiu el campanar d'espadanya sobre la façana,

Sant Esteve de Llanars

Sant Esteve de Llanars: edifici romànic construït a mitjan segle XII; té una sola nau amb absis, i la volta és d'arc una mica apuntat. Els murs exteriors s'ornen amb un fris de dents de serra sobre una cornisa de pedra sostinguda per mènsules. Li dóna un gran atractiu el campanar d'espadanya sobre la façana, acabat amb una coberta piramidal molt punxeguda. El portal és format per dos arquivoltes en gradació, que envolten un timpà i llinda llisos. L'arquivolta interior està decorada amb un motiu de corda, mentre que la més exterior té dues boles esculpides dues boles a cada dovella. També trobem boles en la part interior de l'arc del timpà.
La porta va ser reforçada amb una ferramenta romànica. A cada batent trobem quatre tiges, que en arribar als extrems es bifurquen i es converteixen en volutes en forma de cargol. A cadascuna d'aquestes tiges la creua una altra igual en sentit vertical. També és d'època romànica el forrellat, on s'observa un cap de serp en l'extrem dret.

No existix cap esglesia d'aquest sector del pirineu que, com la de Llanars, disposi d'una pintura romànica pertanyent a la pròpia església des de els seus orígens i dedicada dedicada al seu propi patró. Aquesta pintura del segle XII, amida 140x110 cm.

interior de Sant Esteve

La població celebra la festa petita de Sant Esteve, patró del poble, el dia 26 de desembre. Antigament havia existit la Germandat de Sant Esteve, que tenia la seva festa també aquest dia. La festa major es fa pel quart cap de setmana de setembre, és dedicada a sant Cosme i sant Damià i se celebra de dissabte a dilluns (ftes i fotos ver links de la ficha)

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua