GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Llado

Pueblo

Lladó

Municipio

Lladó / Comarcas: Alt Empordà

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

554

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça Priorat, s/n

Código postal

17745

Teléfono

972.565.101

Fax

972.553.750

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Llado

Web de Interés

Lladó, o Lledó d'Empordà, és un municipi empordanès

E-mail municipio

llado@ddgi.cat
 

Lladó, o Lledó d'Empordà, és un municipi empordanès a les Garrotxes d'Empordà, a la vall alta del riu Manol, accidentada pels darrers contraforts orientals de la serra de la Mare de Déu del Mont que, a ponent del terme municipal, al límit amb el municipi de Cabanelles, formen l'interfluvi entre les conques de la Muga i del Fluvià.

El monestir de Santa María de Lladó fou un antic monestir augustinià del bisbat de Girona, a l'antic comtat de Besalú, situat a l'actual municipi de Lladó (Alt Empordà). Va viure la seva màxima esplendor entre els segles XII i XIII. Està considerat com a monument històrico-artístic des de 1925.

Santa Maria

Lladó té dues entrades per arribar al nucli. Per una banda la carretera que passant per Navata, comunica amb Figueres i per l'altra banda, la més recent, que enllaça amb Cabanelles i permet una millor comunicació amb la comarca de la Garrotxa i la Vall de Banyoles.

El terme comprèn, a part el cap de municipi, els veïnats del Pujol, de Llavanera, del Roure i de Manol de Dalt.

Llocs d´interès:

Església de Santa Maria datos i fotos
Església de Sant Feliu
Monestir de Sant Joan de Lladó

Santa María de Lladó portalada. Està composta per sis arcs acabats en un fris que se sosté sobre unes columnes amb capitells d'estil corinti. Encara que el centre és llis, en els laterals apareixen escultures de dracs, hidres i altres monstres. En el seu interior es troba una pila baptismal, destacada mostra de l'art romànic.

Portalada

La vida monàstica a Lladó s'inicia l'any 1089 amb la construcció d'aquesta Canònica Agustina. L'actual església de Santa Maria era l'església del Monestir. Actualment queden restes de la canònica, del claustre, de les dependencies monacals i de la sala capitular. Majoritàriament restaurat, l´Ajuntament de Lladó ocupa part d´aquests edificis.

Santa María de Lladó Els capitells de la portalada són d'una gran bellesa, i tant els quatre que es conserven a l'interior de l'església procedents del claustre, com els dos del NE del pati on hi hagué el claustre evidencien la mà de diversos escultors, d'una gran qualitat, que hi treballaren plegats.

Detall capitel interior

Les festes més populars del poble són la festa major, que s'escau el 5 de juny, la festa de la Mare de Déu del Carme, celebrada el segon dissabte de juliol, que inclou, entre d'altres activitats, audicions de sardanes, ball i una cercavila de gegants acompanyada pels grallers. El dissabte més proper al 17 de setembre té lloc la festa major petita o festa petita en honor de sant Llambert, copatró del poble. Cal esmentar el romiatge al santuari de la Mare de Déu del Mont (al terme d'Albanyà), el dimarts de la segona Pasqua, lloc on també, al setembre, se celebra un aplec(ftes i fotos ver links de la ficha)